|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Zanima me odnos tempa i tonaliteta. Da li postoje formula za izraèunavanje?
Na primjer: Originalni tempo pjesme je 100, a tonalitet je E-m.Postoji li formula kako se to izraèunava i koja je? Hvala.
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
mozda sam stvarno glup, ali bih rekao: ostaje isti tempo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Možda se nismo razumjeli ili ja nisam dobro pojasnio. Ali je npr. tempo 100, i ako snizim tonalitet wavea za oktavu (-12) tad æe temo iæi sa 50 (duplo sporije). A ako povisim za oktavu, tempo æe iæi na 200 (duplo brže).
Ili izraženo u vremenu: Ako waveu koji traje 10 sec. snizim tonalitet za okravu (-12), wave æe tada trajati 20 sekundi. (duplo duže). A ako istom waveu od 10 sec. povisim tonalitet za okravu, trajaæe 5 sekundi (duplo kraæe). Mene dakle zanimaju procenti. Na primjer: Za koji procenat se uspori tempo matrice snižavanjem tonaliteta za pola stepena? Ili: Za koji procenat se ubrza tempo matrice povišavanjem tonaliteta za pola stepena? Zanima me postoji li formula, ako neko zna i kako se to raèuna. Eto nadam se dasam sada bio jasniji. Pozdrav
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Inače, formula za promenu tempa u odnosu na promenu tonaliteta od jednog polustepena je ista kao i za promenu frekvencije kod transponovanja za jedan polustepen: X*[2^(1/12)]. Za svaki sledeći polustepen ceo rezultat u srednjim zagradama se podiže na sledeću potenciju: X*[2^(1/12)]^2 je transpozicija od celog stepena, X*[2^(1/12)]^3 je mala terca itd. Isti rezultati ti označavaju i koliko će se tempo ubrzati. Dakle, kod transpozicije od celog stepena, ako je tempo bio 100, novi tempo će biti 100*[2^(1/12)]^2=112,24620483..
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 07-07-2017 at 01:23 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
promjena tonaliteta audio trake | obicni user | Audio Software | 6 | 13-12-2015 06:43 AM |
relese time formula | loscolorados | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 03-02-2011 01:16 AM |
Pode?avanje tonaliteta loop-a | aland | Audio Software | 7 | 12-11-2010 11:19 AM |
Odnos sa klijentima | idekius | Goran ?impraga | 76 | 06-12-2008 11:51 AM |
Moja 'formula' za mastering | alfom | Audio Produkcija - Tehnike | 31 | 27-11-2008 02:31 AM |