Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2017, 09:51 AM   #71
obicni user
Member

Default Re: Reaper 5

Pitanje za reaperiste.
Ovako učitam sampletank npr i na x kanalu stavim klavir. E sad ako pošaljem 2-3 trake na taj kanal faderi tih triju traka su mrtvi tj pomicanje ne donosi promjene. Postoji li opcija koja bi "uključila" te kontrole. Dakle šaljem tri kljave na jedan ST3ov kanal ali da ih mogu kontrolirati što se tiće jačine.
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 12:12 PM   #72
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

Ako sam te dobro razumeo hoces da jednim kanalom kontrolises jacinu na drugim kanalima. Mozes to u Reaperu vrlo fleksibilno da radis sa VCA(novina u reaperu 5), a da ne bih pisao kilometarski post da ti objasnim i da ne bih kacio shotove pogledaj ovo:

Sto se tice grupisanja kanala (master/slave) pogledaj i ovo:

Ne bi bilo lose da odgledas sve klipove sa ovog kanala ili skines sa torrenta tutorijal "Reaper 5 explained".

-"Odavde niko ne izlazi nejeban!"
LAMPASH is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 12:33 PM   #73
obicni user
Member

Nisam doma a na mobu ne mogu trenutno pogledati. No msm da sam se ili krivo izrazio ili sam krivo shvaćen. Dakle imam npr 3 midi trake koje šaljem na isti instrument odnosno na isti kanal u sampletanku. Na tom kanalu je npr klavir. Taj kanal podesil mpr 3/4 out. E sad jačina tog klavira može se regulirati na out kanalu3/4 ali one tri midi trake s početka priće mogu pojačavati ili stišavati samo mijenjajući velocity na pojedinoj traki, a na mijenjanje položaja fadera te trake ne reagiraju. No kad pogledam video, mozda je to to

Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju

Last edited by obicni user; 04-01-2017 at 12:46 PM.
Old 04-01-2017, 01:41 PM   #74
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post

Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju
Pa kako ces koristiti fader ako si taj midi track tj VSTi u njemu rutovao na druge audio kanale. U Reaperu mozes kontrolisati glasnocu na midi traci ako u routingu stikliras Master/parent send i obrises aktivne send-ove ili na te aktivne send kanale. Ako ti je problem da kontrolises glasnocu na vise send kanala lepo ih grupisi onako kako je objasnjeno u mom prethodnom postu sa master/slave tj. sa VCA.

Pozdrav!

Old 04-01-2017, 02:01 PM   #75
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

Evo kako najlakse mozes:imas VSTi track u reaperu koji je rutovan na odredjen broj OUT kanala i tada normalno da fader na midi traci nema funkciju. Uradis sledece, taj midi track namestis da bude VCA master a ovi aktivni OUT kanali VCA slave i tada ti fader na midi traci kontrolise globalnu glasnocu. Zato ti kazem da odgledas ona 2 kratka tutorijala.

Pozdrav!

Old 04-01-2017, 02:25 PM   #76
obicni user
Member

Ok thnx
Old 07-01-2017, 10:09 PM   #77
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Evo malo novina iz Reaper kuhinje

https://www.youtube.com/watch?v=TMZZvk4x93o
phil.milmax is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2017, 12:53 AM   #78
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Spectral Peaks Ovo je stvarno super korisna stvar. Kidaju.

https://www.youtube.com/watch?v=vg-mHxJl_Ks
phil.milmax is offline   Reply With Quote
Old 22-01-2017, 04:20 AM   #79
obicni user
Member

Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.
Old 22-01-2017, 09:53 AM   #80
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.
Za ovo prvo ne znam, ja sam jednostavno navikao na default podešavanje pa nisam ni istraživao dalje. Verovatno može, pogledaj u User Manualu. Ovo drugo je jednostavno: izaberi note koje te zanimaju, klikni desnog miša, pa onda u dva koraka kao na slikama.

Pozdrav,

Vasa
Attached Images

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules