| 
	|||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Thread Tools | Display Modes | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | 
| 

Junior Member 

| 

Hvala mnogo @BlasterMaster na brzom odgovoru i naravno na lijepim riječima koje su mi sada kao "vjetar u leđa"  

Otprilike si me pročitao šta ustvari želim da uradim. Što se tiče dodatnih radova, na to sam spreman da radim da bi sobu doveo u što pristojnije akustično stanje. Slušanje muzike u njoj bez elemenata je bilo ravno samoubistvu i tu nema ni "K" od kreativnosti. Nisam mogao boraviti u njoj duže od 1 sat   Ovo što sam do sada radio, u mnogome mi je savjet dao @NLP i na tome sam mu zahvalan do neba. Meni je sada dilema, koje absorbere staviti na prve refleksije, one od 75 ili 130 kg/m3 ? Trenutno imam napravljenih 13 panela, 8 je od tvrde a 5 od mekše. Što se tiče clouda...o tome sam razmišljao i to ću naravno napraviti samo ne znam da li može doći u obzir Knauf TP50 u debljini od 2x5 cm i da cloud bude odmaknut od plafona za istu tu visinu. Difuzor ću napraviti iz razloga što mi je to dio sobe/studija koji izgleda "cool" bio to 1D ili 2D...sobi daje neki šmek. Takođe bi napomenuo da pored Knauf TP50 imam i par kvadrata mekše vune, Knauf DP-3 i Multirock u debljini od 10 cm. One su oko30 kg/m3. Ne znam gdje bi nju mogao iskoristiti jer mi bezveze stoji u radionici i smeta. Za zadnji zid mi se svidjela ona varijanta koju je uradio @Eomsy... QRD PN29 sa absorbcijom iza i dva panela pored. To bi po dimenzijama pokrilo zadnji zid ali ne i uglove gore i dole koje sigurno treba tretirati...
		 | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#2 | 
| 

Junior Member 

| 

Pozdrav svima. Potreban mi je savjet koju gustinu vune da stavim u uglove između bočnih zidova i plafona. Širina sobe je 3,40 m i planirao sam uraditi cijelom dužinom (od bass trapa do bass trapa) konstrukciju od drvenih letvi u kojoj ću redati ploče rezane na trouglove veličine 40x40x58 cm, obložiti agro-filcom i preko mikrofiber. Na raspolaganju imam tri kamene vune: TP-50 u debljini od 5 cm (70 kg/m3), DP-3 u debljini od 10cm (30 kg/m3) i Multirock u debljini od 10 cm (35 kg/m3). Koju vunu upotrijebiti jer ne planiram za sada postavljati membrane preko? Zbog težine konstrukcije i vune, ne znam da li mogu da postavim npr. dvije ploče po 5 cm tvrde vune po dužini i onda iza trouglove od ove mekše. To bi bila najlakša varijanta ili da ih ipak režem u trouglove. Molim za pomoć prije nego izrežem i postavim jer onda je već  kasno. Zaboravio sam napomenuti da nakon završenig gornjih uglova planiram pokriti plafon sa cloudom u debljini oko 20 cm...

| 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#3 | 
| 

Member 

| 

ako je pitanje da li da rezesh tvrdu vunu u trouglove, ne, trouglove bolje rezi od mekshe vune, tvrdju koristi kao panele. 

generalno za prve refleksije nije toliko bitno da je vuna debela i gusta kao na mestima gde se cilja na absorpciju basa (ti tvrdji paneli su tu dragoceniji nego na prvim refleksijama, osim ako oni ujedno ne absorbuju i bas i prve refleksije). i to bi sve valjalo izmeriti, tako cesh imati jasniju predstavu shta se deshava u sobi. ako nemash merni mikrofon posluzice i obichni kondenzator u omni modu (nije precizan kao merni al je dovoljno tachan da ukaze na rezonance u nizim frekvencijama).  | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#4 | 
| 

Junior Member 

| 

Hvala mnogo na odgovoru. Uplašio sam se da mi je thread mrtav a i ne bi me to čudilo jer vidim da ih je do sada bilo XXXX na temu šta, kako??? Ljudi postave pitanje, dobiju odgovor, ne postave ni jednu sliku i odu dalje. Mjerni mikrofon imam, ECM8000. @Granata, imam napravljenih 13 panela od tvrde vune koji ce ici na zidove. Ovo mi je bila dilema za celling bass trapove u uglovima. Citao sam therad gdje je @Rhino pokazao svoje panele u uglovima iza kojih nema nista, odn. ima samo air gap. Tu ste mu savjetovali da taj gap popuni meksom vunom. Kako cu ja praviti konstrukciju u obliku trougla (gledano sa strane) po cijeloj duzini plafona i zida, pitao sam da li je pametnije sa prednje strane te konstrukcije, postaviti dvije ploče tvrđe i iza njih naredati trouglove koji bi popunili air gap. To bi u principu bilo kao tvrdi panel od 10 cm sa 40 cm airgapa od mekse vune u obliku trougla. Pozdrav!

| 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#5 | 
| 

Member 

| 

tvrdi panel preko meke vune ce da radi josh bolje.

| 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#6 | 
| 

Junior Member 

| 

To cu i da radim. Zbog težine konstrukcije + vuna, odgovara mi kombinacija tvrde i iza nje mekana vuna. Postavljam slike kada završim ... Pozdrav  

| 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#7 | 
| 

Moderator 

| 

Kao što su ti napisali Dino; meksu vunu Multirock ili DP 3 u uglove/ rezana na trokute + obavezno preko tvrdu TP 50, TP 50 nije 70kg/m3, mislim da je barem 100 ili 120kg/m3, slovenačka je 120kg/m3. 

Na prve refleksije i strop definitivno tvrdu kao što je TP 50 ali barem! 10cm + 10cm airgap ili više! i ako i taj airgap popuniš sa mekanom vunom, bit če bolje. I sve najbolje Dino!  

We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com  | 
| 
		 | 

| 
![]()  | 

| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |

| 

|