Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2016, 09:36 AM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Rod Stewart - novi album - sve ITB - kucni snimak

Super clanak / intervju u novom SOS magazinu o snimanju zadnjeg albuma Rod Stewarta (Another Country). Akusticni instrumeti, gitare, violine, folk / skotski pop fazon.
Bubanj su live loopovi (Drums on Demand) + triggeri (Addictive Drums). Klaviri, sintovi i SVI gudaci su soft synths.
JEDINI preamp za SVE instrumente i vokale je bio Apollo Twin (!). Par njegovih mikrofona + par rentiranih. Snimano u Rodovoj kuci (dnevna soba) na laptop (Mac + Logic). Mixano ITB na Tannoy 601A i Hafler TRM6 (koje posedujem) zvucnicima. Prosek broj kanala po pesmi oko 50.
Glavni plugin za vokal bio CLA Vocals (!) & Waves de-esser..
Itd itd..
Naravno, super muzicari su svirali gitare bas i violine, dobri aranzmani,itd, itd...lik koji je snimao i miksao, je co-write sve pesme, producirao i sve klavijature odradio.
Opusteno...kucni snimak, opustena atmosfera, ljudi znaju sta rade, i naravno lik (Rod Stewart) zna da peva i ima do jaja glas

DaBear is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2016, 05:19 PM   #2
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Rod Stewart - novi album - sve ITB - kucni snimak

a ironicno, spot na terasi capitol recordsa, unutra sve moguce hi end audio dzidza-midze
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2016, 07:06 PM   #3
Tomo M
Junior Member

Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb......
Tomo M is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2016, 10:04 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tomo M View Post
Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb......
da..smrz'o sam se od hladnoce snimka... a tek ove "separacija".. Gde tacno cujes tu "separaciju" da vidim bas...?
Old 24-01-2016, 10:24 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Hehe, vidim Tomo M-ov sarkazam ...

Ne mogu da se otmem utisku da bubanj zvuči kao...%$#&%
Da je isti u "drugom planu"...
Da je vokal "ispred i na mišiće" u matrici, poslušao sam i druge numere...

Da ni sekunde to ne dovodim u pitanje da li je kod kuće ili u svemiru snimljeno! Snimak je tehnički odličan, nema tu zbora...!

Ali da potpuno sve zvuči u skladu sa potrebama današnjice...

Dakle, čovek je legenda, sve svira, nema ni greške ni duše!
Zapravo, šteta što vreme u kom živimo nije obezbedilo da ovakvi
mega kreativni ljudi ne moraju da "trbuhom za kruhom" i dalje rade i proizvode štetu sjajnoj biografiji udvarajući se imbecilima....

Tako mislim, oprostite...

Sve kako treba!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2016, 12:15 AM   #6
fosnex
Member

Quote:
Originally Posted by Tomo M View Post

Mislis fali malo analogije da ga utopli u matricu?,Jbg analogija je keva..
Jbg zajebo se,vjereujem kad je cuo snimak na youtube da je rekao sebi "pu… kako ovo ne propustih kroz neki neve..,pa makar i uad-ov ,samo da mi ova separacija ne zvuci ovako gadno digitalno i da ovi visoki od cla na glasu nestanu"

Jbg grijese i stari ljudi!
fosnex is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2016, 10:21 AM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Hehe, vidim Tomo M-ov sarkazam ...

Ne mogu da se otmem utisku da bubanj zvuči kao...%$#&%
Da je isti u "drugom planu"...
Da je vokal "ispred i na mišiće" u matrici, poslušao sam i druge numere...

Da ni sekunde to ne dovodim u pitanje da li je kod kuće ili u svemiru snimljeno! Snimak je tehnički odličan, nema tu zbora...!

Ali da potpuno sve zvuči u skladu sa potrebama današnjice...

Dakle, čovek je legenda, sve svira, nema ni greške ni duše!
Zapravo, šteta što vreme u kom živimo nije obezbedilo da ovakvi
mega kreativni ljudi ne moraju da "trbuhom za kruhom" i dalje rade i proizvode štetu sjajnoj biografiji udvarajući se imbecilima....

Tako mislim, oprostite...

Sve kako treba!

Sve je to stvar progresa / napretka u tehnologiji / promenama u ponasanju ( i starenju) publike itd.
Ali treba obratiti paznju na par stvari:

- Troskovi snimanja mega zvezde kao sto je Rod Stewart - Lik prica da se Rod odusevio kad je video sta moze da se uradi u kucnim uslovima. Nema vise astronomskih troskova za studio (koji se u nedogled odbijaju od tantijema od prodaje ploca i CD i mp3); Radilo se u opustenoj atmosferi - ogromna dnevna soba, veliki TV, gledao se fudbal svaki dan, itd.

- Rod Stewart treba novi materijal. Ne moze do kraja zivota da peva stare pesme. Sa serijom albuma American Classics (Jazz / Sinatra i ostali materijal) je pokidao. Do jaja mu je leglo, jesu obrade ALI je pokidao.. Sad malo na drugu stranu. Ne moze vise da peva rock (jer je deda) a i njegova publike su babe i dede i domacice u 40-im... nije nikakva "cool" publika. Ali kakva takva je - on i dalje puni velike dvorane. nema on sta da se dodvorava publici.

- Njegovu publiku UOPSTE ne zanima analog / ITB scenario. Zanima ih melodija, tekst i njegov (do jaja) glas. Zato je uvek "in your face".
Inace, sav radio materijal se tako miksa na zapadu - vokal je 80% pesme i mora da izlazi na svemu.

- Ako novi materijal moze da se izbaci u "domacoj radinosti" za ne mnogo para - svi su srecni. Od disko kuce, do njega (pre ce videti neke pare nazad) pa sve do publike - Eto nove ploce! A od necega mora da se zivi. Album = novi materijal = turneja = neke pare se obrcu!

- E sad da li ima dusu? Njima sigurno ima, ljudi ne fushere. Nije dotle doslo. To sto su sad ljuti profesionalci i mogu da odrade veliki posao (album da napisu i snime) za malo vremena, to ne znaci da su tezgarosi "trbuhom za kruhom".
Nama koji ga pamtimo po albumima iz 70-ih i 80-ih, moze da zasmeta. Ali mi nismo ti koji kupuju njegovu muziku.

necemo sad da kritikujemo (pljujemo) sve..
Old 25-01-2016, 12:42 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Inace, sav radio materijal se tako miksa na zapadu - vokal je 80% pesme i mora da izlazi na svemu.
Mala digresija, ja stalno vodim rat sa ljudima za koje radim... Vokalista uvek hoce vokal jace, a producenti/aranzeri oce da im se cuje svaki detalj a vokal samo da se nazre, i od tuda rat, nikako ne mogu da objasnim jednima da treba i malo muzike da se cuje a drugima da je vokal najbitniji.

Koliko to ide u boles' jedan moj drugar (aranzer, producent koji voli da potapa vokale) mi je jednom poslao neku stvar i rekao "Poslusaj koliko je vokal lepo smiksan, tih, sitan" ...

Naravno ne treba preterivati, ali u ovoj Rodovoj pesmi vokal jeste glasan, ali ne i preglasan, za danasnje standarde rekao bih da je tu negde, s obzirom da je glavna zvezda on, da ljudi slusaju te pesme zbog njega ok je, zakljucak cuo sam i glasnije vokale...

Last edited by Jan; 25-01-2016 at 12:45 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2016, 10:40 PM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Sad sam bas preslusao na (dobrim) sluskama. Vokal nije prejak, bas je taman. I sve ostalo se bas dobro cuje, od violina i bendza, do basa... bubanj jeste ispod, ALI je totalno nebitan za pesmu i ima ga bas koliko treba.
Pesma je za "nedeljno popodne" za debele domacice ALI prica je bila o ITB snimanju kod kuce...

@Jan - to sto se boris sa "producentima" - stara nasa boljka...samo sto takvi miksevi ne bi prosli preko. Ako nesto ne volim, to je kad je vokal pokriven. Imam ovde ortaka iz Zagreba, radi album vec 4-5 godina (!?) jedne iste pesme presvirava i pre-aranzira-va (?) i vokala nigde nema..On svira sve (gitare, bas , bubanj i peva + snima, miksa i producira) ALI vaznije su mu gitare od pevanja (????) Balkanski mentalitet
Old 25-01-2016, 10:52 PM   #10
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

@Jan - to sto se boris sa "producentima" - stara nasa boljka...samo sto takvi miksevi ne bi prosli preko. Ako nesto ne volim, to je kad je vokal pokriven. Imam ovde ortaka iz Zagreba, radi album vec 4-5 godina (!?) jedne iste pesme presvirava i pre-aranzira-va (?) i vokala nigde nema..On svira sve (gitare, bas , bubanj i peva + snima, miksa i producira) ALI vaznije su mu gitare od pevanja (????) Balkanski mentalitet
Pa da, zato sto ga ego tera da mu se sve cuje glasno ...

A sto tice toga da je ovaj album miksan ITB, eh, odavno je prestalo da me zanima da li je ITB ili OTB... I s obzirom da se skoro nikad ne desi da ne moram da nesto ispravim, recall u mom slucaju ne bi dolazio u obzir...

Skupi i kvalitetni mikrofoni (ovo smatram najbitnijim vise razlicitih) , preampi, outboard, odnosno jednom reciju front end, naravno da, ali recall miksa (zbog kako se klijentima prdne) ne, jer ne bih mogao da im objasnim da recall moraju da plate extra i zavrsavao bi sa ljudima na ratnoj nozi, ovako ITB i milina... Mozda kasnije u zivotu dodati neki summing box za karakter, bez ikakvog prckanja sa nivoima i panovima (npr Burl Vancouver) sto prostije moguce, mada nakon slusanja par (dobro odradjenih) testova sumiranja po netu siguran sam da mi ne treba jos tih 6-7k evra troska (za konverziju i sumu)...

Last edited by Jan; 25-01-2016 at 11:00 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules