|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav, trebao bih pomoæ oko izrade absorbera. Gradim polako kuæni studio, soba koja je ujedno i boravak dimenzija je 5mx3m. Na kraæem zidu nalazi se prozor i to na žalost i najoptimalnije mjesto za monitore. Imam debelu zavjesu koja preko cijelog tog zida koju navlaèim kada radim i koja je smanjila reflekcije od stakla. Sada bih izradio prvenstveno 2 absorbera za koja bi upila boène refleksije.
Kupio sam Knauf classic 040 ecose staklenu vunu. Nadam se da nisam pogriješio. Zamišljeni absorberi bi bili privuèeni monitorima kako je nacrtano na slici. Cilj bi bio stvoriti neku malu kupolu oko moje pozicije i da barem tu bude zvuk kako spada. Zamišljeni absorberi bi bili u visini monitora znaèi 126cm visoki, 10cm duboki i 70 ili 80cm široki. Sa zadnje strane absorbera bi stavio lesonit ploèu, unutra 10 cm vune obuèenu u neki materijal i preko svega ukrasno platno. Kako živim u stanu i dnevna soba je ujedno i moj studio dobio sam dozvolu od žene samo za 2 absorbera od knaufa zbog opasnosti za zdravlje i tako to.. Ostatak novaca bih mogao uložiti u spužve. Proèitao sam dosta na tu temu da ne valjaju i sl. ali opcija je trenutno ili spužve ili ništa. Tako da sam mislio kupiti 2 paketa wedges od auralexa 10cm i pokeljit ih po stanu. Svaka sugestija je dobro došla. Monitori su Adam a7x koji sviraju od 42hz do 50 khz. Par uspitnih pitanja. Kakva je ta vuna za akustiku i da li je štetna za zdravlje? Da li ima smisla dodatno uzimati auralex wedges 10cm? Koju tkaninu je dobro uzeti za prvi slojkoji ide preko vune da ne izlazi prašina? Da li je uopæe dobra ideja primaknuti absorbere kako je nacrtano ili bi ih bilo dobro pomaknuti do zida ili na neko drugo mjesto? ![]() Eto za sada toliko, Pozdrav Last edited by dds; 18-01-2016 at 08:38 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Oko zdravlja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25436 Sa 2 absorbera nečeš mnogo postiči. Prvo bi trebao da pozicioniraš na optimalno mjesto slušaoca i izvor zvuka ali te opcije nemaš. Drugo, trebaš da smanjiš SBIR (Speaker Boundary Interference Response - pogooglaj) a to znači da bi trebao, da oko zvučnika napraviš "školjku". To samo sa tankom mineralnom vunom nečeš dostiči, jer ne djeluje dovoljno nisko, koliko idu nisko i zvučnici. Tanji je absorber, gušči mora biti. Prve refleksije ne "postoje" u malim sobama, nego su samo prve i malo manje druge, jer je soba premalena, da bi se moglo govoriti o nekim očitim razlikama. Akustičke pjene, to je kao što pominješ bacanje novaca, samo ubijaš srednje i visoke a niti malo ne dirneš u nizke, isot je sa zavjesama, bez veze. Znam da je čujna razlika ali kad se miksa i hočeš "dovoljnu" translaciju neče biti nekog efekta sa tim planom + što ti partner ograničava, to je never ending story i totalno budalaština, ako živiš od toga i dobijaš novac za to onda neka čuti (oprosti na direktnom odgovoru), onda bolje da se naučiš raditi na dobre "sluške" i provjeravaj miks na drugim sistemima i prostorijama. Ta vuna koju spominješ, če ti u debelini 10cm raditi slično kao pjene, znači bez veze. Tkanina: mikrotkanina od barem 250g/m2... pročitaj detajlnije na forumu, oko toga smo doktorirali ili zimski/ debeli agro filc + dekorativna tkanina. Morao bi urediti i strop. Zagluviti sobu samo u srednjim i visokim nema smisla ako hočeš kvalitetnu prostoriju, srednje i visoke treba difuzirati a niske absorbirati. Za nizke frekvencije i debeline od cca. 20-30cm, dobro bi bilo napraviti ili kupiti dobre membranske absorbere ali su skupi. Opširan thread oko membranskih: https://www.gearslutz.com/board/bass...absorbers.html Sve to što pitaš imaš stotine odgovora več napisanih na ovom forumu. Dobro porazgovaraj sa partnerom ako se radi ozbiljnije!
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Hvala na sugestijama. Par stvari moram napomenuti. Prvo, ne živim od produkcije, ona mi je prvenstveno hobi tako da preveliko ulaganje nije opcija kao niti ušutkivanje žene. Ne oèekujem da æu srediti u potpunosti zvuk sa ovim što sam nabrojao, nadam se barem popraviti zvuènu sliku. Mix mi je veæ sada prilièno dobar i planiram se i dalje koristiti referentnim materijalima, slušalicama, autom, susjedima i ostalim pomoæima kako bih ga bolje procijenio. Znam da svaki akustièar kao i osobe koje dosta znaju po tom pitanju uvijek idu na najbolje moguæe opcije i sve ispod toga ne valja. Idemo polako ovaj put.
Ako ste pogledali sliku vidjeli ste da idem prema tome da napravim malu školjku oko svoje pozicije i nadam se da æe ta 2 absorbera pomoæi u tome. Mislio sam da æe 10cm biti dovoljno jer sam proèitao na Gearslutzu da dosta ljudi radi upravo te debljine. Sve preko 40%-50% poboljšanja na postojeæiu zvuènu sliku æu smatrati uspješnim. Trenutno želim popraviti zvuènu sliku samo na svojoj poziciji gdje sjedim i ne zamaram se zvukom u ostalom dijelu prostorije. Pjenama sam mislio malo smanjiti reverb u sobi. Do sada sam morao stavljati sluške kako bih ga dobro èuo. Dok se ne preselim u novi stan i ne dobijem neki optimalni prostor s kojim mogu raditi što me volja, moram izvuæi maksimum iz stvari koje sam nabrojao. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
izrada jeftinih spotova | spartakus | Video editing (produkcija) | 0 | 28-08-2014 06:14 PM |
DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ... | Eomsy | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 11-01-2014 06:54 PM |
Izrada melodija | 77ari | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 72 | 05-01-2014 05:09 PM |
Studio izrada | ggulin | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 02-10-2012 12:07 PM |
Izrada Balansiranih kablova | Akcija | Tutorijali | 2 | 10-05-2008 10:24 PM |