Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-10-2015, 01:05 AM   #1
ggulin
Junior Member

Default Mali studio od početka ;)

Po?tovane kolege, prijatelji i svi ostali dobre volje.....
Već sam prije par god krenuo u ovu temu, međutim, kako se neke stvari u ?ivotu ne poklope onako kako bi mi htjeli.....
Uglavnom, sve vraćam na početak...i zazivam ekipu za pomoć
U ovih par god., dosta toga sam pročitao, primao razne savjete, čuo različita mi?ljenja itd...
Svjestan sam da je ovo "rupa bez dna" i da je para nikad dosta, ali isto tako bi poku?ao koliko je god moguće, napraviti ?to vi?e za ?to manje para (kao i većina kod nas)

Dakle, radi se o prostoru koji je dimenzija 4.20 x 6.70 visine 2.62
nije idealno, al eto...
Cilj mi je pregraditi na dva dijela i napraviti studio i control room.
Sistem sobe u sobi.

Prvo se baziram na control room. unutarnje dimenzije 4x3.10 vis 2.45

Krećem od poda: Napravio bi ro?tilj (svi su pozvani hahaha) od letvi 5x3, između vuna 5cm i na to 2 sloja osb ploča od 15mm.
S tim smanjivam visinu u startu cca 9-10 cm (računam i na gumene odstojnike za ro?tilj od poda).

Zidovi: također drvene letve 5x3 na koje s unutarnje strane planiram staviti dva sloja gips ploča. vuna 5 ili 7.5 cm.

Par skica ?aljem u prilogu.

Razmak između studija i control room-a bi bio 5-10 cm.

Zanima me dali je malo ići na samo dva sloja osb ploča na podu i dva sloja gips ploča na zidovima s unutarnje strane, tako i plafon. plus 5 ili 7.5 cm vune?

O akustici mislim da je zasad rano. to bi ostavio da pričamo nakon prvog mjerenja odaziva prostorije.

Jo? me jedna stvar zanima....
S obzirom da su mi vrata na stra?njem zidu control room-a (nije idealno i nije po struci) planirao sam napraviti stup koji bi bio pola bas trap, pola difuzor. (ispred vrata, vidi se na skici)?

molim va?a mi?ljenja i savjete tnx
Attached Images

ggulin is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 02:42 AM   #2
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Mali studio od početka ;)

iskreno buraz, nemoj da se uvredis, ali da je moj projekat, ja bi izbacio uopste "gluvu sobu" iz price, i napravio celom duzinom kontrolnu sobu po dubini, gde ti je po dimenzijama sasvim pristojno za neki home projekat, a vokalno instrumentalna snimanja (izvinjavam se ako gresim ali podrazumevam da ne planiras da snimas hor ili ceo bend odjednom) mozes uraditi u okviru te velike kontrolne sobe, uz pomoc par pokretnih absorbera, cisto da malo zagluvi sobu a da ipak dobijes profesionalan usnimak...
time bi dobio sasvim dovoljnu sirinu i dubinu sobe, za sredjivanje prednjeg zida, soffita(ako si to planirao) sredjivanje prvih refleksija, prostor za sto i instrumente, zadnji zid sa malo vise punjenja i bass trapovi bash chunky da budu i dobio bi i prostor za sedenje, kutak za mikrofon i pokretne absorbere...

sve to pod uslovom da jos nisi podelio sobu itd...
pozdrav i samo napred
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 10:11 AM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
(izvinjavam se ako gresim ali podrazumevam da ne planiras da snimas hor ili ceo bend odjednom)
Pa i ceo bend ili hor bi još teže stali u još manju sobu

@gglulin: Šalu na stranu, što je prostor manji to ga je teže tretirati, a ovako od jednog skoro pa pristojnog prostora praviš DVA nepristojna.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Maločas videh da je @NLP pregledao temu. Kapiram da je čoveku dodijalo da svako malo ponavlja iste stvari, pa je rešio da ne komentariše

Last edited by awacs; 09-10-2015 at 02:21 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 10:37 AM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Uzgred, pre neki dan sam se prijavio na mejing listu Grejama Kokrana, i ba? preksinoć mi stigne ovo

Pozdrav,

Vasa
Old 13-10-2015, 03:31 AM   #5
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Odavno ne čuh pametniju i korisniju priču.
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2015, 05:47 AM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Nisam gledao video ali svakako veča "all in one" prostorija.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules