Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-09-2015, 11:10 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
LCR panning...
Čak i to, mada zavisi od aranžmana (upravo sam otkrio rupu na saksiji).

Kako god, čovek je obradio sve bitne tehnike i (što je važnije) sve bitne principe miksa. Ne funkcioniše sve uvek i za svakoga, ali sve je istina i svako može da probere ono šta njemu lično radi posao. Lično sam sklon tome da vokal slušam maltene od samog početka i celog života sam gate na bubnju koristio samo u krajnjoj nevolji, ali divota ovog posla je što je potpuno svejedno šta i kako radiš ako znaš zašto to radiš. Divota ovog tutorijala je što čovek objašnjava čemu koji postupak služi i što svako može da kombinuje sva ta objašnjenja kako mu dune.

Jedini problem sa ovim serijalom je što čovek nije „ime” i što je sve besplatno, pa deluje kao neka budala iz Batajnice koja prosipa pamet

Quote:
Originally Posted by Haxli View Post
The 10 Minute Rule - po meni genijalan savet, pogotovo za novajlije ili ljude koje ne rade ovo konstano
Pa da, to je genijalan savet za novajlije, a onima koji konstantno miksaju to je rutina, isto kao i Gain Matching Plugins Jedno bez drugog ne ide

Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu.

Pozdrav,

Vasa
Old 28-09-2015, 12:37 AM   #2
Haxli
Pro Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Jedini problem sa ovim serijalom je ?to čovek nije ?ime? i ?to je sve besplatno, pa deluje kao neka budala iz Batajnice koja prosipa pamet

Ima on i tutorijala za prodaju, al iz onog shto sam ja video sve se svodi na ovo shto je
u "5 Minutes To A Better Mix". Malo vishe priche tamo al shitinina je ovde...
Koliko je veliko "ime" ne znam, znam da ga chesto na drugim mestima hvale za tutorijale
kao i da su ga malo "pljuvali" za neke stvari... al shta da se radi...

Ako nisam neshto "nauchio" (od nule) onda sam razjasnio/utvrido/shvatio iz njegovih tutorijala...
pa zato:
Quote:
Da sam ja neka vlast postavio bih ovo kao sticky temu.
+1
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2015, 01:04 AM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Haxli View Post
kao i da su ga malo "pljuvali" za neke stvari... al shta da se radi...
Čisto zarad trača da pitam: zbog čega su ga pljuvali? I što je možda i važnije – ko ga je pljuvao? Po ovome može da pljuje samo neko ko nikada nije bio u situaciji da mora da odnese/pošalje miks izdavaču sutra u 9.00 AM.

Pozdrav,

Vasa
Old 28-09-2015, 01:41 AM   #4
Haxli
Pro Member

Veliki "intenet", shto znachi => mala deca i FBI agenti, valjda?!

Iskreno, nisam bash lupao recke i bavio se toliko time... vishe me je zanimalo ko ga je hvalio...
(Dave Pensado ga je cheshto hvalio, a vidjao sam josh po nekim kanalima/tutorijalima)
A da je bilo neslaganja s nekim njegovim stavovima jeste... zadnje shto mi je ostalo
u secanju - a da se "narodu nije svidelo" je "The Complete $300 Home Studio" (naravno nekima!)
Hteo sam i to da postujem, al reko bolje da precutim... meni je jako zanimliv "serijal".
Ako se odluchish za geldanje, obvezno za kraj: A $300 home studio? REALLY ? by Ian Shepherd
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2015, 09:04 PM   #5
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.

Prvi korak nakon što postavim suv miks (dakle samo balansi i pan i eventualno neki hi pass ili low pass) mi je bus kompresor koji u najsnažnijim deonicama radi max 3db redukcije, dakle od toga da igla jedva mrda pa do 3db gain redukcije (nekad i 4 kad se zanesem), i tu je kraj, on je deo zvuka, više ga ne isključujem, nijedan mastering inženjer mi nikada nije vratio mix zbog toga.

E sad limiter ili kliper na masteru je nesto drugo, nikad ne šaljem limitirane ili klipovane mikseve mastering inžinjerima niti ja sam ne izvozim mikseve za sebe tako kad radim sopstveni "mastering".

Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.

I evo jedan odličan video, možda najbolji koji sam video što se tiče bus kompresije, generalno baja lepo objašnjava:

Jan is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2015, 09:09 PM   #6
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post

I evo jedan odličan video, mo?da najbolji koji sam video ?to se tiče bus kompresije, generalno baja lepo obja?njava:

Gledah ovaj pre neki dan, odličan.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2015, 01:03 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.
+10

Quote:
Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.

Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao ), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-09-2015, 07:30 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
+10

E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.

Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao ), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.

Pozdrav,

Vasa

Tako je, naravno uz sve te probleme koje si pobrojao, moji najveći problem je što 99% ljudi u žanrovima kojima se ja bavim se snimaju sami u improvizovanim malim "gluvim" sobama, sa akcentom na malim, i uvek imam, ja mislim da je to komb filtering od malog prostora (?) ili šta već, gomilanje u nekim niskim frekvencijama (zvonjavu), I onda moram gomilu stvari da čistim hirurski EQ-om da bi postalo jasno, a kad se previše očisti onda pa vokal postane plitak, i to je začarani krug, a snimanje ponovo u normalnim uslovima ne dolazi u obzir...

Skoro da mi je svejedno koji se mikrofon koristi, koji audio interfejs (za to me baš zabole), preamp, samo dok je soba u kojoj se snima prihvatljiva, dok nije plakar.

Često volim da im pošaljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:

http://realtraps.com/art_booth.htm

A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon što očistim vokale od svega i svačega, onda mi je teško da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...

Onda kad završim miks i pustim klijentima dođe zahtev "Jel mogu vokali da budu glasniji?", al to je već druga priča

Last edited by Jan; 29-09-2015 at 07:37 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2016, 08:45 AM   #9
igorxp
Member

Quote:
+10
Čovek upravo to propoveda, možda ne u izlistanim tutorijalima ali evo jednog od njegovih blogova na tu priču:
http://therecordingrevolution.com/20...ven-necessary/
igorxp is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules