Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-04-2015, 05:11 PM   #21
Stefan23
Junior Member

Default Re: Koji DAW koristite?

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
...e kad si "napipavao" koji je najbolji daw ..ili tako nekako...br 1 je Cubase.
I sve fore oko ovog onog su ti samo priče...i to priče onih koji nisu nikada isprobali ..recimo SOne PT itd te Cub do sr?i. Ali kad ti za treba onda pitanja i pitanja. To ti je od prilike kao da vozi? auto sa 5 brzina a ti ga gari? samo do 4
(jer ti peta ne treba..misli?) a kad ti zatreba nema? pojma kako se auto pona?a, koliko tro?i, dali je stabilan..itd.
Ovo sam ti ukratko preveo razmi?ljanja svetskih audio znalaca a i moja.
Pa nisam napipavao koji je najbolji već koji meni le?i, i shvatio da je to PT. I iskreno ne verujem da ima bilo koji da je br. 1. Međutim znam da je na zapadu PT standardni daw i da se koristi u većini slučajeva. Naravno to ne govori da je on najbolji, verovatno nije ali ta tema koji je najbolji mislim da je neva?na jer kao ?to je već sto puta rečeno u ovoj temi stvar je u tome ?ta kome le?i.

Ja mogu reći da sam pomislio da će većina reći da koriste Reaper jer je stvarno dobar a cena mu je sme?na. Ali sa druge strane to ime i kompanija koja je iza toga mi deluje ko da su neka deca (?to naravno nisu) ali smatram da imaju skroz neprofesionalan pristup tome. Naravno ne govorim da je program lo?, sasvim naprotiv parira svim najboljim. A pritom je veličine 50mb "spakuje?" ga na usb i bukvalno mo?e? da ga nosi? svugde sa sobom.
Stefan23 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2015, 05:19 PM   #22
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

CuBase. Jednostavno le?i, to je to, na?li smo se.
Probao sam sve ostalo, ali CuB mi ima intuitivno radno okru?enje, stabilno radi i snalazim se u njemu bolje nego u svemu drugom.
Old 08-04-2015, 05:23 PM   #23
Stefan23
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
To mi reci za 2-3 godine (intezivnog rada na njima) i postovacu tvoje misljenje u vezi toga.

Elem da odgovorim i na pitanje.

Intezivno koristim Ableton zadnjih 7-8 godina...Reason u ReWire-u sa njim...drugih 50% cine VST instrumenti i plug-inovi koje koristim iz verzije u verziju godinama u nazad...probam nove stvari, ali retko sta dodam "za stalno" tom odabranom drustvu...

U ProToolsu i Studio One-u svaki put naucim nesto novo...ali ucitelji su me savetovali da sto vise poznajem razlicite Daw-ove vise vredim kao saradnik. (ako nista onda barem osnovne opcije i baratanja u menijima/manipulacije sa kanalima)

Cubase ucih jos u "skolici", ali me je uvek odbijao nekom neopisivom dosadom, ali kada se moralo, koristio sam ga...

Za MIDI Finale (novi Sibelius me je razocarao na neki nacin iako je AVID-ov marketing cudo ), takodje i obavezni Sound Forge kada je u pitanju zvuk, ali ne i muzika...
Pa sad... Ne smatram da je nekoliko godina neophodno da bi poznavao neki softver. Nije to analogna konzola. Uostalom zar sam pogre?io po pitanju bilo čega? I ako ne da jesam da li smatra? da je moje mi?ljenje idalje neva?no? Dakle to je ?to se tiče softvera, ?to se tiče miksanja kao zanata to je sasvim druga priča.

Sa druge strane poznavanje vi?e dawova jeste prednost ali opet ne smatram da je neophodno. To ti je ko da ume? da svira? vi?e instrumenata, neće? svirati vi?e instrumenata odjednom i sviraće? ono ?to najbolje svira?. Uostalom samo po?alje? trekove i svako radi u svom daw-u. Sem ako nastavlja? tuđi projekat, ali opet to je druga priča.
Stefan23 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2015, 06:21 PM   #24
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

ako dobro poznaješ jedan daw lako ćeš se snaći i sa ostalima ne mislim da je to neki specijalan skill. Daj mi bilo koji daw sa key bindings i uputstvom (za svaki slučaj) i završiću posao isto, na nekom sporije na nekom brže. Poenta je da najlakše dođeš do željenog rezultata sa što manje kliktanja i da ti taj daw daje što više prostora da budeš kreativan a manje tehničar. Priča ispričana milion puta ali eto
kVu is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2015, 06:22 PM   #25
bole
Member

Sta ima analogna konzola sto nema daw ?
Old 08-04-2015, 06:52 PM   #26
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

osim činjenice da ti je sve pod prstima i da ne moraš da klikćeš i gledaš u ekran kao i da zbog toga dođeš do rezultata dosta brže.. ništa

ali isto to možeš i sa velikim digitalnim kontrolerom i spremnim templejtom sa pluginovima po kanalima

jer što sam stariji to sam sve više svestan da je mnogo bitnije da uradim što više za što manje vremena dok sam napaljen nego to sa čim radim.. bukvalno me boli uvo na čemu radim sve dok ne gubim vreme na stvari koje nemaju veze sa muzikom/zvukom
kVu is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2015, 08:51 PM   #27
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu View Post
....
jer što sam stariji to sam sve više svestan da je mnogo bitnije da uradim što više za što manje vremena dok sam napaljen nego to sa čim radim.. bukvalno me boli uvo na čemu radim sve dok ne gubim vreme na stvari koje nemaju veze sa muzikom/zvukom
@kVu Sustina celog ovog posla.

DAW i sve ostalo je nebitno ako usporava kreativni proces, sta kome i kako radi je individualno i tako i treba da ostane...na kraju ni ne cujemo svi isto pa zasto bi onda i radili isto!
Old 08-04-2015, 09:43 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
DAW i sve ostalo je nebitno ako usporava kreativni proces, sta kome i kako radi je individualno i tako i treba da ostane...
DAW je digitalni instrument za obradu zvuka. Srećom ne posećujem medicinske forume pa nemam pojma da li hirurzi debatuju o tome koji je njihov go to skalpel.

Pozdrav,

Vasa
Old 08-04-2015, 09:50 PM   #29
bole
Member

ma pitanje je bilo sto je teze nauciti analognu konzolu nego daw. Nije bitno. nekad se prelazilo 100m za room bubnja a danas pricamo jel tri klika il dva klika. Cinjenica je da neko sa 24 kanala i magnetofonom moze za 5 dana, ono sto neki ne mogu sa 500 kanala, 500 kompresora, 500 ekspandera, 500 eq uova, 500 reverba za 25 godina.
Old 08-04-2015, 10:06 PM   #30
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by bole View Post
ma pitanje je bilo sto je teze nauciti analognu konzolu nego daw.
Ja ne videh to pitanje. Gde si ga ti pročitao?

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules