Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-02-2015, 01:28 PM   #241
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Default Re: Samogradnja studijske ezoterije

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
TI SI ...... !!!!

Savršeno!!!
wow!
Budimo realni....nisam cak ni elektronicar.
Neve mi je bio ogroman izazov u smislu konstrukcije i wiringa....jako puno crtanja u Corelu i cad-u , i jako puno muke da se sve smesti u frame.
Za one koji ne znaju neve ima 5 kartica (PCB) , 5 edge konektora od kojih svaki ima po 18 pina , jedan 3x24 rotary switch (originalni je Elma , njega ima Era sa foruma u svom 1290/73), dva hallow shaft , i jos jedan rotary switch za hi-pass, 3-4 pota , 3 trafoa , 3 induktora...i ko zna koliko metara zice da bi se sve spojilo.Jako je osetljiv na el.mag. zracenja pa jako puno toga ide sa sheldovanom zicom.Sve to spojiti je zaista pain in the ass , ali to je vintage koncept i, da li zvuci bolje ili gore od modernih varijanti ....je jako diskutabilno , a u sustini nevazno.
Npr. ...moje iskustvo....Panasonic FC elektroliti su mi na dnu lestvice svud osim za psu , jednostavno vishe puta sam ih stavljao na iste module za koje sam koristio i elnu ili nichicon , i nikad mi se nisu svideli, a onda cujem Great River koji je sav napucan bas sa njima (verovatno zbog ok cene) , sve na PCB-u jos i Sowter-i (ciji isto nisam bio fan ) na ulazu i izlazu .....ali preamp izuva.Stavise on je 95 posto klon 1290 , ali specificnim odabirom trafoa i solidnom elektronikom doslo se do preampa koji je vec klasik.
Jednostavno...nema pravila.

Last edited by sasaristic; 16-02-2015 at 02:25 PM.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2015, 11:08 PM   #242
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Kad već spominješ vrste kondenzatora, malo podpitanje - koju seriju Nichicona voliš?
Ja sam do sad imao posla samo sa VZ koja je po Jim Williamsu najbolji izbor za napajanja...

Ali nikada nisam zapravo čuo razliku među elektrolitima da bi baš rekao "e to je taj i taj kond". Jedno je kad se rekapira stara sprava pa sve zvuči bolje. I naravno da će zvučati bolje, al jel ja tu sad čujem Panasonic FC, FR ili EC... ma nemam pojma...
Stavljao sam do sad FC ili FR jer su mi preko Farnella relativno povoljni (bili, sad su im skočile cijene od nove godine!). I u jedno napajanje stavio Nichicon VZ jer su tako rekli. Radi. Dobro radi. Valjda mora dobro raditi.

Pragmatičan sam. Zvuk sprave (dizajna dakle) smatram bitnijim od komponenata. A makar imam dosta te kramarije rekirane (ili čeka rekiranje), još uvijek nisam čuo dovoljno. Slušam dizajn sprave. Ako valja - ne diram.

Al baš me zanima koju seriju Nichicona da uzmem kao zamjenu za Panasonic FC/FR jer njih mogu kupit za normalne novce. Baš bi se probao igrati s tim!
Moram pobijediti tu moju lijenost da kad stavim nešto unutra i to radi onda mi se ne da više opet raskopavat i mijenjat. A sa Nichicon vs Panasonic bi to baš probao!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2015, 12:47 AM   #243
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic View Post
Budimo realni....nisam cak ni elektronicar.
Budimo realni, i ono ?to si opisao i ono ?to si fotografisao govori pone?to o stepenu posvećenosti zadatku. Po meni je to i pre i iznad diplome

Pozdrav,

Vasa
Old 17-02-2015, 09:22 AM   #244
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Kad već spominje? vrste kondenzatora, malo podpitanje - koju seriju Nichicona voli??
Ja sam do sad imao posla samo sa VZ koja je po Jim Williamsu najbolji izbor za napajanja...
Ja uglavnom koristim MUSE KZ i ES bipolar (oni zeleni).ES su jako specificni i daju jako pufnast zvuk sa gustim i preciznim visokim, medjutim negde legnu neverovatno negde su na granici sterilnog...mada to i nije bas dobra rec.
ELNA silmic2 mi je vec dugo favorite...jako topao i 3d zvuk ....malo sporiji tranzijenti , ali posto sam ga svud gurao malo mi je dosadilo pa sad uglavnom uzimam KZ(nije bas ludilo kao elna , ali je malo brzi).Jasno ti je da su te razlike jako male i nisu bas zahvalne da svoje usi iskusavas na blind testu i slicnim glupostima.....
medjutim ...kad rekapiras 10 istih modula (ja sam to radio sa studerom) , i na svaka dva stavis razlicitu kombinaciju elektrolita ....razliku moze da cuje svako, i svako momentalno percepira sta mu se svidja a sta ne.Panasonic tu odmah padne ispod radara.Brzi je od ELNE , ali grebe malo po visokima i zvuci hladnjikavo.Btw , sto skuplji elektrolit i uopste pasivna komponenta , iz nekog meni nepoznatog razloga treba vise vremena da se "usvira...sagori...sta vec", tako da neces cuti sve bas istog momenta.Ponekad je dobro ceo sklop prosarati sa vise razlicitih brendova elektrolita, cisto da razbije malo sonicnu uniformisanost...ponekad je bolje suprotno.
Old 17-02-2015, 09:26 AM   #245
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Budimo realni, i ono ?to si opisao i ono ?to si fotografisao govori pone?to o stepenu posvećenosti zadatku. Po meni je to i pre i iznad diplome

Pozdrav,

Vasa
Hvala ,....jos je bitnija volja da ne odustanes.
Old 19-02-2015, 12:02 PM   #246
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Bez zezanja... Ovi Saletovi B.Birdovi deluju na oko odlicno! Mada, cuo sam i demo za Pultec... Vrrrrlo fino... :Thumbsup:

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2015, 02:41 PM   #247
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Tnx...ako ponovo radis nesto u Jagodini , dobrodosao si da svratis i pogledas..(poslusas).
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules