Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-11-2014, 01:28 PM   #21
Darsus
Member

Default Re: Microlab B73?

@bockie @Granata

Slazem se sa obojicom, zato sam i krenuo u potragu za zvucnicima na kojima bih referencirao, a ne radio mix, zato sto je (barem ja mislim) referenciranje kljucno sa losim monitoringom, sto zbog krivljenja zvuka koje je pomenuo Bockie, sto zbog lose dinamike slusalica koje planiram da koristim, kao sto je pomenuo Granata. Nasao sam par zvucnika koji mislim da ce da mi vrse posao dok ne budem imao za nesto bolje, jer su se kod nekih koje znam lepo pokazali (nisu B73 ali da ne razvodnjavam).

Sto se slusalica tice, nisam znao do skoro da DJ slusalice recimo imaju namerno smanjenu dinamiku da bi se lakse cule u glasnom okruzenju iako su zatvorene. Plus, kakve god da su, toliko su blizu usiju (ovo je moje laicko misljenje, bez bacanja kamenja po meni) da je jednostavno takva dinamika kao kod zvucnika nemoguca.

Cuo sam maltene sve sto me je interesovalo, moze i lock/brisanje teme.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2014, 02:14 PM   #22
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
isto shto i kod zvuchnika, odnos glasnog i tihog... mozda mislish na "pristojnu" ili "lepu" dinamiku?

Nisam znao da je jedna od karakteristika zvucnika dinamika (ako gledamo kao karakteristiku samog zvucnika, ne membrane sto bi mi mozda i imalo smisla...)...mislio sam da je dinamika vezana za audio signal, mikrofone (dinamicki opseg), tehnike sviranja...eto sada znam...

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2014, 04:37 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Sad je "trendi" Prvi svetski rat, i ima tamo jedan poznati mitraljez...

Ne znam za?to se setih toga...ali kad smo kod "dinamike" i zvuka, probaću sam da sročim:

Karakteristika amplitude izvora zvuka kroz prizmu izra?ene promene vrednosti u određenom vremenu.

Ufff...kako montiram...

Sad, sme li iko da tvrdi da generalno jedan izvor zvuka ima tu sposobnost veću ili manju u odnosu na neku drugu u drugim okolnostima (kući?tu)...

Ma?ala, ja to ne smem!

No...nije to sad ni bitno...ja nisam in?enjer...ne?to malo prakse imam, ali to je sve...

Niko to nije znao za DJ slu?ke. Ni sam konstruktor ni proizvođač. Verovatno to zna samo autor te misli...

Nonsens!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2014, 04:45 PM   #24
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Prvo sledeće ?to mi pada na pamet a da radi relativno slično u odnosu na 305 je recimo Adam a5x...samo ?to je 1 komad skuplji od para 305-ica!
e tako odprilike i ja imam stav, stim sto mislim da su jbl maaalo laganiji u visokim, jbg adam je tu naglaseniji ribonac tviter, i mozda su zahvaljujuci onom dizajnu bolji za tu prostornu disperziju (da tako kazem) zvuka pa nemaju bas striktni sweet spot kao adamci... zato i mislim da su dobri za nekog ko nema sredjenu akustiku...ja sam ih skoro slusao doduse u jednoj televiziji (da ne reklamiram kojoj) ali obesene o zid na stalkove visoko tako da za low end ne smem jos da sudim
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2014, 05:49 PM   #25
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post

Nisam znao da je jedna od karakteristika zvucnika dinamika (ako gledamo kao karakteristiku samog zvucnika, ne membrane sto bi mi mozda i imalo smisla...)...mislio sam da je dinamika vezana za audio signal, mikrofone (dinamicki opseg), tehnike sviranja...eto sada znam...
Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
...
Ne znam za?to se setih toga...ali kad smo kod "dinamike" i zvuka, probaću sam da sročim:

Karakteristika amplitude izvora zvuka kroz prizmu izra?ene promene vrednosti u određenom vremenu.

Ufff...kako montiram...

Sad, sme li iko da tvrdi da generalno jedan izvor zvuka ima tu sposobnost veću ili manju u odnosu na neku drugu u drugim okolnostima (kući?tu)...
dobro znate na shta se ovde misli pod dinamikom, definicija dinamike varira u odnosu na kontext.
pojam je prvi pomenuo Darsus a ja sam dao konstruktivan savet umesto da ga trolujem sa definicijom dinamike slushalica.
Granata is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules