|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Member
|
![]()
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu. Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]()
A, to
![]() ![]() Drugo, ne možemo da razgovaramo konkretno ako nismo čuli konkretan snimak ![]() Quote:
1) Što manje stereo signala (pa i reverba), to je lakše napraviti širok i dubok miks koji je fazno sređen. 2) Mono trake koje su van centra: što su ekstremnije panovane levo ili desno, to ih je lakše pojačati bez straha da će maskirati vokal ili nešto drugo što je važno (solo, temu ili već nešto slično). A onda će i u mono slušanju biti dovoljno glasne. Sve to naravno pod uslovom da je aranžman spakovan kako treba i da su EQ-i OK. Lično sam sklon tome da što brže postavim balanse i panorame instrumenata, pa onda neko kraće vreme slušam mono sa tako postavljenim panoramama i čačkam reglere (virtualne, naravno ![]() Ona stvar sa slušanjem van prostorije je ustvari takođe neka vrsta mono slušanja, s tim što se tu čuju samo niske i srednje frekvencije, a one su obično najkritičnije. Nema visokih da te lažu kako si opasan baja ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Odlicno, to sam i zeleo da cujem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Pro Member
|
![]()
Rjesavam te probleme tako sto ih sasijecem u pocetku, tj ne 'dozvoljavam' im da se 'dese' pazljivim odabirom zvukova, broja instrumenata i 'vizijom' aranzmana od pocetka.
Ako ne pazis od starta vece su ti sanse za tu problematiku... A tu problematiku nekad ni ne mozes da rijesis osim da se vratis nazad. Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
Sjajna tema i sjajni odg. Ako ima jos neki korisni savet ili kako vi to radite, pisite.
![]() |
#26 |
Senior Member
|
![]()
Moram oživeti ovaj topic.
Kako rešavate problem sa stereo vst klavirima kad su oni bitan element pesme a imaju popriličnu stereo širinu? Ja sam primoran da ih često pretvaram u mono i centriram ili da ih "suzim" sa si imager-om ili sličnim alatima (da ne spominjem to što dosta renomiranih vst proizvođača imaju fazne probleme u mono-u, pa često izgube na visokim). |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mono delay | spartakus | Audio Software | 3 | 25-02-2013 05:40 PM |
CLA -76 mono ?um | Ngino | Audio Software | 7 | 16-07-2012 08:33 AM |
Stereo output kao mono input - problem | Mitjovan | Audio Software | 4 | 14-07-2012 07:03 AM |
EMU 0404 - mono snimak, problem | ping | Computer Hardware | 1 | 12-12-2010 08:48 PM |
Mono u Stereo? | goran ns | Produkcija Elektronske Muzike | 4 | 05-04-2008 08:52 PM |