Quote:
Originally Posted by DaBear
Vasa mi uze rec iz usta... UVEK je bilo da bend prvo skrene paznju na sebe, bilo svirkama, bilo izgledom, bilo muzikom..cime vec..TEK onda su disko kuce stupale na scenu. Potpisivale ih i molile boga da se to proda..
Cak i kad je Punk krenuo - cim se o nekom bendu nesto proculo - odmah si potpisivali (da bi iskoristili trenutno raspolozenje publike)..ti bendovi se sigurno nisu "gurali" ni marketovali.
I danas je isto, i pre 5 ili 10 godina je bilo isto.
|
Samo ?to uop?te nije isto, ne razumem odakle ti to. Niko vi?e ne?e otvoriti kesu za bend koji je Indie. Nedavno se to desilo grupi Ghost i gomila medija je pisala o tome kao o senzacionalnom doga?aju. Toga jednostavno nema. Nekako mi je te?ko da verujem da ima? tako naivan stav, bend je dobar pa ?e dobiti ugovor sa izdava?kom ku?om, oni ?e ulo?iti pare u njega da od njih velike zvezde...
Quote:
To sto kazes da sad treba da menadzerisu, reklamiraju i produciraju sve sami...pa tako i je bilo pre, manje vise...mozda ortak radi kao "menadzer" ili vozi, itd.
Ja se secam da smo sami lepili svoje plakate za svirke po Beogradu. Sta je to ako nije samo-promocija...sami snimali, sami nosili pesme u disko kuce...sve isto jos davne 1981/2/3/4...
I ovde sam u UK (svojevremeno) radio stvari, nosio po DJ radnjama i dstributerima, i zavisno od reakcija nosio na rezanje i stampanje vinila. Prevozio kolima do distribucije, sam slao ploce u magazine za recenzije (koje su kad izadju dobre recenzije, pomagale prodaju - pa se moj 12" white label nalazio i u HMV ili Virgin radnjama..itd itd..)
|
Nekako je besmisleno upore?ivati Beograd osamdesetih sa pri?om iz ?lanka o svetskom izdava?tvu. Ali konkretno, obojca znamo o ?emu je sve nekad brinula izdava?ka ku?a i menad?ment u ime benda, i o ?emu danas brine kad se radi o imenima koja donose adekvatnu koli?inu novca. Danas, prose?an bend ?esto radi sve od menad?menta do snimanja svog videa. ?ta je tu konkretno isto po tebi? Mo?da je razloga za to ?to vidi? stvari na taj na?in to ?to "rok" (sa razlozima pod znacima navoda) scenu prati? samo kroz onaj deo postoje?eg pop mainstream-a koji jo? uvek funkcioni?e. A to zapravo i nije rok scena nego neki amalgam dinosaurusa koji jo? uvek funkcioni?u, malog broja izuzetaka koji potvr?uju pravilo i "rok bendova" koji su de fakto po svemu pop osim po nekim stilskim elementima koje koriste u muzici.
Quote:
Sad je isto - samo je online i mp3 umesto ploca... saljes DJ-ima u inbox, ako im radi - pusti ce/ procuce se / itd itd..
|
Niko ozbiljniji ne?e pustiti tvoju pesmu, napisati recenziju ili review koncerta osim ako mu se PUNO ne dopadne bend ili ne plati?.