|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
U kojem cjenovnom rangu jer je dijapazon prilicno veliki ? Trebali Driveri da budu zaista brzi ili su dovoljni i oni sa osrednjom Latencom ? Koliki broj izlaza (a i ulaza, uikoliko bi se radilo o klasicnom audio interfaceu) ? Sve bi mi ovo bilo potrebno kao nekakav input, da bih ti sto konkretnije mogao preporuciti neki od najkvalitetnijih uredjaja, u odredjenom cjenovnom rangu.
Mozda bi eventualno dosla u obzir i opcija da ti uradim cak jedan Tube DA Converter ali zaista pravi Tube DA a ne nekakvu simulaciju, gdje kao nesto dodajes kolicinu saturacije, ovdje stvarno kompletan signal prolazi uvijek kroz cijev. Ovo je prava rijetkost na trzistu profesionalnih audio uredjaja, a inace, na bazi trenutno najkvalitetnije cijevi koja se uopste moze naci, kada se radi o Tube DA konverterima: 6N30P-DR Double Triode koja je originalna ruska cijev sa kraja 60-tih godina ali nova nekoristena, iz specijalne proizvodne linije (DR), koju bi morao da "razgoris" pri prvom ukljucivanju sa oko 80 sati neprestanog rada. Samo ta cijev kosta u nabavci 130 eura ali vrijedi svakog centa jer neopisivo "otvara" sound. Ponekad koristim i Western Electric 396A za DA konvertere, koja je totalno linearna, toliko linearna da jedva primjetis da je signal prosao kroz cijev, mada i ona kvalitativno pripada najvisem rangu. ![]() Tu je onda i najzesci Cirrus Logic CS4398 DAC sa realnom dinamikom od oko 120 dB (ovdje se radi o onom malom broju Cirrus Logic konvertera koji pripadaju najvisem kvalitativnom rangu). Sample Rate do 192kHz i to sve na 24Bit. Evo ti dole jedno test mjerenje, a ispod su i specifikacije kompletnog uredjaja: ![]() Specifikacije: Frequency Response: 20Hz-30kHz +/-1dB Maximum Output:1000mW x 2 (32ohm) 500mW x 2 (300ohm) 300mW x 2 (600ohm) S/N Ratio: -116dB This DAC supports 16bit, 20bit and 24 bit audio depending on source. Sampling Frequency: 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz and 96kHz, depending on source. Output voltage: > 2000 mV Dynamic Range: 120 dB Input impedance: Analog 100K ohm Digital 75ohm Output impedance: 600 ohm Headphone output impedance:32-600ohm Earphone amplifier output power: 1000mW - 300 mW Kao operativna pojacala dolaze samo najkvalitetnija u obzir i tu sam se cvrsto odlucio za Texas Instruments NE5532P, koja perfektno rade svoj dio posla. Ovaj DA konverter mozes dobiti dodatno sa dva ultra-rijetka i legendarna Radio Design Lab (RDL) mikrofonska (i Line/ Instrument) predpojacala, sa enormnim pojacanjem i do +75dB i ostalim karakteristikama, koje su sve odreda, najvisa klasa, pa ti ovaj DAC moze posluziti i kao 2-Channel Mic Preamp kad zatreba i to u zestokom kvalitetu sa obzirom na pomenute RDL module. Imam u rezervi dvadesetak komada tih RDL Mic PreAmp modula, koje sam teskom mukom dobio iz Engleske, direktno iz BBC-a, pod vrlo sretnim okolnostima. ![]() Inace, cijena samo jednog tog RDL Mic PreAmp modula je oko 140 Eura a u Evropi se, za sada, ne moze nabavitti ni pod razno. Dole su i specifikacije tih modula koji bi se ugradili u Tube DAC kao predpojacala visokog studiisjkog kvaliteta: Specifikacije Mic Preamp Modul: Input Impedans:150 Ω sym., 5 kΩ unsym. Phantom:24 Vdc; IEC 61938: Filtered Outputs (2):+4 dBu 150 Ω symmetrisch ; -10 dBV unsymmetrisch Frequenc Response:50 Hz - 30 kHz (? 1 dB) Preamp: 45 - 75 dB Klirrfaktor (THD+N):< 0,5% (bei 50 dB power) Noise:> 70 dB (+4 dBu, 150 Ω) Overload:> 20 dB (24 Vdc); 14 dB (12 Vdc) Phantom Input:24 Vdc @ 10 mA maximum Temperature:0? C bis 55? C Dimensions: 0,7" (1,7 cm); 3" (7,6 cm); 1,6" (3 , 9 cm) Kako vidis po dimenzijama to su veoma kompaktni moduli ali i pored toga, se kvalitativno nalaze u samom vrhu. Uostalom pogledaj sam po netu ili direktno kod Radio Design Labs o STM-3 Stick Mic Preamp modulima. Svaki modul ima dva izlaza tako da bi uz DAC dobio i mikrofonska predpojacala kod kojih bi mogao da biras preklopnikom, hoces li signal propustati kroz cijev ili ne, jer drugi izlaz postavljam tako da signal ne prolazi kroz Tube Circut. Naravno svi analogni ulazi i izlazi su balansirani (XLR), a digitalni ulaz je u sve tri izvedbe, RCA, Optical i XLR-Digital. DA Converter dolazi sa Driverima koji su prilicno brzi na dobrim konfiguracijama, mada mislim da to i nije bas presudno za tebe. Maksimalno su stabilni, bar ja nisam dozivio do sada nikakav pad ili bilo kakve smetnje u radu. Sve bi to bilo ugradjeno u taj DA Tube konverter (skupa sa 2 Mic PreAmpa), a cijena bi mu bila nesto niza od onog Tascama. Sound bi naravno bilo najbolje da sam procijenis ali kao osnovnu informaciju ti mogu reci, da je vrlo daleko od sterilnosti digitalnih uredjaja i da se zaista "cuje" pomenuta cijev, sa svim svojim gornjim i donjim harmonicima koje dosta suptilno i mekano doda signalu. E sad ti procijeni sam sta bi bilo bolje i kvalitetnije, s obzirom da sam ti dao najbitnije podatke i sta bi ti vise odgovaralo. Ovo nije jedini DA Converter koji radim, postoji jos par modela i uglavnom su svi Tube DAC ali su i skuplji od ovog gore navedenog, naravno sa nesto boljim karakteristikama, kao sto je na primjer slijedece: Supported sampling: USB/OPT/COA input: Maximum 192kHz/24bit Output Power: 2000mW (32Ω load) Frequency Range: Audio In: 10Hz~100KHz(?0.5dB); USB/OPT/COA In: 20Hz~20KHz(?0.5dB) Gain: +6/+16dB THD+N: Phone Out: 0.005% (1KHz, 32Ω load); Line Out: 0.002%; XLR Out: 0.0009% S/N: Phone Out: 114dB (1KHz, 32Ω load); Line Out: 114dB; XLR Out: 125dB Analog Output Amplitude: RCA: 2Vrms; XLR: 2Vrms I ovo se moze dobiti sa i bez RDL Mic PreAmpa, a bazira na najboljem Wolfson DAC-u WM8741 i podrzava ASIO, WASAPI i KS Drivere. Inace, preporucit cu ti i ostale brandove kada mi das one informacije koje sam na pocetku pomenuo.
Last edited by Tranzit; 10-08-2014 at 04:02 AM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
E-mu 1616 pci i 1820 | metalman | DSP forum | 5 | 05-12-2008 11:05 PM |