Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2013, 03:27 PM   #1
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Behringer FCA 1616 & FCA 610

Dakle Berhinger je izbacio ova dva audio interfejsa, oni su i usb i firewire:

Evo i slika unutra

Unutra su Cirrus konverteri koju su navodno jedni od boljih, 4580 opamps, i Archwave audio procesor, midas preampi... Dakle ka?u, identična konverzija i preampi kao i na x32 mikseru.

Prilicno su prokleto jeftini ! Ovaj veci je valjda 250 E.

Ja nisam probao ni x32 ni ovo, ali bez obzira ?to je Behringer probao bih, a mo?da ću si i uzeti ovaj veći, čisto da stoji tu, za 250 E

Molim nekog moderatora da smanji ove slike jer ja ne umem !!!!
Jan is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2014, 09:42 PM   #2
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Default Re: Behringer FCA 1616 & FCA 610

Da li je netko kupio ili probao ova ?uda ?
Old 07-08-2014, 02:10 AM   #3
Tranzit
Member

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Unutra su Cirrus konverteri koju su navodno jedni od boljih, 4580 opamps...
Cirrus Logic su inace i ne navodno, losi AD/DA konverteri, bilo bi daleko bolje da su upotrijebili neki od Texas Instruments ili AKM, a najbolje Burr Brown, koji su par klasa iznad Cirrusa. Najbolji Cirrusi CS5364 (AD) i CS4365/85/85A (DA) imaju doduse dinamicki opseg od 114dB ali cisto sumnjam da su bas njih ugradili, jer im se to nikako ne bi uklopilo u cijene uredjaja, a nisu se proslavili ni sa tim JRC4580 koji kostaju jedva tridesetak centi po komadu. Trebalo je staviti bar NE5532 ili jos bolje OPA2134. Garant je Behringer stavio unutra najeftiniju robu koja moze da se nadje na trzistu. Mozes ti i sam da promijenis i AD/DA konvertere, koji ce te kostati vise nego cijeli interface ako bas hoces kvalitet, a operativna pojacala nisu skupa i njih je vrlo lako promijeniti, tako da bi te sva ona kostala nekih dvadesetak eura. Na kvalitetu bi dobio enormno u odnosu na originalno stanje ali ostaje pitanje, isplati li se sav taj poduhvat. Aku su stvarno ugradili Cirruse CS5364 i CS4365/85/85A, onda bi se isplatilo promijeniti ta operativna pojacala, inace nikako.
Tranzit is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2014, 02:15 PM   #4
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Ako je netko od prisutnih zbunjen onda sam to definitivno ja. Cijelo vrijeme ovdje na rumskom ?itam hvalospjeve od ekipe na ra?un behringer ada8000 konvertora i kritike na ra?un preampa ( kod starog modela). Sad ispada da kod novog modela su preampi ok,a konvertori su sme?e
Old 07-08-2014, 07:38 PM   #5
Tranzit
Member

Nisi razumio, nisu PreAmpi dobri ni kod novog modela, samim tim sto su upotrebljena jeftina operativna pojacala, a konverteri su srednja zalost jer ima i daleko boljih od onih koji su unutra. To bi bila sva prica. ADA8000 definitivno nije za "hvalospjeve", nego ljudi imaju obicaj da mnogo vole ono sto sami imaju, pa im se cini najboljim. ADA8000 je u donjem kvalitativnom segmentu ADDA konvertera kako god posmatrali taj uredjaj. Njegova cijena uopste ne laze. Taman toliko vrijedi koliko mu je i cijena. Nego evo ti jedan savjet, ako nadjes Marian Adcon (mada ima samo dva Mic Preampa) negdje polovan, uzmi ga slobodno jer je dosta kvalitetniji i od ADA8000 i od ADA8200 a platices ga polovnog koliko i novi ADA8000,mozda koji euro vise. ADA8000 moze da ti povrsi posao ali ako se radi o ozbiljnijoj produkciji i uopste radu, onda odmah zaboravi, eventualno sa Black Lion Audio moddingom bi ADA8000 bio odlican uredjaj ali bi te onda kostao bar 4 puta vise.

Last edited by Tranzit; 07-08-2014 at 07:41 PM.
Old 08-08-2014, 04:28 AM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Pozdrav i hvala na iscprnim odgovorima !

Naime, ja niti sam elektronicar, niti konstruktor opreme, niti me zanima da budem ... Ali ono sto vidim je da mnoge firme stavljaju razlitice varijate cirrus konvertora (lynx, apogee, prism itd...), sve to na osnovu ove liste na gearslutz-u:

http://www.gearslutz.com/board/geeks...ps-listed.html

Da li recimo znaci da Prism Orpheus koji je jako skup uredjaj i koji ima cirrus konvertore i na AD i DA strani je precenjen s obzirom na to da kosta 4.5k $ ?

A sta biste rekli na najnoviji Tascam-ov uredjaj ( http://tascam.com/product/uh-7000/ ) u koji su stavili Burr-Brown PCM4220 ADC i PCM1795 DAC i koji je 7-8 puta jeftiniji, do duse samo dva kanala su u pitanju ?

Last edited by Jan; 08-08-2014 at 04:33 AM.
Old 08-08-2014, 02:56 PM   #7
Tranzit
Member

Mozda je zaista Prism Orpheus malo i precjenjen, medjutim ima i ovakvih i onakvih Cirrus konvertera. Generalno ne pripadaju visokoj klasi ali i oni imaju pojedine odlicne ADDA konvertere. Medjutim, Cirrus konverteri koje je Behringer upotrijebio u FCA 1616 & FCA 610 sigurno ne pripadaju tim "odlicnim" jer veca je cijena takvog konvertera nego cijeliog FCA1616 ili FCA610. Iz tog razloga uopste ne sumnjam da je Behringer unutra ubacio donju klasu Cirrusa (cijena po komadu dvadesetak eura). Jos nesto, vidim da se ljudi cesto pozivaju na ono sta se napise na gearslutzu, nisu ni oni posisali svo iskustvo i znanje ovog svijeta, zato i to tamo sta se pise, treba uzeti sa rezervom i distancom.

Taj Tascam cu pokusati ovih dana da testiram, cini se da se radi o dobrom audio interfaceu, bar prema onome sto se da procitati o njemu. Burr Brown pripada visokoj klasi ADDA konvertera, a pogotovo PCM4220 i PCM1795 su na cijeni. Tascam je imao ranije problema sa stabilnoscu Drivera, pa nekako imam neugodan osjecaj kad god se radi o njihovim uredjajima. Valjda su to kod ovog novog uradili kako treba. Vec unaprijed me nervira sto nisu ostavili mogucnost ADAT prikljucka kod UH7000, toliko je moglo da se uradi.

Last edited by Tranzit; 08-08-2014 at 03:00 PM.
Old 09-08-2014, 05:09 AM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tranzit View Post
Jos nesto, vidim da se ljudi cesto pozivaju na ono sta se napise na gearslutzu, nisu ni oni posisali svo iskustvo i znanje ovog svijeta, zato i to tamo sta se pise, treba uzeti sa rezervom i distancom.
Dobro, ljudi su samo na osnovu specifikacija sa sajtova sastavili listu konvertora koriscenih u audio interfejsima i standalone ad/da konvertorima na osnovu specifikacijama o uredjajima... Ne vidim da je potrebna bila kakva sumnja u verodostojnost liste... To sam mogao i ja da uradim da sam imao vremena

Pozdrav !

I javite za Tascam-a kako se ponasa. Meni se dojmi sprava kao potencijalni best buy za 2 kanala konverzije (najvise mi treba DA), jedino sto, kao sto ste rekli, driveri su veliki znak pitanja. Pre 12 godina sam imao Tascam US122 interfejs i to je bio horor sto se stabilnosti i drajvera tice, blagi uzas... No dobro, od tada je proslo 12 godina
Old 09-08-2014, 11:30 PM   #9
Tranzit
Member

Nije se ovo u vezi sa gearslutzom odnosilo na to sto si ti pomenuo tu stranicu, niti konkretno na tu listu, vec generalno i vec pomalo dosadno i stereotipno, citirinje onoga sto se tamo napise ili raspravlja, a u vecini slucajeva su to samo iskustva pojedinaca i nagadjanja, kao uostalom i na svakom drugom iole ozbiljnijem muzickom forumu. Dakle nikakava referenca na koju bi nesto posebno trebalo obratiti paznju. Isto to se radi i na KVR-u i na ostalim forumima, pa i na ovom ovdje. To dakle, ne treba da uzmes osobno.

Sto se tice Tascama, cim budem dosao do nega, a to ce najvjerovatnije biti u toku slijedece sedmice, javit cu moja zapazanja. Medjutim, ukoliko te interesuje prevashodno DA konverter, onda tu imas dosta dobrih rjesenja, pa i povoljnijih rjesenja istog ili cak i nesto viseg kvaliteta (ovdje se iskljucivo povodim onim sto stoji u specifikacijama za Tascam, posto ga jos nisam cuo). Ama o tom potom, dok ne cujem uredjaj ne smijem nista da tvrdim, a da nagadjam nisam navikao.
Old 10-08-2014, 01:02 AM   #10
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Nije se ovo u vezi sa gearslutzom odnosilo na to sto si ti pomenuo tu stranicu, niti konkretno na tu listu, vec generalno i vec pomalo dosadno i stereotipno, citirinje onoga sto se tamo napise ili raspravlja, a u vecini slucajeva su to samo iskustva pojedinaca i nagadjanja, kao uostalom i na svakom drugom iole ozbiljnijem muzickom forumu. Dakle nikakava referenca na koju bi nesto posebno trebalo obratiti paznju. Isto to se radi i na KVR-u i na ostalim forumima, pa i na ovom ovdje. To dakle, ne treba da uzmes osobno.
Ma kakvi licno, slazem se u potpunosti sa vama.

Quote:
Medjutim, ukoliko te interesuje prevashodno DA konverter, onda tu imas dosta dobrih rjesenja, pa i povoljnijih rjesenja istog ili cak i nesto viseg kvaliteta (ovdje se iskljucivo povodim onim sto stoji u specifikacijama za Tascam, posto ga jos nisam cuo).
Jel mozete da preporucite nesto ? Bilo bi dobro da ima svoje drajvere, to je jedan od uslova recimo.

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules