Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-07-2014, 03:43 PM   #11
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Rifovi u Srbistanu - Blog

Dushane, sjajan tekst. Daj treci deo
Jan is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 12:37 AM   #12
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Hvala svima koji su odvojili vreme i pro?itali! Malo je specifi?na tematika, nije ba? svakom interesantna pa mi je drago ako ima onih kojima je zanimljivo neko moje razmi?ljanje na ovu temu.

Quote:
Dushane, sjajan tekst. Daj treci deo
Hvala! Napisan je ve? vi?e - manje ali treba da ga pregledam, a nemam kada, jer idem na put sutra.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 12:41 AM   #13
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Da, primer Sijetl scene je odli?an. Ista stvar je bila u onoj staroj zemlji sa novim talasom osamdesetih.

...
To je interesantna tema, koju sam nekako ostavio po strani jer je ipak na? kako ex-YU, tako i dana?nji Balkanski muzi?ki ekosistem po nekim stvarima druga?iji od zapadnog. Ponekad mi je ?ao ?to ne radim na TV-u i ne bavim se videom, bilo bi interesantno imati nekoliko emisija u kojima bi se porazgovaralo sa nekim ljudima koji imaju odre?ena iskustva ali i ?ta da ka?u, i postaviti prava pitanja. Recimo tvoja vizura bi bila jako interesantna jer si imao ta dva kruga sa dva razli?ita benda, u jednoj situaciji, u jednoj zemlji i onda ponovo u druga?ijim okolnostima, a opet i sad ima? neka svoja iskustva i do?ivljaj.
Old 08-07-2014, 01:51 AM   #14
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post

Hvala! Napisan je ve? više - manje ali treba da ga pregledam, a nemam kada, jer idem na put sutra.

Nema na cemu. Jedva cekam konkluziju, zato sto si mi dao objasnjenja na neka moja pitanja i cak upotpunio neke teze koje sam imao u glavi do tancine, jedva cekam da vidim sta ces reci dalje.

Ovo se nikako ne odnosi na tvoj tekst niti tebe koji je fantastican, ali jedan moj prijatelj, izvrstan i veoma uspesan programer mi pre par meseci rece, da je u radu sa strancima shvatio da samo pronalazenje problema u ukazivanje na njega nije odlika da kazem pameti, problem je navodno po njemu stvar koju ne treba diskutovati kad se primeti vec dati resenje, i dao je primer kako su on i njegove neke kolege nasli neki problem u nekoj aplikaciji, konstatovali to je problem i narodski receno zamo*ali ga, dok se ne znam ko nije pojavio i rekao kao okej problem je evidentan i svi ga vidimo, ne treba da se komentarise to nego da se da resenje, to su naravno bili stranci, i poslodavci i saradnici, i on je prvi put naisao na takvo razmisljanje da se o problemu ne prica dok se nema resenje za njega i rekao da takav nacin razmisljanja nije sreo u nasem narodu. Na osnovu svega sto pises na forumu sam zakljucio da si veoma korektan covek za diskusiju, i nadam se da neces da shvatis ovo kao moju kritiku tebi, jer i nije samo je analogija na ono sto cu da pitam u sledecem pasusu

Elem da ne laprdam dalje, moje pitanje na tvoj blog je da li vidis potencijalno resenje problema koji postoji u muzickoj industriji, makar na ovim prostorima ? Sta ti mislis da moze da se uradi povodom toga ? Koliko god mi je zanimljivo, a zanimljivo mi je bilo mnogo da citam tvoj blog i unapred se radujem trecem delu, bice mi jos zanimljivije da cujem tvoje misljenje gde vidis tracak nade i da li ga ima ? Ja sam dovoljno glup da ne vidim da ima izlaza, i vec neko vreme govorim da nema dobre muzike zato sto nema selekcije, zapravo je ima, ali je zakopana u moru podataka i mnogo je tesko doci do nje, samim tim i izvodjaci ne mogu da dobiju adekvatnu finansijsku podrsku jer da bi mogli da posvete dane, mesece i godine u stvaranju da bi mi uzivali moraju i od necega da zive u medjuvremenu...

Pozdrav !

Last edited by Jan; 08-07-2014 at 01:55 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 09:10 AM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Elem da ne laprdam dalje, moje pitanje na tvoj blog je da li vidis potencijalno resenje problema koji postoji u muzickoj industriji, makar na ovim prostorima ? Sta ti mislis da moze da se uradi povodom toga ? Koliko god mi je zanimljivo, a zanimljivo mi je bilo mnogo da citam tvoj blog i unapred se radujem trecem delu, bice mi jos zanimljivije da cujem tvoje misljenje gde vidis tracak nade i da li ga ima ? Ja sam dovoljno glup da ne vidim da ima izlaza, i vec neko vreme govorim da nema dobre muzike zato sto nema selekcije, zapravo je ima, ali je zakopana u moru podataka i mnogo je tesko doci do nje, samim tim i izvodjaci ne mogu da dobiju adekvatnu finansijsku podrsku jer da bi mogli da posvete dane, mesece i godine u stvaranju da bi mi uzivali moraju i od necega da zive u medjuvremenu...
Ne?u se uvrediti

Postoji re?enje i ono je u nekoj meri ve? primenjeno, ali postoji "kvaka". Live nation ve? ima model. Pogledaj o ugovorima sa Madonnom i U2. Imaju Ticketmaster, distribuciju albuma, management, booking koncerata, sve. Dakle, budu?nost su 360 stepeni ugovori u kojima se uzima postotak od svega, od merchandise-a, koncerata, CD-a, digitalne distribucije a jedna kompanija radi sve uklju?uju?i i izdava?ku delatnost. Sada, kada su pare oti?le iz izdava?tva, a kinta dolazi od svirke i merchandise-a, treba da se pojave kompanije koje rade taj "all in one" fazon. To bi vrlo elegantno funkcionisalo, ali nosi svoje probleme. Po?to samo velike kompanije mogu da pokriju sve aspekte posla, postojala bi samo dva tri velika igra?a, a to ?esto nije dobro. Naravno, mogu?e je da bi mogli postojati izdava?i koji imaju ugovore gde ide tako?e "procenat od svega".

Fora je ?to se kompanijama kao ?to je Live Nation ne ulazi do kraja u ceo posao. One bi bukvalno mogle da "progutaju" tr?i?te, ali ne ?ele. Razlog je ?to je tu sve manje para, pa im je mnogo lep?e da puste izdava?e da "krvare" dok proizvode robu tj "artists", a oni posle ulete kad treba da se pokupi koncertni kajmak. Ovako ne mogu da izgube pare, bukvalno. Oko izdava?tva postoje i drugi veliki igra?i koji nekad ubiru i ve?e pare nego izdava?i, ali im se tako?e ne me?a. Recimo Apple sa iTunes-om, prakti?no vi?e zara?uje od izdava?a na prodaji muzike, mogli bi sutra da ka?u "ok, mi preuzimamo sasvim" - ali ne ?ele. Mislim da je ipak samo pitanje vremena, izdava?tvo ?e oslabiti toliko da ?e neko re?i "ok, ule?emo". Danas je izdava?tvo tu samo u funkciji plasiranja umetnika pa vi?e nije logi?no da, na primer, koncertna agencija ili firma za elektronsku distribuciju muzike, zara?uju vi?e nego oni koji se zapravo bave samom muzikom. Na kraju ?e, da bi imali robu koju prodaju, te firme morati da preuzmu izdava?ki biznis, jer ?e do?i do ta?ke u kojoj ugro?avaju sami sebe. Na primer, za deset - petnaest godina ?e nestati neki od "touring acts" koji sada uzimaju ozbiljne pare. Verovatno je tako i najbolje, jer ?e automatski ponovo biti i vi?e hrabrosti kod ulaganja u potencijalne umetnike.

Postoji ne?to drugo ?to nije sasvim re?ivo i zapravo je problem kapitalizma u celini u ovom periodu. To je ta poslovna kultura u kojoj se profit gleda samo kratkoro?no i gde CEO relativno kratko vreme vodi firmu, i ima zadatak da "nabije" vrednost firme kroz profit da bi oti?ao sa velikim bonusima i dobrim rezultatima pred investitorima i deoni?arima. To je izme?u ostalog jedna od stvari koja je dovela do ekonomske krize pre koju godinu. U izdava?koj industriji, ?tanc sme?a i nedostatak artist developement-a je dobrim delom posledica ba? toga. Ko ?e da ula?e u nekog, da bi tek njegov naslednik na ?elu kompanije mogao da se pohvali velikim zaradama na rooster-u izvo?a?a i autora koji je on "posejao". Svi bi da ?anju ?to pre, dok su jo? tu u firmi. Nemam re?enje i odgovor na ovaj problem, da imam, mogao bih objaviti svetski ekonomski bestseler

Last edited by Dushan_S; 08-07-2014 at 09:17 AM.
Old 08-07-2014, 09:11 AM   #16
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Evo ?ta ja mislim. Ne samo u muzici već u svim sferama ?ivota u Srbiji. Pametni i talentovani su popustili pred glupim i netalentovanim. Npr. "Iako sam doktor nauka i specijalista za ekonomiju, neću da ulazim u politiku jer je tamo samo olo?" ili "?ta ja imam da se pojavljujem na televiziji u emisiji sa nekom narodnom pevaljkom i Đoganijem?"

Pametniji treba da popusti samo kako bi sebi olak?ao u nekoj konretnoj situaciji. Ne treba da popusti u ?ivotnim pitanjima koja se tiču njega samog i koja dovode u opasnost njegovu dobrobit. Kvalitetni muzičari i bendovi u ovoj zemlji su jebeni jer su pristali da budu jebeni. Isto se odnosi i na njihovu publiku. A ako nisi imao herca da se bori? i izbori?, onda ćuti i trpi.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 10:03 AM   #17
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa pazi, to je lepo gledi?te, idealizovano, ali u muzici se radi o poslu. Kompanije rade ono ?to im donosi profit, njima je svejedno da li je u pitanju Led Zeppelin ili Kesha. Niko nije ulagao u one koje danas smatramo velikim umetnicima zato ?to je du?ebri?nik. Istorijski, dobar deo slikara ili kompozitora je zavisio od vrlo komercijalnih narud?bi i bogatih mecena, dakle, posao je dolazio zahvaljuju?i prepoznavanju njihovog talenta. Ljudi koji su umetnici tj "pametni" po tebi su oduvek zavisili od finansiranja onih koji mo?da ne razumeju umetnost ali mogu da u?ivaju u njoj. Rubens je bio npr jako dobar biznismen.

Kona?no, Srbija je tu nebitna, ako si ga eventualno pro?itao, ?lanak se i ne bavi njom. Mi smo na nivou statisti?ke gre?ka kad se radi o muzi?kom biznisu. Ne vidim kakve veze tu imaju pametni, glupi i ostali.
Old 08-07-2014, 10:39 AM   #18
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

U pravu si, ja sam malo apstrahovao situaciju. Udaljio sam se od teme i od bloga. Htedoh samo da ka?em da je u biti svega ENERGIJA. Ako ona postoji u nekom pokretu, probu?iće i najtvrđi kamen, poklonici će je slediti a pojaviće se i oni koji će je unovčiti. Ona samo po sebi nije garant da će se pare oko nje vrteti, ali bez nje ih svakako neće biti. Mi mo?emo ovde drviti hiljadu i jednu filozofofiju ?ta nije u redu sa muzikom, izdava?tvom i sl. ali sve se svodi oko toga da oni koji bi trebalo da postavljaju neke kulturolo?ke standarde pate od impotencije i zapravo istinski ne veruju da ono ?to rade mo?e da napravi nekakvu promenu. Tri rokera koji piju pivo ispred SKC-a i pregovaraju sa gazdom da sviraju za 1000din po glavi ubili su sam legitimitet muzike koju predstavljaju.

Izdava?tvo o kojem ti priča? nije nikakva enigma. Ono ide tamo gde burgija bu?i. E sad se slobodno vratite na temu
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2014, 09:13 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Novi blog, ostajem du?an tre?i deo, a ovaj put ne?to malo druga?ije:

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com...nja-dobar.html
Old 30-07-2014, 10:40 AM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

Ne znam za?to je muzika napolju posrnula (ako je uop?te posrnula), ali mislim da mi je jasno ?ta se ovde desilo. Dobro, desio se rat, ali to nije sve. Na neku foru sami bendovi su re?ili da postanu ilegala i ?da ne prave program Slobodanu Milo?eviću i ?eljku Mitroviću?. Ergo, da ne idu na te televizije koje su leglo zla i kiča, ne kapirajući da time ustvari ne čine nikakvu ?tetu ni SM-u ni ?M-u nego publici i sebi samima.

Jbg, kad odluči? da se zavuče? u mi?ju rupu i svira? samo istomi?ljenicima, to je onako... fini hobi.

... Neko od članova kome ne mogu da se setim nicka ima dobar potpis (parafraziram): ako ti je stalo ? uradiće?, ako nije ? naći će? opravdanje za?to ne mo?e?.

Pozdrav,

Vasa
Bas tako !! To u jednoj recenici (..pasus, u stvari) moze da objasni gde je nasa muzicka scena...i zasto se nasla tu...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules