Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-03-2012, 06:05 PM   #21
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Pravopis!

Neka piše i kuca ko kako hoće, ali kao što na osnovu odela, izgleda, tj. urednosti i govornog stila, usput i manira donosimo utiske o nekom čoveku po prvom suočavanju uživo, tako je u ovom virtuelnom okruženju sve prethodno suženo samo na ono što se prepoznaje po karakteristici pročitanog teksta.

Opet, razlozi za pismeno ili nepismeno izražavanje na Internetu su razni, i kao što ni nekome koga ne poznaješ u gradskom autobusu nećeš reći: "Molim te, ne psuj, to nije kulturno", tako se i ovde podrazumeva da se na tuđe "celavice" nećeš obazirati, jer one spadaju u slobodu izražavanja kao i one psovke u busu.

Ovakvo poređenje potežem namerno, jer bez obzira na neko opšte pravo, ipak, smatram da neodmereno i nepromišljeno korišćenje (pisanog) jezika ostavlja problematičan trag, koji je samo naizgled bezazleniji nego neka izgovorena, pogana ili već kako "uprljana" reč. Naravno, ima i ljudi koji se ne obaziru, jer su načisto sa svojom iskrenošću, i tako je izražavaju. Međutim, šta ćemo sa zlonamernima?

Evo šta hoću da kažem....

Mi živimo u vremenu površnosti, zamena teza i relativizovanja vrednosti: vernici su fundamentalisti, globalisti nisu pobožni, bogati su uspešni, a oni van šou-biza su ili dosadni, zaostali i glupi. Sve te poruke i anti-poruke serviraju nam se (i) jezikom, i istim tim jezikom prosleđuju do sledećih žrtava. Konkretno, mislim na one koji rečenicu ne počinju velikim slovom, a događaj pišu "event", na one koji hvala kucaju hwala, i iskrena osećanja oponašaju raznim "lajkovima", jer tobože web ima svoja jezička pravila, koja se pozivaju na principe univerzalizma i svima prepoznatljive vizuelne simbolike.

Ako je tako, zbog čega onda lepo sve ne pišu na engleskom? Nego kombiniju 90% domaće, 10% strano? Mislim, nijedan Englez ili već ko takav tekst ne bi razumeo, i onda je jedino objašnjenje da je reč o svesnom samo-obeležavanju, kojim se zabada prst u oko onima koji čuvaju svoj (nacionalni) jezik pismenošću i poštovanjem pravila. Ne kažem da je to uvek slučaj, ali znam puno Novosađana koji se za tzv. "autonomašku" ideju, između ostalog, bore i tako - namernim friziranjem srpskog jezika.

Reč je o ekstremnim primerima koje poznajem lično. Sa njima sam pio pivo, da ne kažem gledao se u oči i pričao o milion životnih stvari, da bi tek onda formirao mišljenje o njihovim namerama i stvarnoj ličnosti. Jezik na Internetu i ono što pročitamo, pak, tuđe su i oči i gestikulacija, te je i mogućnost za pogrešnim tumačenjem drugih veća.

Trik pitanja gube smisao. Predrasude su ovde brže.

Last edited by Igor; 28-03-2012 at 06:10 PM.
Igor is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2012, 06:41 PM   #22
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Kada želiš da postaviš pitanje, postavljaš ga sa JEL, a ne sa JER.
Kada želiš nešto da objasniš, objašnjavaš sa JER, a ne sa JEL.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2014, 02:04 PM   #23
zoezoe
Junior Member

Ако желите да решите језичке недоумице, ево неких корисних линкова:

http://www.pitajtelektora.com
http://jezikofil.rs/‎
http://www.opismenise.com/‎
zoezoe is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2014, 02:11 PM   #24
zoezoe
Junior Member

Pisanje odrične rečce NE uz imenice, prideve, glagole:
www.pitajtelektora.com/?p=1087
zoezoe is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2014, 05:58 PM   #25
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Mene recimo mrzi da kucam kukice, godinama kucam bez njih i savrseno dobro se snalazim i razumem kad neko kuca bez kukica kao recimo ja
Nije problem u razumevanju onog ?to je napisano bez kukica i kvačica već da postepeno kvarimo svoj jezik time ?to ih ne pi?emo. Nove generacije olovku nisu podigle zbog računara i kad prestano da se slu?e slovima sopstvenog jezika na kraju će ga i zaboraviti.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2014, 03:54 AM   #26
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Nije problem u razumevanju onog ?to je napisano bez kukica i kvačica već da postepeno kvarimo svoj jezik time ?to ih ne pi?emo. Nove generacije olovku nisu podigle zbog računara i kad prestano da se slu?e slovima sopstvenog jezika na kraju će ga i zaboraviti.
Ma sta ce ti kvacice Ево, може и ово, нема квачица

Nije problem zarez ili kvačica na "ć", problem je op?ta nepismenost!

Kao dru?tvo smo totalno posrnuli, pa razni polupismeni i nepismeni čobani donose va?ne odluke, menjaju pravopis kako su oni navikli u svom selu i tako dalje... Najgore je ?to se takvi čobani nalaze na rukovodećim funkcijama, ?to privatnih firmi, ?to dru?tvenih i iako nisu pročitali dve knjige u svom ?ivotu, donose va?ne odluke čak i u domenu kulture (tu ih ima mo?da i najvi?e - mislim - neće da "padne avion" ako se donese lo?a odluka, jel tako )

To ?to se na forumu pojavljuju pravopisne gre?ke nije iznenađujuće, ali neke su stvarno... onako! Da se čovek dobro zamisli...
Old 19-07-2014, 09:35 AM   #27
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

u poslednje vreme mnogo avi(J)ona pada , tako da ... али се согласувам со македонците и русите дека треба да го сакате својот јазик и писмото .

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2014, 03:12 PM   #28
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Da se ogradim,cesto na poslu koristim kompjuter i pisem na brzinu da me ne spazi sef ili sefica pa se zajebem..strasno se plasim sefice...
spartakus is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules