Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-07-2014, 08:32 PM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Alexandra Stan Mr Saxobeat

http://www.youtube.com/watch?v=lAhHNCfA7NI

Kad god pustim ovu stvar odusevim se kako je stvar isproducirana..
Trenutno radim jednu pesmu i zeleo bih da ima slican finalni sound..
Radeci aranzman trudio sam se koliko mi je sam pravac dozvoljavao da se priblizim ovoj pesmi..medjutim problem je mastering (probni), kako dobiti tu "cistocu, jacinu, mekocu, disanje pesme" kakva je u ovoj pesmi, itd....
Sto rece branoy-sta pipati?
Ja necu raditi finalni master jer nisam dobar poznavalac ove materije, ali moram probnii, da bih eventualno znao sta korigovati u miksu, da posle ne bude takav ti je bio miks nismo mogli bolje..
Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa.

Last edited by Nemania; 11-07-2014 at 12:15 AM.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2014, 10:21 PM   #2
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Default Re: Alexandra Stan Mr Saxobeat

Bogomi je ovo mix Nemanja,ako mogu skromno da kazem svoju percepciju.Moze se dosta toga podici u masteringu ali ovo je prije svega perfekcija u balansu mixa,sve radi idealno,i onda je "lako" uradit dobar master.

Jer poslusaj ti samo low-end kako radi,sve savrseno dobro izlazi,kakva je saradnja svih linija u orkestraciji,kik je prije svega toliko dobar,da nekako sam nosi sav ritam,naravno u saradnji sa svim perkusijama,izmedju je dovoljno vazduha,a opet nije malo kanala.
A onda sve ostalo i to je prvenstveno u mixu odradjeno.

My 2 cents

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2014, 12:37 AM   #3
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Bogomi je ovo mix Nemanja,ako mogu skromno da kazem svoju percepciju.Moze se dosta toga podici u masteringu ali ovo je prije svega perfekcija u balansu mixa,sve radi idealno,i onda je "lako" uradit dobar master.

Jer poslusaj ti samo low-end kako radi,sve savrseno dobro izlazi,kakva je saradnja svih linija u orkestraciji,kik je prije svega toliko dobar,da nekako sam nosi sav ritam,naravno u saradnji sa svim perkusijama,izmedju je dovoljno vazduha,a opet nije malo kanala.
A onda sve ostalo i to je prvenstveno u mixu odradjeno.

My 2 cents
Kick je perverzija, to je prvo sto sam zapazio, nije agresivan, mekan je a ima tu fat punocu koja mi treba..Verujem da kad bi preslusavao gomilu kickov-a kojih ima svuda na tone, i dosao do ovoga ne bih ga skontao kao solo..kada legnu ostali kanali, verujem da on dodje do izrazaja..
Ima li neko ovakav kick da mi sibne na mail?

Meni ovo jedno dva puta bolje zvuci od produkcije Guette i sl..

Last edited by Nemania; 12-07-2014 at 12:40 AM.
Old 12-07-2014, 10:34 AM   #4
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
medjutim problem je mastering (probni), kako dobiti tu "cistocu, jacinu, mekocu, disanje pesme" kakva je u ovoj pesmi, itd....

Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa.
Sve ono sto po tvom misljenju ili ocekivanjima treba da se dobije masteringom, ustvari treba da se dobije aranzmanom i miksom...
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2014, 11:13 AM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Kick je perverzija, to je prvo sto sam zapazio, nije agresivan
Ali zato mu je levi kroše baš agresivan:

http://www.plusthings.com/alexandra-...-and-producer/
Old 12-07-2014, 11:47 AM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco View Post
Sve ono sto po tvom misljenju ili ocekivanjima treba da se dobije masteringom, ustvari treba da se dobije aranzmanom i miksom...
Tako je. Ovo op?te pumpanje (disanje, kako već ko zove) je stvar sidechaina u miksu, a ono je glavna fora. Pored pesme i aran?mana, naravno

Pozdrav,

Vasa
Old 12-07-2014, 02:38 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

he he ..prvo kazes da neces ti raditi mastering jer ne znaks dobro a onda pitas:
"Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa." ??
Ko sto su ti vec odgovorili - SVE je u miksu. Mastering je 5-10%
Ako mix ne valja, mastering nece pomoci - to si valjda skontao do sada?

Napravi da zvuci 90% kao njihova verzija (obrati paznju na farbe, instrumente, noga, clap sta vec...) koliko ima basa, itd itd..

Kad ti je miks blizu - mastering ce da ga zavrsi kako treba.

I naravno - pesma treba da je dobra ince sve ostalo nema veze...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2014, 04:22 PM   #8
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
he he ..prvo kazes da neces ti raditi mastering jer ne znaks dobro a onda pitas:
"Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa." ??
Dabear ti bre izgleda ne citas dobro. Lepo sam napisao zasto me zanima sta se koristi za master (konkretno bas za ovakve stvari poput saxobeat)..Ja bar tako uvek radim..Kad napravim miks, uradim neki probni master da cujem kako ce zvucati, jer mi takav snimak tek onda ukaze na neku gresku u miksu , a koju necujem dok se ne uradi probni master-tipa kad ubacis harmonic exciter i sl....Ko razume, shvatice
naravno da znam da je stvar u miksu, ali ja pitao za master ne za miks. (recimo da sam uradio najpriblizniji miks ovoj pesmi-i sta onda?)

Last edited by Nemania; 12-07-2014 at 04:24 PM.
Old 12-07-2014, 04:54 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Dabear ti bre izgleda ne citas dobro. Lepo sam napisao zasto me zanima sta se koristi za master (konkretno bas za ovakve stvari poput saxobeat)..Ja bar tako uvek radim..Kad napravim miks, uradim neki probni master da cujem kako ce zvucati, jer mi takav snimak tek onda ukaze na neku gresku u miksu , a koju necujem dok se ne uradi probni master-tipa kad ubacis harmonic exciter i sl....Ko razume, shvatice
naravno da znam da je stvar u miksu, ali ja pitao za master ne za miks. (recimo da sam uradio najpriblizniji miks ovoj pesmi-i sta onda?)
Ja kapiram šta hoćeš, ali mislim da ti je razmišljanje potpuno pogrešno. Ne moraš da mi veruješ na reč, ali nekakav okvirni mastering će pre da te sludi nego da ti pomogne.

Moj ti je savet da uvezeš ovu pesmu na neku traku u DAW-u, stišaš je otprilike do nivoa subjektivne glasnoće tvog miksa (dakle, nema veze šta pokazuju peakmetri, nego kako čuješ), pa je naizmenično soliraš i mjutuješ, pa tako porediš stvari.

Pozdrav,

Vasa

P.S. I ne preteruj sa visokima u miksu. Bolje da ti miks bude malko tamniji od ove reference.

Last edited by awacs; 12-07-2014 at 05:00 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2014, 05:25 PM   #10
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ja kapiram šta hoćeš, ali mislim da ti je razmišljanje potpuno pogrešno. Ne moraš da mi veruješ na reč, ali nekakav okvirni mastering će pre da te sludi nego da ti pomogne.

Moj ti je savet da uvezeš ovu pesmu na neku traku u DAW-u, stišaš je otprilike do nivoa subjektivne glasnoće tvog miksa (dakle, nema veze šta pokazuju peakmetri, nego kako čuješ), pa je naizmenično soliraš i mjutuješ, pa tako porediš stvari.

Pozdrav,

Vasa

P.S. I ne preteruj sa visokima u miksu. Bolje da ti miks bude malko tamniji od ove reference.
Bas to sam i uradio, samo kako rekoh muzika tekst i glasovi pevaca mi ne dozvoljavaju da mnogo stilski pridjem ovoj pesmi...Jeste glavna fora i u ovoj mojoj Sax, samo neka house tema sa primesama folka-danasnji standard jbg.
Radim Darku Lazicu i Tanji Savic, rade duet. Radim je 4 dana po 10sati dnevno, i sad kada je dosao miks pogubio sam se, moracu da napravim pauzu bar jedan dan da odmorim usi iako traze od mene da sto pre zavrsim.

Sto se tice visokih u saxobeatu ih ima na kile, ali cini mi se da su bas na granici da predju upreteranost, da su jos malko jaci bilo bi previse..Vaso sta mislis da li su njih dobili miksom ili masterom (visoke)?
Jedan od dvojice likova koji je radio Mr saxobeat mi je poslao kick wav (iznenadio sam se prijatno)...Probao sam da ga zamenim sa postojecim, medjutim ne uklapa mi se bas najbolje, jer sam po starom radio ostale inst.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules