|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=lAhHNCfA7NI
Kad god pustim ovu stvar odusevim se kako je stvar isproducirana.. Trenutno radim jednu pesmu i zeleo bih da ima slican finalni sound.. Radeci aranzman trudio sam se koliko mi je sam pravac dozvoljavao da se priblizim ovoj pesmi..medjutim problem je mastering (probni), kako dobiti tu "cistocu, jacinu, mekocu, disanje pesme" kakva je u ovoj pesmi, itd.... Sto rece branoy-sta pipati? ![]() Ja necu raditi finalni master jer nisam dobar poznavalac ove materije, ali moram probnii, da bih eventualno znao sta korigovati u miksu, da posle ne bude takav ti je bio miks nismo mogli bolje.. Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa. Last edited by Nemania; 11-07-2014 at 12:15 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Bogomi je ovo mix Nemanja,ako mogu skromno da kazem svoju percepciju.Moze se dosta toga podici u masteringu ali ovo je prije svega perfekcija u balansu mixa,sve radi idealno,i onda je "lako" uradit dobar master.
Jer poslusaj ti samo low-end kako radi,sve savrseno dobro izlazi,kakva je saradnja svih linija u orkestraciji,kik je prije svega toliko dobar,da nekako sam nosi sav ritam,naravno u saradnji sa svim perkusijama,izmedju je dovoljno vazduha,a opet nije malo kanala. A onda sve ostalo i to je prvenstveno u mixu odradjeno. My 2 cents ![]()
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ima li neko ovakav kick da mi sibne na mail? ![]() Meni ovo jedno dva puta bolje zvuci od produkcije Guette i sl.. Last edited by Nemania; 12-07-2014 at 12:40 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Sve ono sto po tvom misljenju ili ocekivanjima treba da se dobije masteringom, ustvari treba da se dobije aranzmanom i miksom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
he he ..prvo kazes da neces ti raditi mastering jer ne znaks dobro a onda pitas:
"Znaci zanima me sta koristiti za ovakav zvuk sto se samog masteringa tice. ne miksa." ?? ![]() Ko sto su ti vec odgovorili - SVE je u miksu. Mastering je 5-10% Ako mix ne valja, mastering nece pomoci - to si valjda skontao do sada? Napravi da zvuci 90% kao njihova verzija (obrati paznju na farbe, instrumente, noga, clap sta vec...) koliko ima basa, itd itd.. Kad ti je miks blizu - mastering ce da ga zavrsi kako treba. I naravno - pesma treba da je dobra ince sve ostalo nema veze... ![]()
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() naravno da znam da je stvar u miksu, ali ja pitao za master ne za miks. (recimo da sam uradio najpriblizniji miks ovoj pesmi-i sta onda?) Last edited by Nemania; 12-07-2014 at 04:24 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Moj ti je savet da uvezeš ovu pesmu na neku traku u DAW-u, stišaš je otprilike do nivoa subjektivne glasnoće tvog miksa (dakle, nema veze šta pokazuju peakmetri, nego kako čuješ), pa je naizmenično soliraš i mjutuješ, pa tako porediš stvari. Pozdrav, Vasa P.S. I ne preteruj sa visokima u miksu. Bolje da ti miks bude malko tamniji od ove reference.
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 12-07-2014 at 05:00 PM. Reason: P.S. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Radim Darku Lazicu i Tanji Savic, rade duet. Radim je 4 dana po 10sati dnevno, i sad kada je dosao miks pogubio sam se, moracu da napravim pauzu bar jedan dan da odmorim usi iako traze od mene da sto pre zavrsim. Sto se tice visokih u saxobeatu ih ima na kile, ali cini mi se da su bas na granici da predju upreteranost, da su jos malko jaci bilo bi previse..Vaso sta mislis da li su njih dobili miksom ili masterom (visoke)? Jedan od dvojice likova koji je radio Mr saxobeat mi je poslao kick wav (iznenadio sam se prijatno)...Probao sam da ga zamenim sa postojecim, medjutim ne uklapa mi se bas najbolje, jer sam po starom radio ostale inst. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mini vocal booth za stan - pomoc | Vocalist | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 14-11-2012 06:13 PM |
Stan u Nisu | dexyco | Pricaonica | 3 | 03-12-2008 07:49 PM |