Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-06-2014, 10:36 AM   #11
milepsr
Junior Member

Default Re: Preporuka za wireless mikrofon

@Tiki the Boyler
Koja praksa ?

Ja mogu da imam klavijaturu (jednu), stalak, papucicu, kablove, sto skupa kosta 3000e, a pevac ne moze da da ni 20% toga za mikrofon ?

Ko je tu lud ?

Nije problema u nedostatku novca, problem je u glavi.
milepsr is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2014, 11:40 AM   #12
akordeonista
Senior Member

Quote:
Originally Posted by milepsr View Post
Nije problema u nedostatku novca, problem je u glavi.
Upravo o tome pricam!
Pevacima, obzirom na to da je vecina njih muzicki potpuno neuka i nemaju predstavu sta je razlika izmedju dobrog i loseg instrumenta, treba stalno ukazivati na bitnost dobre opreme ne bi li bar malo shvatili i usli u tu problematiku! Vrlo je iritantno a stalno to vidjamo da dobri bendovi rade na vrlo skupu opremu - PA sistemi, instrumenti, pojacala, mikrofoni za ozvuku instrumenata (neki bubnjari daju za mikrofone vise od vecine pevaca) - a pevaci pevaju na mikrofone od 100-150e. Naravno... oni prvi ce da imaju komentare tipa: "Ne izlazi mi nesto glas..." i sl.!!! Ili mikrofoni prave mikrofoniju, zujanja, krckanja, prekide itd.!
Mozda je banalizacija ali moze li jedan stolar da napravi komad kvalitetnog namestaja bez adekvatnog alata vec koristeci samo obicnu rucnu testericu? Zasto onda pevaci ocekuju da imaju odlican ton koristeci mikrofone od 150e?
Mislim da muzicari (instrumentalisti) moraju mnogo vise da se pozabave "osvescivanjem" pevaca kako bi im ukazali na vaznost dobrih instrumenata i opreme! Zamislite samo da jedan klavijaturista svira na klavijaturi od 150e, pa basista, gitarista, bubnjar itd. kako bi to zvucalo i na sta bi to licilo?! Otegao sam post opet ali suludo mi je da jedan Spyder stalak za klavijature kosta isto ili vise od mikrofona na kom peva bar 50-60% pevaca koji rade i zaradjuju za zivot od pevanja!

Last edited by akordeonista; 25-06-2014 at 10:41 PM.
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 14-10-2014, 10:21 PM   #13
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Ja se prvo izvinjavam za neaktivnost na ovoj temi.

Dalje, na stranu sada sve ovo sto itekako pije vodu, mene zanima sledece:
1. Da li AT ili Audix daju naspram vise gaina pre mikrofonije u odnosu na wireless Betu58?
2. Da li su osetno uzi u prijemu signala?
3. Gde u Evropi naci wireless OM5 ili 6 i kako se zovu njihovi wireless modeli?

Last edited by wladymeer; 14-10-2014 at 10:36 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2014, 01:42 AM   #14
akordeonista
Senior Member

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
...Beta 58 glava se koristi i na PG, PGX i na UR4D sistemima a razlika izmedju prva dva i ovog poslednjeg je ogromna (i u kvalitetu i u ceni)! Ne znam na kom sistemu radis ali ako je neki jeftiniji (tipa PGX i sl.) probaj neki skuplji sistem, tipa ULX, U4D, UR4D.
Mnogi muzicari ne obracaju uopste paznju na odabir wireless sistema misleci da je sve to isto pa silne pare daju za skuplje mikrofonske glave a glavni problem je ustvari sam prenos signala! Dzabe je najskuplja mikrofonska glava, kada je prikljucena na jeftin wireless sistem ona ne moze da pruzi ono za sta je predvidjena!....
Upravo o Beti 58 sam pisao u prvoj gore navedenoj recenici a vidim da pravis gresku kada Shure bezicne sisteme nazivas "wireless Beta 58". Beta 58 je samo mikrofonska glava a sistemi su razliciti, kako cenovno tako i kvalitativno, pa veoma razlicito i rade te se ne moze tako generalno govoriti "wireless Beta 58".
U celoj prici oko bezicnih sistema je mnogo vazniji sam sistem nego mikrofonska glava jer ce i najbolja glava zvucati lose na losem wireless sistemu! Pomenuta Beta 58 ne radi isto na PGX i Ur4D sistemu! Te razlike se ogledaju najpre u cistoci i definiciji tona. Na Ur4D sistemu je ton jasniji, cistiji, kristalniji i bolje se probija kroz mix pa nije ni potrebno pojacavati ga koliko i neki jeftiniji sistem (tipa PGX i sl.) da bi se ton cuo i bio razumljiv u svirci. Samim tim, nije ti potrebno to "malo vise Gaina" jer se sve cuje i razumljivo je.
Sto se tice OM5 i 6, tu je potpuno ista stvar. Pogledaj dobro kakvi su wireless sistemi u pitanju jer da ponovim, dzaba najbolja mikrofonska glava ako je los wireless sistem, ona nece zvucati onako kako treba da zvuci!
Old 15-10-2014, 10:40 AM   #15
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Istina, ovo nije oblast u koju se razumem pa moguće da se "frljam" sa terminima

Vezano za Betu, da li mogu tu koju već imam da spojim sa nekom skupljom bazom onda?

Dalje, nešto sumnjam da će druga baza ma koliko kvalitetna da promeni karakter mikrofona, tj. koliko široko glava skuplja signal? Zato i ona pitanja: da li AT 6100 ili Audix OM5 osetno uže skupljaju od Bete? I uopšte, da li dozvoljavaju osetno više gaina pre mikrofonije u odnosu na Betu?
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2014, 10:49 PM   #16
akordeonista
Senior Member

Sto se tice Audix-a, nisam imao prilike ovde ni da vidim bezicni, ne znam da li ga iko i ima. A sto se tice Bete, nju mozes da zavrnes na bilo koju Shure rucku i radice.

Pitanje u vezi Gaina, pretpostavljam da mislis na fejder za pojacavanje (na kanalu miksera) jer u suprotnom ne shvatam sta znaci "osetno više gaina pre mikrofonije"? Gain ces na bilo kom mikrofonu podesiti isto - malo ispod granice gde pocinje da klipuje i neces ga vise dirati u toku svirke vec ces na klizacu pojacavati ili smanjivati mikrofon. Ono sto sam pisao u vezi definicije tona je jako bitno jer tu dobijas tih par decibela "prostora" u odnosu na slabije sisteme. Problem losih sistema je taj sto su mutni i nedefinisani pa je mikrofon potrebno vise pojacati kako bi se "probio" kroz svirku a samim tim postoji veca mogucnost za mikrofoniju, brumove i slicne pojave.

Poslusaj me i nadji od nekoga (pozajmi ili iznajmi ako ne mozes drugacije) U4D ili Ur4D sistem i probaj sa njim da odradis svirku. Kad ih uporedis bice ti sve jasno!

Last edited by akordeonista; 15-10-2014 at 11:04 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules