Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-05-2014, 11:31 AM   #1
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default ?ta staviti između monitora i stalka?

Do sada sam dr?ao monitore na stalcima,a između njih je bio samo tanji sunđer oko 1 cm debljine.Re?io sam da to promenim pa sam tako surfovao i saznao da su se za ovu namenu najbolje pokazali antivibracioni padovi napravljeni od Sorbotana http://www.sorbothane.com/blog/anti-vibration-pads/ ali po?to toga nema kod nas ,a i skupo je nastavio sam dalje i video da kod nas mnogi ljudi koriste ispupčene gumice za slavine.U svom istra?ivanju nabasah na video u kome je čovek poku?ao da sto bolje "umiri" telefon pričvr?ćen za helikopter,a koristio je Sorbotan kao i Moongel(koji inače koriste bubnjari da ukrote dobo?).http://www.youtube.com/watch?v=TMcUXRPpTJ4Po onome ?to sam video Moongel se odlično pokazao,taj gel nije ni?ta drugo nego gel od koga se prave razne nalepnice za prozore,a koriste ih deca.Nađoh ga kod kineza u obliku novogodi?nje jelke pa se spremam da ga isečem i spojim bar u tri sloja da dođem do 1cm debljine.E sad nisam ba? siguran u koje dimenzije da sečem gel s obzirom da je materijal veoma mek i elastičan,a na njega treba da dođu monitori te?ine 8 kg.?ta mislite o ovome jesam proma?io ili ne?
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 01:52 PM   #2
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Prekomplikovano za moj ukus

Ja koristim stalke i aurelexove padove izmedju njih i zvucnika i to zvuci super.. Ranije sam imao komade oblozene kamene vune kao padove, al je ovo bolje..

Sjecam se da su boggy, nenad i ekipa to hejtovali i davali + kamenoj vuni, kod mene se pokazalo suprotno..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 05-05-2014, 06:35 PM   #3
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Re: ?ta staviti između monitora i stalka?

Ja sam u fazonu da tražim jeftino,a dobro rešenje.Ima brdo materijala oko nas za koje ne znamo čemu služe pa se prijatno iznenadimo kad vidimo gde se sve mogu iskoristiti.
Old 06-05-2014, 02:25 AM   #4
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Pa vidi onda te neke ni pretvrde ni premeke gume, ima logike da odrade ok posao...

Jedini je problem sto ne mozes biti siguran dok ne probas.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 06-05-2014, 04:23 AM   #5
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Do sada sam dr?ao monitore na stalcima,a između njih je bio samo tanji sunđer oko 1 cm debljine.Re?io sam da to promenim pa sam tako surfovao i saznao da su se za ovu namenu najbolje pokazali antivibracioni padovi napravljeni od Sorbotana http://www.sorbothane.com/blog/anti-vibration-pads/ ali po?to toga nema kod nas ,a i skupo je nastavio sam dalje i video da kod nas mnogi ljudi koriste ispupčene gumice za slavine.U svom istra?ivanju nabasah na video u kome je čovek poku?ao da sto bolje "umiri" telefon pričvr?ćen za helikopter,a koristio je Sorbotan kao i Moongel(koji inače koriste bubnjari da ukrote dobo?).http://www.youtube.com/watch?v=TMcUXRPpTJ4Po onome ?to sam video Moongel se odlično pokazao,taj gel nije ni?ta drugo nego gel od koga se prave razne nalepnice za prozore,a koriste ih deca.Nađoh ga kod kineza u obliku novogodi?nje jelke pa se spremam da ga isečem i spojim bar u tri sloja da dođem do 1cm debljine.E sad nisam ba? siguran u koje dimenzije da sečem gel s obzirom da je materijal veoma mek i elastičan,a na njega treba da dođu monitori te?ine 8 kg.?ta mislite o ovome jesam proma?io ili ne?
Ja ispod svojih monitora, pa tako i ispod samih stalaka, imam gumene distancere za vrata ... One koje se stave da iza vrata na pod kako nebi kvakom lupao u zid ... i meni to radi posao ... Dovoljno je tvrdo da drżi 40-ak kila (stalak + monitor), a opet ok mekano da mi zvuk sasvim solidan ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2014, 08:43 PM   #6
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Isprobah juce svoj patent i definitivno ima efekta manje brujanja u sobi i radni sto se manje trese,ali ja sam tek delimično rešio problem jer sam samo odvojio monitore od stalaka,treba stalke napuniti peskom,a bogami treba ih i kvalitetno odvojiti od poda.Kada sam stavio tu "gel masu" debljine nešto preko cm zvučnici se daleko više kreću po stalcima kada ih zadrmam,ali kada zadrmam stalak oni stoje u mestu.
Old 10-05-2014, 09:57 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

pa valjda je cilj da se sto vise smanji pomeranje zvucnika napred-nazad, mislim golim okom se to ne vidi ali definitivno pri pomeranju membrane se zvucnik pomera isto napred-nazad po zakonu akcije i reakcije... sto teorijski menja i polozaj harmonika, itd itd... e sad ako mozes da u dovoljnoj meri stavis te gel podmetace da smanje brujanje ako je dodirna povrsina problem, a da se sto manje pomeraju kutije onda jos bolje...mislim da su jedni dovoljni cisto da anuliraju ako povrsine nisu takoreci savrseno paralelne da se slepe jedna za drugu...
do sad prilikom menjanja monitora i pozicija itd jedino sto je uspelo da mi odradi poso je ili one tanke gumice za slavine, nesto dimenzija kao dinar pa po uglovima, a jednom prilikom sam iskoristio staru podligu za misa koja je od tog sundjerasto-gumastog materijala i zavrsilo mi poso... naglasavam da to izbegavam i koristim samo ako klackaju monitori...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules