Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-04-2014, 03:10 PM   #21
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Da li je software "upropastio" muziku - ali privremeno

Quote:
Originally Posted by frag View Post
Sve u svemu, smatram da ce digitalni zvuk ostati zapamcen u istoriji kao los zvuk, i kao nuzno zlo u razvoju muzike. Trenutno pobedjuje zbog prakticnosti, jer nije toliko los koliko je jeftin i fizicki mali. Znate sta je digitalni zvuk? To vam je kao kad biste 3D stvarnost sabili u 1D, ili nesto bezdimenzionalno, a onda iz toga rekonstruisali 3D. Sta dobijete? Pa dobijete stvarnost koja ima samo jedan ugao, jednu perspektivu iz koje mozete da je sagledate. Analogni zvuk ima punocu, zadrzava informaciju o prostoru i vremenu u kojem je zabelezen, i zato se svi takmice da ga digitalno podrazavaju.
...I onda svojevremeno, koji ono nemački magazin, (Beat valjda beše) napravi blind test i ispostavi se da čak ni ljudi koji su inženjeri zvuka nisu u stanju da dobro razlikuju ni mp3 na 320 od wav-a. Džaba zahebane baje koje su stajali iza analognih miksera u koje se svi sad kunu izjave da su zapravo sve vreme pokušavali da dobiju to što je digitalni zvuk danas i da ne vide u čemu je problem.

U principu nebitno je, svako ima neku svoju "religiju", nešto što želi da veruje, a kod zvuka je jako teško voditi racionalne razgovore, ali tehnički, ne zameri mi mešaš babe i žabe, a nisi ni jedini.

Generisanje zvuka je jedna stvar, beleženje zvuka je druga. Digitalna simulacija analognog sinta može ili ne mora biti približna pravom analognom sintu - to je jedna stvar. Potpuno druga stvar je beleženje, snimanje zvuka. Prvo zavisi od programera koji treba da napišu ogromnu količinu dobrog koda i da detaljno prouče ponašanje analogne sprave, što je jako teško i proces u kome se i dalje napreduje. Ovo drugo, snimanje je nešto u vezi čega je sve rečeno, nešto u čemu rezultat debelo zavisi od hardvera i konvertora. Naravno, nekome se ne mora svideti estetika digitalnog zvuka, ne mora mu se dopasti što je sve čisto i jasno, nekome je to "hladno", ali je digitalni snimak vernija reprezentacija snimljenog, izvornog materijala od snimka na traku, smiksanog kroz analogni sto, iako se nama na primer možda može više dopasti zvuk koji je pretrpeo izmene zbog analognog snimanja. Iz nekog čudnog razloga ljudi neprekidno zaboravljaju da je analogno zapravo takođe "neprirodno". To je samo drugačiji način pretvaranja informacije u kodirani oblik. Gramofonska ploča je zapravo fizički nosilac nečega što nije zvuk, zvuk je konvertovan u zareze, rupe na ploči koje se kasnije tokom slušanja ponovo konvertuju u zvuk, talas. Samim tim - došlo je do dve konverzije, ne računajući konverzije i modifikacije koje je zvuk pretrpeo tokom snimanja. Sve se svodi na estetiku - šta je nekome lepo i šta mu prija. Kažem, iz više razloga, korisnici analogne opreme zaboravljaju da one ne operiše više sa talasima, već sa nečim što je reprezent zvuka, koji tek nakon niza metamorfoza, na kraju lanca biva ponovo pretvoreno u talas. Samim tim, osnovni zvuk koji je snimljen je zauvek izgubljen a ono što čujemo je nimalo približna aproksimacija toga, koja je pretrpela modifikaciju kroz vrlo grubu i nesavršenu tehnologiju. U tom jednom aspektu nema razlike u odnosu na digitalno. Na početku lanca zvuk nestaje, da bi se tek ponovo pojavio na kraju tehnološkog lanca.

U tehnološkom smislu, digitalno je bolje kao metod beleženja informacije od analognog, kada se radi o vrhunskoj digitaliji koja je dostupna za mnogo manje para od vrhunske analogne opreme. Bez sumnje je fotografija sa zajebanog analognog aparata na adekvatnom filmu, u rukama majstora bolja od digitalne fotografije, ali došlo se do granice gde više nije moguće imati percepciju razlike. U muzici je jednostavno problem što vrhunsku, održavanu analognu opremu ima sve manje ljudi, jer gubi smisao. Ako će analogna fotografija na kraju biti skenirana, da bi bila u obradi na kompjuteru složena u izdanje magazina za štampu, postavlja se onda pitanje svrsishodnosti analognog. Isto je i za audio.

Last edited by Dushan_S; 23-04-2014 at 03:15 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2014, 03:52 PM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Iz nekog čudnog razloga ljudi neprekidno zaboravljaju da je analogno zapravo takođe "neprirodno". To je samo drugačiji način pretvaranja informacije u kodirani oblik.
D?abe kreči?.

Pozdrav,

Vasa
Old 23-04-2014, 09:52 PM   #23
damir23
Member

kao netko ko je nula sa produciranjem i vi?e kao slu?aoc-ne nije soft uni?tio mjuzu. Muzika je ona kaj valja ili ne, il te ponese il ne-pa sad jel to sax ili nexus ili nekisoft sint -nebitno
Sve ostalo samo je ?minka koju je ?ena nabacila za izlaz u grad. E sad ako je prava, ako ?ivi? za nju onda je i bez ?minke dobra..u protivnom..
Hardver ili softver -nek bude pjesma dobra pa sve mo?e
damir23 is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 11:01 AM   #24
frag
Member

Znam, Dushane, o razlici izmedju digitalnog i analognog sam govorio pre svega u kontekstu snimanja i obrade zvuka, a ne sinteze. Bice da se nisam dovoljno precizno izrazio.

Naravno da analogni zapis podrazumeva jednu vrstu kodiranja, ali "ANALOGNO" doslovno znaci "PROPORCIONALNO", tj. zvucni talasi koji pobudjuju molekule na traci ili vinilu teze da se "preslikaju" na njih i nema predodredjene matrice kojoj moraju da se saobraze, nema kvantizacije/sampling rate-a. Huge difference.

Quantum computing bi trebalo da napravi kompromis izmedju digitalnog i analognog, da postigne cistocu i preciznost digitalnog sa punocom i toplinom analognog. Mada, sve su to narkomani & ludaci

Pustite vi Bild i "istrazivanja". Slusajte sovjim usima. Evo jednog primera, mozda nije najsrecniji zato sto su u pitanju razliciti zvuci i razlicite okolnosti, ali sto da ne pomenemo...

1) Access Virus TI na Avenger Sound.com, demo banka. Mora double-click na demo barem u mom browser-u.
http://avenger-sound.com/products-pa...d-the-brain-1/
Snimak koji mi je ODMAH privukao paznju. Znate ono kad naculite usi "sta je ovo?" Odlican low-end, prezentan zvuk, ma sjajno.

2) Banka za Virus TI druga Mikse, ima Soundcloud.
https://sellfy.com/p/1mei/
Bez obzira sto je prvo hi-q MP3 a drugo Soundcloud, razlika je suvise velika da bi bila samo do kompresije. Miksin Virus zvuci vise kao Spire, tj. kao odlican VSTi.

Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.

Zanimljivo resenje bilo bi isterati Spire preko analognih izlaza na UA Apollo-u, pa onda vratiti na analogne ulaze i dodati EQ/Studer-a. Pitanje da li bi se dobio efekat kao s Access-ovim analognim izlazima. Najvaznija stvar u citavoj prici je fizicka a ne virtualna separacija kanala

Anywayz, ja pronadjoh folder iz daleke 2002. sa gomilom nekih melodija i ideja, to sam snimao na VAZ Modular multi-saw oscilatoru, jos nemam ni MIDI nego MP3 samo Uvek ima mesta za crossover dance-a i trance-a, pa sad ako se malo (malo mnogo) vise potrudim oko aranzmana i ritmike ugledace i to svetlost dana. Eto cak mi ne trebaju ni nove ideje. Spire mi je zapravo obnovio zelju da radim muziku.

Zanimljivo da se obicno sve svede na jednu glavnu spravu - nema ravnopravnosti ama bas nikakve. Sednes za jednu masinu, nista ne izlazi, sednes za drugu, samo ispada. Da nije bilo npr. Roland W30 sampling keyboard-a ne bi bilo ni onog Prodigy-ja u obliku kojem poznajemo...

I tako, sta vi mislite o svemu tome?
frag is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 11:40 AM   #25
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Mislim da sam sebi trebas postaviti nekoliko pitanja.
1. Kakvu muziku pravis, zasto je pravis, i kome je pravis. Posto mi se cini da si se ti malo sam sa sobom "pogubio", od benchmarkova pa naovamo.
2. Da li je ovo forum o produkciji i muzici, ili o kvantnim racunarima i cipovima pod kozom te astralnim projekcijama.
3. Dobro se preispitaj o svom porijeklu - mozda je neki tvoj rodjak bio jedan od genijalaca proslosti, pa cujes stvari u 5-toj dimenziji. Ja mislim da je prije rijec o nekome iz buducnosti, pa da je u toj tranziciji doslo do nekog kurslusa.
4. Zapitaj se da li i drugi cuju isto sto i ti cujes - mozda je to sve "in your head", tako da ako se to ispostavi, mislim da ce te uhvatiti panika, mozda i ne postojis. Sta cemo sa rodjakom iz buducnosti ako ga proguta crna rupa, ili se ispostavi da samo on postoji, a da smo mi u Matrixu(ovako otprilike izgleda tvoje teoretisanje)
5. Salu na stranu. Pitao si sta mislimo - ja mislim da previse razmisljas, a premalo radis na konkretnim stvarima. Zamlacujes sam sebe, i sam sebi stavljas okov na mozak. Nikog nije briga za kvantne racunare i ostale palce. Ako mislis da ti samo jedan plugin moze dati to "nesto", prestani se baviti ovom profesijom odmah, i postedi i sebe i nas gubljenja vremena. Sve je receno, napravljeno, izanalizirano. Nema tople vode. Imas alat -koristi alat. A ako ti nista od toga ne odgovara, upisi neki zanimljiv fakultet koji nema nikakve veze sa audiom, mozda nadmasis i Nikolu Teslu. Eto, to ja mislim.
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 12:43 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.
Naravno da zvuči drugačije, ko je ikada tvrdio suprotno? Čuo svojim ušima. Doduše, ne znam za USB, ali Saša Habić i ja smo za potrebe nekog projekta gurali njegov TI Polar analogno u Yamahu O1R, pa u Golden Age 73, pa se na kraju vratili na optički izlaz. A ni optički izlaz nije zvučao isto sa različitim optičkim kablovima.

Po meni, bilo koja rasprava o tome da li je analogno bolje od digitalnog, ili obratno, je bespredmetna (mada sam se opet upecao ). Ne znam kako ti radiš, ali ja kad miksam ne jurim ni „analogni” ni „digitalni” zvuk, nego vijam neki rezultat koji je održiv sam po sebi, u odnosu na muziku koju miksam i ljude koji su je snimili. I, kao što je Dušan rekao, ni analogno ni digitalno nije istinito, pa da bismo na osnovu te „istine” mogli da bilo šta od to dvoje uzmemo kao nekakav kriterijum za merenje „kvaliteta”.

Odgovorno tvrdim da je razlika između digitalnih i analognih kompresora, EQ-a, čega god... neuporedivo manja od razlke između dva izvođača čija se izvođenja obrađuju. A radi se o njima, i njihovoj muzici, ne o nekakvoj ultimativnoj i poželjnoj zvučnoj toplini, širini, masti, štatijaznam.

Svaki sinus koji uteraš u AD konvertor će naposletku izaći kao vrlo sličan sinus iz DA konvertora, baš kao i kad ga proteraš kroz SSL, Neve ili nešto treće. Tehnički gledano (a o tehnici valjda pričamo), miks je ustvari tonsko, dinamičko i prostorno izobličavanje signala, ni manje ni više od toga. I baš kao u stolariji, ako si izabrao dobar komad drveta potpuno je svejedno da li ga sečeš ručnom testerom ili CNC ruterom. Na kraju je važno samo da se delovi dobro uklope. Samo taj komad drveta i konačni rezultat su važni, sve između toga dvoga je nebitno. E da, važno je i to da li neko ume da programira CNC ruter ili ne, i da li je siguran da mu je projekat dobar pre nego što krene da ga programira.

Na kraju krajeva, a to je ustvari u pozadini svih ovakvih rasprava, svako ima pravo da kaže kako mu je prijatnije da sedi u sobi punoj lampica, iz bilo kog razloga. Psiha je važan deo čoveka, i svako je hrani drugom hranom. Ako se neko oseća loše i nesigurno bez lampica, onda svakako treba da ih kupi. Samo da ne ubeđuje druge kako bez njih nema ni topline, ni širine, ni dubine.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 25-04-2014 at 01:47 PM. Reason: toplina, širina...
awacs is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 01:25 PM   #27
HrastProgrammer
Member

HrastProgrammer's Avatar

Quote:
I tako, sta vi mislite o svemu tome?
Da nemam blagog pojma o čemu se tu priča i tko je tu koga upropastio ...
HrastProgrammer is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 03:43 PM   #28
frag
Member

Eto, znaci, sve je u redu!

Inace, bas juce/danas izadje novi KLJUCAN rezultat:
Qubit Reliability Breakthrough Makes Commercial Quantum Computing Possible
http://www.ibtimes.co.uk/qubit-relia...sibile-1445920
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/c...new-experiment
By Jeremy Hsu Posted

Dushan S. i awacs valjda razumeju o cemu pricam. Poenta je u tome da umesto da zvuk uglavljujemo u nasu, bit/Hz matricu, samu matricu prilagodjavamo zvuku. Tako imamo kompresiju tj. ustedu prostora bez gubitaka "prirodnosti" (onog sto cujemo usima u vazduhu - mada i to je naravno relativno). I "prirodan" zvuk je diskretan, isprekidan... Prirodno digitalan

@SkyNet - pa meni je muzika hobi/interesovanje U totalno sam drugom poslu...

Ja dobio tacno ono o cemu sam mastao pre 15 god. In-the-box party.

Pozdravcic, ne bih vam vise smetao

Za kraj - Steinberg Neon, prvi VST instrument iz 1999. godine optimizovan da radi i na 486 procesoru.
Koliko li je hitova napravljeno na njemu.

frag is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 06:29 PM   #29
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

evo za mene je zvuk iz vsti na primjer potpuno prirodan jer sam navikao na to, dok je zvuk iz nekog hardver sinta neprirodan.I gledam uvjek da u mixu dobijem cist zvuk ,fino srezanih frekvencija bez nekog muljanja i warm sranja da mi necistoce ne plivaju po mixu Mislim da nikad hardver nece postici tu cistocu a niti imati toliko fleksibilnosti koliko vsti. Zasto da se vracem unazad i da trazim neko po meni ne savrsenstvo u zvuku ...?
Mrgud is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2014, 08:28 PM   #30
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Ostavimo istoricarima da se bave ovom temom

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules