Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2014, 08:34 PM   #51
frag
Member

Default Re: Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci

Roland JP-8000/8080
i tu stajem s "testiranjem", stvarno sam preterao

U prilogu imate emulaciju na Spire-u...

1) JP-8005 1.mp3 klasicni "airy" ravan superstring
2) JP-8005 2.mp3 pluck/lead superstring sa env

Ono kao, vidimo se u BG Areni

Salu na stranu (a u svakoj sali ima i zbilje!), ovo je bilo stvarno tesko. Namucih se posteno. Prvo, JP supersaw je uglavnom nesto uzi i suvlji nego Spire, ili Virus. Drugo, glavni karakter JP-ju daju EQ, Chorus i Delay. Slicno kao sto efekti i master section daju karakter Spire-u. E taj JP-8000 Chorus, to je veoma zajebano.

Stvar je u tome da suv JP supersaw zvuci veoma "gusto" - kao takav ne moze ni da se umiksuje, kad se koristi polifono, a ne pomaze ni EQ u dovoljnoj meri. Sto se tice oscilatora, dovoljna su dva na Spire-u jer toliko ima i JP. Pametne cike iz Rolanda su onda smislile hrpu Chorus algoritama koji friziraju zvuk iz filtera. Ako se neko seca Rank 1 superstring-a, onaj remix Cygnus X, pa slusam danas Hemstock & Jennings - Babylon, itd, u svim tim slucajevima Chorus "stanjuje" superstring i daje mu "air". U uputstvu za JP pominje se SUPER CHORUS CLR algoritam koji daje taj vazdusasti, mekan sound. Mogu da se kladim da su to koristili pomenuti. Ne znam sta bi drugo.

Skoro svaki put kad pomislim da Spire ne zadovoljava na nekom planu, ispostavi se da je mozda i bolji od hardware-a. Ispostavi se da ja negde gresim. U pocetku sam mislio da mu je Unison/supersaw jednostavno drugaciji od Rolandovog, ali ubrzo sam shvatio da Spire-ov algoritam obuhvata sve tipove Unison, i onaj kod JP-ja, i kod Virus-a, i mnoge druge. Pronasao sam i video gde covek uporedjuje supersaw na JP-ju i Virusu, a onda to uporedio sa Spire-om. DA, SVE JE ISTO. Znaci, nije problem u tome. Glavni problem je Chorus, i EQ...

Najvise vremena sam eksperimentisao s Chorus-om u Spire-u. Posle sam video u uputstvu da SUPER CHORUS CLR radi pre svega na visim frekvencijama, sto sam i ja spontano napravio u Spire-u. Ali uz to i eliminise niz frekevencija i "stanjuje" zvuk. Tu je vec pocelo da lici na nesto!

Dodao sam malo i drugi filter, ali High-pass, Perfecto, cisto za taj "air" posto nemamo bolju rec.

Na zalost, nisam uspeo da precizno rekonstruisem Rank 1 superstring, ni iz onog remix-a, ni iz, recimo, Awakening. Interesantno je da niko nikad nije napravio superstring kao u Awakening. Mislim da je tu rec o nekoj posebnoj dinamickoj obradi, mozda neki dobar analogni procesor. Ja sam ih pitao koji synth su koristili, bese to pre mozda 10 godina, i odgovorili su mi da jeste JP. U sledecem mail-u sam ih pitao koji processing su koristili, i nisu mi nikad odgovorili. Nije stvar da ne mogu da se rekonstruisu sve te farbe, samo je potrebno mnogo vise vremena i eksperimentisanja.

Pokusavajuci da rekonstruisem stare stvari, dosao sam do neceg sto solidno zvuci i ima "hemiju". U tome je valjda i poenta

Ovi MP3 nisu bas samo Spire, dodao sam notch EQ, jedan SSL kompresor da dodatno upakuje air superstring, a imam i neke fore na Master-u. Ali ne zvuci sam Spire mnogo drugacije. Inace, ove farbe zauzimaju 25-35% ASIO na mom i7, dok je CPU oko 5%. Da, ozbiljno.

Superstring je dakle FULL superstring, skoro kao sto bi zvucao na track-u. Savet je slusati glasno na velikim kutijama, mozete i da uporedite sa nekim slicnim preset-ima iz Zebre ili Sylenth-a pa ako niste gluvi, kao Betoven, odmah ce vam biti jasno ZASTO SPIRE.

Sve je u tim "sitnim detaljima", tu nastaje odlucujuca razlika
Attached Files
File Type: mp3 JP-8005 1.mp3 (483.0 KB, 331 views)
File Type: mp3 JP-8005 2.mp3 (827.0 KB, 303 views)

Last edited by frag; 09-04-2014 at 08:36 PM.
frag is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2014, 06:53 AM   #52
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Probao sam sinoc spire i nije losh,nije on toliko tezak po pitanju potroshnje cpu,cak shta vishe largo mi je dosta tezi...
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2015, 08:51 PM   #53
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Ovih sam dana sebi priznao da Spire zvuči podosta bolje od ostalih sintova (i pazario ga danas). Nešto što sam donekle zanemarivao, s obzirom na dosadašnji CPU usage.

Diva je recimo cool, ali u tom zvuku mi ipak nešto fali. Kod Spire-a to nije slučaj (konačno su malo (ali solidno) sredili i CPU zauzeće, tako da je i to mnogo pomoglo da se okrenem ovom sintu).

Kad raspalim Divu i čujem nešto što mi se sviđa, mogu posle toga da pokrenem DUNE i dobijem veoma sličnu farbu (osim nekih farbi gde je resonance odvrnut na preko 80%, što stvarno mnogo lepo zvuči na Divi). Spire nisam uspeo da emuliram i to mu nekako dođe to.

Ne moram da biram, ali (iako volim i dalje volim DUNE), kada bih morao da ostavim samo jedan sint, mislim da bi to sada ipak bio Spire, a ne DUNE 2.
Ghost Dog is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2015, 10:03 AM   #54
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

... ne vidim baš što to on može bolje od Nexusa.??
Možda grešim ali ne vidim neko revolucionarno rešenje.
Old 31-12-2015, 10:37 AM   #55
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Meni Nexus i Kontakt sa svojom raskošnom paletom pokrivaju i više nego što mi treba.

Sent from my ME173X using Tapatalk
Old 31-12-2015, 12:43 PM   #56
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
... ne vidim baš što to on može bolje od Nexusa.??
Možda grešim ali ne vidim neko revolucionarno rešenje.
dosta toga , kako ja kapiram nexus je wavetable sintisajzer nesto kao omnisphere, farbe su mu zasnovane na usnimljenim semplovima dok je spire virtualni sintisajzer sa virtuelnim oscilatorima. Koristim i jedan i drugi i spire ima neuporedivo mocniji i savremeniji zvuk i od sylenth-a i od massiva.
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2015, 12:54 PM   #57
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Quote:
Originally Posted by LA-2A View Post
dosta toga , kako ja kapiram nexus je wavetable sintisajzer nesto kao omnisphere, farbe su mu zasnovane na usnimljenim semplovima dok je spire virtualni sintisajzer sa virtuelnim oscilatorima. Koristim i jedan i drugi i spire ima neuporedivo mocniji i savremeniji zvuk i od sylenth-a i od massiva.
Da ne spominjemo to što ne zauzima xGb na hardu.
Old 31-12-2015, 01:03 PM   #58
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

ne bih se bunio da imam nexus2 complete od 99Gb
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2016, 06:13 PM   #59
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by LA-2A View Post
ne bih se bunio da imam nexus2 complete od 99Gb
Old 02-01-2018, 04:17 PM   #60
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Pošto je ovo izgleda najsvežija Spire tema i da ne otvaram novu bez potrebe, jedno pitanje:

Kako funkcioniše Spire-ov keytrack? Jednostavno ne mogu da skapiram u čemu je fora:

Kad se okrene skroz levo, duboki tonovi su "otvoreni", a visoki "zatvoreni", a kad se okrene skroz desno, onda su duboki tonovi "zatvoreni", a visoki "otvoreni".

Ili ja nešto previđam (na ostalim sintovima je jednostavno, da jednostavnije ne može biti), ili je stvar idiosinkratična do zla boga.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules