Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-09-2013, 06:12 PM   #61
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Psionic, slažem se. Samo se nisam složio sa onim što si u postu napisao za turbo boost. I ja sam pogrešno tvrdio da jedna ili više jezgri mora biti parkirana da se turbo aktivira. Ne mora biti ni jedna parkirana ali se u takvim slučajevima OC diže minimalno, 100 - 200MHz zbog malog headrooma.

Ispričavam se ako mi je promaknulo, jesi probao napravit komparaciju benchmarka sa uključenim EIST + turbo u odnosu na isključenim kako sada imaš? Baš me zanimaju rezultati.
Ja bih to napravio al trenutno nemam poštenu zvučnu pa nema smisla.
Heh ako sa 3.4 na 4.2 predstavlja "par MHz"...
Citav koncept overklokinga je malo promenjen na intelovim "i" serijama, ne menja se klok FSBa - on je fixiran na oko 100MHz. CPU bez problema menja mnozilac frekvencije - u hodu, i ne pravi prevelike probleme dok ne dodje do gornje granice, deklarisane kao "turbo mod". Meni je CPU na obicnom "stock" kuleru, bez problema radio na 4.0, a zapravo je na 3.4 - bez obzira na neparkirana jezgra. Ne znam koliko bih ustedeo na grejanju, ako bih ostavio core parking, ali u svakom slucaju me je izludjivalo sto cim nesto pokrenem zahtevnije, kuler krene da menja broj obrtaja, da bi smanjio temperaturu. Oni su imali u glavi prosecnog korisnika, kome cpu nije 80% opterecen 80% vremena, tako da vazdusni mali hladnjak zavrsava posao uz pametan power saving.

Zapravo sam rezultate testa tamo gore u nekom postu gde je benchmark CPUa, stavljao sa ukljucenim speedstep-om, ali odparkiranim jezgrima. Iako na task manageru pise 4.0, zapravo je CPU varirao u zavisnosti od toga koliko je bio opterecen. Sada, kad je sve "fixirano", dobijam bolje rezultate, npr tamo je opterecenje islo do 50%, sada je oko 40% za isti projekat - jer tada je (iako je pisalo 4.0), zapravo radilo na nekih 2-8-3.2... Sada radi na "pravih" 4.0 - kao rezultat, asio metar pokazuje manje opterecenje.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2013, 08:55 PM   #62
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Heh ako sa 3.4 na 4.2 predstavlja "par MHz"...
Citav koncept overklokinga je malo promenjen na intelovim "i" serijama, ne menja se klok FSBa - on je fixiran na oko 100MHz. CPU bez problema menja mnozilac frekvencije - u hodu, i ne pravi prevelike probleme dok ne dodje do gornje granice, deklarisane kao "turbo mod". Meni je CPU na obicnom "stock" kuleru, bez problema radio na 4.0, a zapravo je na 3.4 - bez obzira na neparkirana jezgra. Ne znam koliko bih ustedeo na grejanju, ako bih ostavio core parking, ali u svakom slucaju me je izludjivalo sto cim nesto pokrenem zahtevnije, kuler krene da menja broj obrtaja, da bi smanjio temperaturu. Oni su imali u glavi prosecnog korisnika, kome cpu nije 80% opterecen 80% vremena, tako da vazdusni mali hladnjak zavrsava posao uz pametan power saving.
Ne razumijemo se ja i ti.
Turbo Boost po svojim tvorničkim postavkama automatski OC-a. Kada su sve jezgre aktivne onda se frekvencija di?e svega 100-200MHz. Svakim parkiranjem jezgre OC raste. Najveći tvornički OC je kada samo jedna jezgra radi. Naravno da ti mo?e? po vlastitoj volji npr. isključit Turbo pa podići mno?itelj tako da frekvencija uvijek bude 4.2GHz ili vi?e.
Tebi, pretpostavljam, tvornički Turbo ide do 3.8GHz. Da bi Turbo dosegnuo 4GHz ili vi?e, treba se ili podići mno?itelj ili podesit Turbo da mu je vi?a top frekvencija. Ovo posljednje koriste ljudi koji OC-aju non-K Intelove procesore. Ali sve dok je uključen Turbo, te maksimalne vrijednosti se odnose samo na jednu jezgru. Ostale posti?u piramidalno ni?e frekvencije.
Ako se ?eli da sve jezgre budu na 4.2GHz onda Turbo treba biti isključen i treba se podići mno?itelj. Ovo ne govorim iz empirijskog znanja već teorijskog. Tjedan dana po netu čitam i učim.
Nisam se igrao sa OC-anjem jer mi je hladnjak jedva bolji od stocka a procesor se previ?e grije na 100% radu. Skupljam za bolji hladnjak.

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Zapravo sam rezultate testa tamo gore u nekom postu gde je benchmark CPUa, stavljao sa ukljucenim speedstep-om, ali odparkiranim jezgrima. Iako na task manageru pise 4.0, zapravo je CPU varirao u zavisnosti od toga koliko je bio opterecen. Sada, kad je sve "fixirano", dobijam bolje rezultate, npr tamo je opterecenje islo do 50%, sada je oko 40% za isti projekat - jer tada je (iako je pisalo 4.0), zapravo radilo na nekih 2-8-3.2... Sada radi na "pravih" 4.0 - kao rezultat, asio metar pokazuje manje opterecenje.
Gdje na task manageru vidi? herce? Ja vidim samo postotke zaposlenosti.

Odlično, onda ipak ima razlike sa isključenim speedstep-om. Hvala na informaciji.
silzg is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2013, 10:26 PM   #63
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Ne razumijemo se ja i ti.
Turbo Boost po svojim tvorničkim postavkama automatski OC-a. Kada su sve jezgre aktivne onda se frekvencija di?e svega 100-200MHz. Svakim parkiranjem jezgre OC raste.
Ne razumem u cemu se to ne razumemo ? (sem u tome da se ne razumemo )

Postoje 2 setovanja za CPU na mojoj ploci - jedna je Turbo Boost, sa sve stavkom da se TB ukljuci ili iskljuci, druga je CPU speed, kad je TB iskljucen.
Sada je TB ukljucen, sva jezgra parkirana, max TB frekvencija je na 4GHz, C1E (SpeedStep iskljucen) i frekvencija (za razliku od ranije) se ne menja, vec stoji na 4GHz, kako je podeseno, na svim jezgrima. Kako je grejanje CPUa vece u odnosu na ranije - preostaje samo da se zakljuci da je sav Power Management pogasen. Takodje postoji stavka da se frekvencija menja "per core" ili "global", zato sto je K procesor u pitanju - pretpostavljam da nema mnogo smisla, kada ugasis dinamicko klokovanje...

Mislim - ne znam kako si shvatio to sto si citao, ali ocigledno je da to radi tako samo kada su te sve opcije ukljucene... Besmisleno je da radi isto i kad je sistem iskljucen - po tome, ja bih mogao imati maximalno 3.6 (par MHz vise od 3.4) jer mi rade sva jezgra ?

Ne postoji fabricki turbo. To sto tamo pise 3.8 je samo maksimalno preporuceno za ovaj CPU. Mozes bez problema da podignes i na 4GHz pod stavkom "Turbo Boost Frequency" u BIOSu, ali ne sa "stock" coolerom i naponima.

Za ocitavanje frekvencije, mozes koristiti CPU-Z, Windows 8 Task Manager ili Real Temp... Ima jos gomila programa na tu temu...

Licno me ne zanima preterano kako ceo taj mehanizam power save-ovanja radi, kako SpeedStep reaguje na Turbo Boost i na parkiranja jezgara... Stavio sam Noctua U12P kuler, pogasio power saving (C1E i Core Parking), temp stoji na 50ak stepeni i to je to... Sva jezgra sada rade na 4GHz, sto se da proveriti preko CPU-Z. Vidi se manje zauzece ASIO resursa, ali to je nerealno, jer kod ukljucenog power savinga, iako je vece ASIO zauzece, ne raste linearno sa dodavanjem plaginova, jer se jezgra dodatno aktiviraju i frekvencija menja... Zato i ASIO ne pokazuje narocito realno u tom slucaju.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2014, 04:15 PM   #64
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

http://www.presonus.com/community/Le...sic-Production

Evo još malo o optimizaciji, sa potanko objašnjenim šta i zašto .... i to zvaničnoj, od PreSonus-a.

nenad is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
optimizacija windows 7

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules