Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2014, 04:47 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Remiks - nerazumijevanje dana?njeg značenja pojma

(nadam se da nisam pogrije?io sobu u kojoj sam otvorio ovaj odjeljak. ako jesam, molim da prebacite tamo gdje pripada)
1-> Ovdje se nalaze trakovi :
https://www.indabamusic.com/opportun...ontest/details
2-> Ovdje je originalna izvedba :
http://www.freemp3go.org/track.php?id=Q0pRbmVuYUJmYU0=
kao i ovdje (veliki bijeli trougao) :
https://www.indabamusic.com/opportun...-remix-contest
3-> Ovdje su do sada objavljeni remiksi :
https://www.indabamusic.com/opportun...0-22000a23954b
4-> Ovdje tumačenje pojma 'remix' u muzici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Remix
i uop?te
http://en.wikipedia.org/wiki/Remix_culture
Preslu?ao sam ovu, za mene prelijepu kubanu, kao i prilo?ene trake, te ih preuzeo radi daljnjeg rada sa njima.
Međutim, kada sam preslu?ao do danas objavljene remikse, ne malo sam se (neprijatno) iznenadio (ne)kvalitetom prilo?enoh radova.
U prvom redu nisam očekivao da čujem ni?ta drugo nego li nasilje nad jednom čitavom (u muzičkom smislu izvanrednom, izuzetno uticajnom, po?tovanom i od planetarnog značaja) kulturom ; nasilje u vidu besmislenih poku?aja davanja ličnog pečata 'utrpavanjem' osnovnog, vrhuskog djela u ?umu te?kih (elec. ili drugih) bitova i 'posljednjih krika savane' čitavog niza (ne)postojećih instrumenata, koji pripadaju 'zapadnjačkoj subkulturi' sklonoj degradiranju osnovnih kulturnih vrijednosti.
Kada se govori o Remix-u, u par decenija prije, podrazumijevalo se mijenjanje starih snimaka određenim tehničkim zahvatima, kako bi se pobolj?ao kvalitet izvornog snimka te izvr?ilo kozmetičko dotjerivanje. Npr. svojevremeno sam imao čitavu ediciju LP-a Bitlsa koji su remiksovani i pretvoreni u fina stereo izdanja kvaliteta omogućenog napretkom teh. sredstava u vrijeme izdavanja. Mada, i dalje je original bio original ; ma kako zvučao, davao je pečat djelu iz pozicije mene kao slu?aoca koji je te snimke mogao čuti mnogo kasnije. Slično je i sa starim snimcima Edit Piaf, Domenika Modunja, ?arla Aznavura, ili bilo kojeg drugog izvođača koji imaju 'top hitove' za sva vremena. Njihovi originalni snimci odi?u 'informacijama' o vremenu kada su nastali - daju izvanredni pečat kulturi toga vremena, a mene kao slu?aoca animiraju da se zamislim kao nekoga ko gleda i slu?a njihovu izvedbu u nekom okru?enju gdje su svoje pjesme mogli tada izvoditi.
Na kraju krajeva, pojam remiksa je poznat od dosta davnih vremena ; i klasici su radili remikse : npr. ugrađivanje kompletnih narodnih pjesama (ili njihovih dijelova) u svoja djela, nije ni?ta drugo nego 'izrada' remiksa. [primjer : http://hr.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn].
Izvinjavam se radi prethodnih opisa i obja?njenja ličnih viđenja; ali, smatram da, ako govorimo o produkciji sa stanovi?ta : 'ne samo znanja o tehnici, snimanju, miksanju, doradi, ...', ne mo?e se izbjeći razumijevanje su?tine djela i načina na koje se (ne okrnjiv?i ju) mo?e predstaviti javnosti za koju je i rađena.
Imam ?elju da uradim 'The Pedro Martinez Group - La Luna' remiks, onako kako je dana?nje podrazumijevanje 'remiksa'. Međutim, imam problem sa pitanjima granice promjena, a da ne uni?tim kulturni kvalitet originala, tj. sa razumijevanjem tog pojma danas.
Zato vas, koji imate iskustva u radu u ovoj oblasti, i koji bi odvojili ne?to vremena da učestvujete u ovoj temi, molim za svojevrsnu pomoć oko ovoga.
Hvala i PoZzzz.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2014, 05:43 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Remiks - nerazumijevanje dana?njeg značenja pojma

Prvo - nemoj da se opterecujes "istorijskom kulturom". U dance muzici to nikoga ne zanima niti uzbudjuje.

Remiksi su krenuli prvo kao extended verzije (produzene) za diskoteke...gde se sa pametnim editovanjem matrice i muting-om vokala itd produzivala pesma, pravio se intro, build up itd,,da bi se zadrzala paznja onda se u sredini protera cela pesma u onda autro (miks out).
Ben Liebrand (stari radio DJ) je doktoriraro ove edite i imao mnogo hitova sa extended remiksima.
Kad su krenuli sampleri itd..pocelo je da se "dodaje" na remikse - novi instrumenti pa i totalno nove matrice!

Dok sam to radio full time (8 godina) ne retko, label posalje SAMO vokale, bez intrumenata i bez glavne pesme !!?? Nemas pojma kako ide pesma. Ti uradis u svom stilu (zbog koga si poznat i zbog koga su ti i dali i platili da radis taj remiks!!)
Tu je ideja bila da se neka pesma u nekom (pop?) stilu priblizi slusaocima koji slusaju druge stilove - pa se radio techno remix, trance remix, house remix i sra vec je bilo kad popularno !!! U moje vreme bilo je po 10-12 remiksa od svakog singla koji je izdavan !!

Naravno, nekad remisk ispadne bolji od originala i postane glavni radio miks (editovan na 3 minuta) a u vise slucajeva remix UOPSTE ne potrefi fazon pesme i zvuci bezveze, na silu...

Tu se vidi ko dobro radi remikse - treba provaliti sta pesmi lezi, dali uopste ima smisla raditi remix, koji fazon, itd itd...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2014, 05:51 PM   #3
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Hvala puno DaBear.
Old 25-01-2014, 05:53 PM   #4
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Naravno, nekad remisk ispadne bolji od originala i postane glavni radio miks (editovan na 3 minuta) a u vise slucajeva remix UOPSTE ne potrefi fazon pesme i zvuci bezveze, na silu...

Tu se vidi ko dobro radi remikse - treba provaliti sta pesmi lezi, dali uopste ima smisla raditi remix, koji fazon, itd itd...
E, ovo mi je falilo u razumijevanju. Jo? jednom hvala.
Old 25-01-2014, 06:20 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

PS - preslusao one mrmotske remikse...nema veze sa mozgom...

Ja bi digao tempo i uradio neki Latin House ala Masters At Work...sa malo modernijom produkcijom..ali full vocal, hooks, 4x4 beat, rhodes, live bass itd..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2014, 06:38 PM   #6
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
PS - preslusao one mrmotske remikse...nema veze sa mozgom...
DaBear, zato sam i reagovao početnim natpisom, jer nisam skontao odmah da su to gluposti. Po?to nisam aktivno pratio (iako sam ih se naslu?ao usput mnogo), mislio sam da je to sada trend. A da je to istina, bilo bi stvarno očajava.
Proučiću dobro sam aran?man originala i onda uraditi po Va?em prijedlogu jer mi se (za početak) sviđa takva koncepcija.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules