Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-01-2014, 03:23 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: ?kola za producente

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
I sorry svima, al muka mi je vi?e od tog stava "kupi opremu i radi sam". Ja da nisam imao tu sreću da se zaposlim u stvarnom i vrlo "prometnom" studiju ne bi ni?ta sam naučio! A to se tada prije petnaestak godina jo? moglo.
I meni je muka od tog stava. Jako je te?ko naučiti i?ta suvislo sedeći u sobi i gledajući YT tutorijale. Ali:

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Danas studiji vi?e ne zapo?ljavaju. Bar ne one koji su samo simpatični ali nemaju već neku podlogu. Danas je konkurencija veća i sasvim su druga vremena.
Koliko se sećam, studiji ni ranije nisu zapo?ljavali (=plaćali) nekoga ko nema neku podlogu. Ko nije imao podlogu radio je besplatno kao momak za pomeranje mikrofona, motanje kablova, ?anker, javljao se na telefon... pa je posle par meseci besplatno vrteo traku levo-desno, pa tako redom... Usput su smarali pitanjima o gain stagingu, kompresoru, EQ-u... U to vreme su se tako prepoznavali oni koji grizu i kojima je zaista stalo do tog posla.

Vremena su se promenila utoliko ?to broj ?kola koje se bave gain stagingom, kompresorima i EQ-om uredno raste, dok perspektiva zapo?ljavanja uredno pada (makar u Srbiji). Tako da posle ?kolovanja na kraju opet dođe? do statusa motača kablova i preme?tača mikrofona, jer nijednog vlasnika studija ne zanima da li si ?grizao? tako ?to si ?pijunirao snimatelja dok mu sipa? kafu, ili su tvoji starci grizli plaćajući ?kolarinu. Zanima ga da vidi koliko si upotrebljiv u realnom svetu, a to je jedino relevantno.

Ergo, IMHO ? do pre 7-8 godina ?kolovanje za audio in?enjere je jo? imalo nekakvog smisla. Nije bilo toliko ?kola, pa je diploma imala nekakvu te?inu. Danas se značaj diplome svodi na (?to bi rekao moj drug ?impraga) kurs za frizere u Radničkom univerzitetu ?Bo?idar Ad?ija?. S tom razlikom ?to je taj kurs bio besplatan

Pozdrav,

Vasa
Old 10-01-2014, 09:53 PM   #2
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Re: ?kola za producente

Ako je za svoju dušu 90 sati se isplati,ako misliš da se baviš tim poslom onda je to premalo.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules