Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2014, 12:10 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Kvalitet usnimka

Jasno je da je početak kvaliteta (i lakšeg rada) kvalitet usnimka.
Ovdje https://app.box.com/s/afaxc97qzhn50apqe6e4 sam izdvojio sekvence glasa i bas gitare. Pogotovo na basu kao da ne treba ništa specijalno dirati, jer bi se pokvario ovaj fini sound.
Glas je tako lijepo usnimljen ; boje fine ; kao da je tehnika birana za ovog pjevača i ovaj stil (vjerovatno i jeste).
Iako se ne može prepoznati sve u bocu, ipak da pitam za vox dio :
može li se približno prepoznati kako je usnimljen : mic, preamp, i šta već?
Ima li šanse da se ovakav kvalitet dobije niskobudžetnim micom : npr. NT1 i sl.
Ili još bolje : koji su mic i preamp (i šta još) najniže klase sa kojima se u tandemu ovaj kvalitet može postoći? Koji pop filter i šta još?
Hvala i PoZzzz. i još jednom SRETNA VAM NOVA GODINA ; vama i vašim najmilijima, kao i svim ljudima dobre volje širom svijeta.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 04:41 PM   #2
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Default Re: Kvalitet usnimka

Prvo:bih rekao da kvalitetan usnimak nije pocetak kvaliteta ili lakseg rada, vec je to kljucno pitanje ! Kvalitetan usnimak je po mojoj nekoj proceni 70% zavrsenog posla .. Drugo: posle toga idu nivelacije tj.mix (fakat je da svako prema svom muzickom afinitetu moze napraviti iole solidan da ne kazem dobar mix) svedoci smo da mixadzije/producenti mogu ali ne moraju da budu sviraci,muzicki pismeni itd ! Trece: Sposobnost producenta,znanje,iskustvo u baratanju potrebnim alatima i sl..

Dakle , kvalitet usnimka/instrumenata/aranzmana je presudno a ne olaksano u produkciji

Sto se tice tvog primera, nikada i niko ne moze odrediti tacno sa kojim je mic-om ili pre snimljeno ..

Sa NT1 i sl. micovima ne moze se dobiti ni priblizno ozbiljan kvalitet.. Ne kazem da su ti micovi mnogo losi, ali kazem da nisu dovoljno dobri za ozbiljno koriscenje bez obzira na njihovu cenu .. postoje micovi koji su dosta skuplji ali po meni i mom ukusu ne zasluzuju ni cenu najjeftinijeg .. ne bih pominjao model da se neko ne nadje pogodjenim jer ih ovde u Srbiji koristi veliki broj studija

Postoji jos jedna vrlo bitna stvar oko toga a to je akusticna sredjenost prostorije u kojima se snima .. Ja sam video kod nas mnogo manjih ali i vecih studija , gde je cilj bio sto veca zagluvljenost prostorije .. znate onaj dobro poznati osecaj u usima kada udjete u neku "gluvu"sobu .. totalno pogresno .. prostorija mora da dise, mora da ima koliko toliko akusticnu obradu , jer bez toga nema dobrog usnimka .. zato je mnogo bolje prvo ulaganje u prostoriju, nego u dobar mikrofon .. jer dobar mikrofon nista nece znaciti bez dobre prostorije, kasnije dobrog preampa. konvertora itd itd .. Hocu reci da je ovo pitanje koje si postavio vrlo kompleksno i veoma povezano sa mnogim drugim stvarima koje zahtevaju dalje ulaganje ..

i na kraju zavrsio bih ovo moje izlaganje jednom tvojom apsolutno tacnom konstatacijom koju si primetio

Quote:
ne treba ni?ta specijalno dirati, jer bi se pokvario ovaj fini sound
.. kada se sve dobro snimi , nista se specijilano i ne dira .. dobro snimljena i uradjena pesma sama sebe mixa

Pozz
Old 01-01-2014, 05:14 PM   #3
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Najbitnije je 'ono' sto je ispred mikrofona i dalje , a tako ce i ostati - stavi loseg pevaca ispred nekog lanca za snimanje koji kosta $10.000, i dalje ces dobiti los rezultat.

Performans na prvom mestu, kvalitet pevaca, sviraca, itd., akustika prostorije na drugom, a onda s tim kombinacija mikrofona koja relativno odgovara izvoru koji snimas. Preamp kao kategorija je overrated, to je moje misljenje, pre bi pare ulozio u neki dobar eq, koji bi opet stavio kao bitniju stvar od kompresora kad je snimanje u pitanju.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 05:42 PM   #4
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Juce sam pored 2 dobra kondenzarca uzeo sm57 za snimanje vokala po ne znam koji put. Fuck the price tag, nesto ili radi ili ne radi na odredjenom pevacu.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 11:12 AM   #5
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Juce sam pored 2 dobra kondenzarca uzeo sm57 za snimanje vokala po ne znam koji put. Fuck the price tag, nesto ili radi ili ne radi na odredjenom pevacu.
Apsolutno! Slusati usi i paliti se na kataloge su dve sasvim razlicite profesije!

Mislim da bi puno ljudi bilo sokirano, kada bi razne 'tajne' legendarnih snimaka procurile!

npr. ECM izdanja Keith Jarett-a, koja su dobrim delom radjena sa par Senn. 421, (doduse, trazenje sweet spot-ova je trajalo danima!), ili akusticne gitare u americkim studijima koje se gotovo po pravilu snimaju sa n/dyn pevackim EV micovima...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 03:16 PM   #6
Era
Member

Era's Avatar

Pre nekoliko meseci je na netu bio test mikrofona sa vrhunskim mik predpojacalom...razlike izmedju neumanna ,akg,braunera i sm57 su neznatne
Era is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 04:04 PM   #7
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

@Era
Ja to gledam ovako : razlike postoje i to košta. E, sad, ono što plaća pjevač koji želii da ima sve O.K. (i nije ga briga da li snima na plastičnjaku od 3,0 eura ili N od 10.000 eura, nego da ono što bude urađeno jeste vrh koji može platiti), jeste znanje producenta i tima za snimanje i obradu.
Dakle, pričamo o kvalitetima trakova kao preuslovu za kvalitet (npr.) miksa i kojom to tehnikom postići. Ipak, 'male tajne velikih majstora' to ostaju.
Ovaj multitrack iz kojega sam uzeo odsječke, ima šest trakova acc. gitare, od kojih su tri muzički identična, jedan je druga a dva su treća muz. figura. Snimana je jedna gitara - istovremeno. U pitanju su različiti mikrofoni i različite pozicije. Ni jedan od tih trakova nije room. I svaki od tih trakova (svaki za sebe u uvu su 'bljak' ; ali, zajedno su fantazija) je čist ko suza, približno jednakog sadržaja energije, ...
*

Last edited by alfom; 02-01-2014 at 04:24 PM. Reason: nije 4 nego 3
alfom is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 04:29 PM   #8
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Jako zanimljiva tema . Mene interesuje koji je donji limit za prostoriju tj da li moze u neobradjenoj akusticki prostoriji da se napravi iole OK snimak sa nekim kondezatorom od 300?? Znam da nema pravila ali bas zbog toga i pitam kako mozemo odrediti pre kupovine mic-a da li se moze negde snimati? Koliko sam puta samo video madonnu kako snima u hotelskoj sobi ( hung up pesma), lil john, wiz khalifa itd ...
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 05:05 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

eehhm, ne moze za 300E, mora da bude najmanje 1000E mic, 2000E preamp, 3000E kompresor i koga kod stavis ispred toga ima da sine

Sad ozbiljno - namixao sam se svakakvih materijala, i nikad mix tj final rezultat nije bio super iskljucivo zato jer se snimalo sa skupom opremom, stavise.
Manite se 'inzinjerske filozofije', 'gear fetish-a', razbijanje glave o besomucno uporedjivanje i analitiku - bavite se muzikom, komponovanjem, aranzmanom, performansom - i to u domenima smisla, ukusa, emocije. Nema te opreme koja ce nadoknaditi te stvari.

To je ono sto danas u stvari fali, a ne vintage Neumann, Shadow Hills comp i AutoMotoSavez Neve preampi da bi muzika kod nas imala nekog smisla...

@alfom - prijatelju - taj 'fini sound' koji si nazvao, da li si siguran da je on posledica opreme ili necijeg izvodjenja koje ti se u stvari svidelo? Ono sto hocu da kazem je da je taj 'lep glas' koji si cuo je posledica necijeg lepog glasa, a ne opreme u toj meri u kojoj mislim da joj mozda pridajes znacaja..

Pozz i nadam se da me nece niko pogresno shvatiti
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 05:17 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
Jako zanimljiva tema . Mene interesuje koji je donji limit za prostoriju tj da li moze u neobradjenoj akusticki prostoriji da se napravi iole OK snimak sa nekim kondezatorom od 300?? Znam da nema pravila ali bas zbog toga i pitam kako mozemo odrediti pre kupovine mic-a da li se moze negde snimati? Koliko sam puta samo video madonnu kako snima u hotelskoj sobi ( hung up pesma), lil john, wiz khalifa itd ...
Pa sad, najjednostavnije je da proveri? u kojim su hotelima bili, pa da uplati? turistički aran?man, ako mo?e za manje od 300?. Izvini, ne izdr?ah

Ali stvarno, kakve veze ima ko je gde i kako snimao? Madonna je Madonna, Uglje?a je Uglje?a. Očigledno se ona manje sekira od tebe, po?to je njoj va?no da snimi pesmu, a tebi je izgleda va?no da snimi? mikrofon. Dakle, ako proba? da razmi?lja? na drugačiji način mo?da će i tvoji rezultati biti drugačiji.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules