|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Senior Member
|
![]()
...a na kraju cilj apple-a je da covek koji to ima da se oseca drugacije i jedinstveno... Da! on, i jos milioni koji isto to imaju
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Pro Member
|
![]()
Ma jok bre, to je za glupake koji to mogu da kupe. A ne za ove pametne bez para.
|
![]() |
![]() |
#43 |
Moderator
|
![]()
Sto se mene tice, poenta je tu negde.
![]() Gotovo niko od nas nije imun na poneki fetish od onih najbizarnijih i najjeftinijih do onih ultra fancy i veoma skupih. Tu nacela pametne kupovine ili neki "best buy"pristup jednostavno nisu relevantni. Oko toga, tesko da moze biti ikakve rasprave, osim ako se ne zalazi u primere psihopatske prirode. ![]() Fetish je "slatka tajna", i samodovoljan je za vase uzivanje, treca lica nisu potrebna. Statusni simbol ne mora, nuzno, biti i fetish, potreba za pokazivanjem i dokazivanjem je nesto sasvim drugo. O tome, se, sa druge strane, moze nasiroko raspravljati. Medjutim, za razliku od fetisha, u statusnom simbolu se ne uziva "nasamo" (ako se uopste i uziva), on je predmet koji usrecuje samo kada je prikazan sto vecem krugu ljudi. ![]() Uzimo da postoji i treci slucaj da, neko, pre svega zeli da sebi kupi PRO spravu (kako sam naziv i suggerise) kojom ce sebi olaksati posao, i doci do kvalitetnog rezultata, ne zaleci da izdvoji i neki veci novac za to. Evo, ja sam raspolozen za takvu kupovinu, u mnogo slucajeva ranije, zaista nisam zalio novac za nesto sto mi je za posao neophodno i vredno. Naravno, to ne znaci da mi studio nije pun i nekih malih i jeftinih stvarcica sa kojima se zavrsi svakakav bitan posao. ![]() Pretpostavimo hipoteticku situaciju u kojoj novac - nije problem, bar ne presudan, a da je jedino sto se ocekuje kvalitet i zaokruzenost koji, koliko - toliko korespondiraju sa placenom cenom. I, u toj hipotetickoj situaciji, koja to uopste i ne mora da bude, recimo da zamenim svoj sadasnji DAW kompjuter novim 6-core Mac Pro-om i bez problema iskeshiram (pocetnih) 4000USD. Posto mi, jel', novac nije problem, odmah izjednacim RAM sa mojom PC kantom od "hiljadu i kusur" EUR za dodatnih tricavih 400USD i HDD kakpacitet dignem do maksimuma (1TB) za takodje tricavih 800USD. Uhhh, cek', ali ja u staroj kanti imam 4TB (moze i jos ako treba), koji u RAID vezi rade tek nesto sporije nego ovaj super turbo SSD. Nema frke, dokupicu external SSD storage, 8TB za samo 1500USD i i pobediti starojka duplom cifrom. ![]() Dobro, to smo resili. Tastatura i mish koje bih pazario od istog proizvodjaca,, su u odnosu na tabure koji je minimalisticki crn sa "piano finishem" nekako suvise sivi i tanki. Pri tom, kablovi su (Apple standardno) beli... Nesto mi se ne uklapa, ali, ok, uzecu wireless verzije, a sto se tice raznorodnosti dizajna (kao da su ga radile dve firme u dve graficke ere), trebalo bi da sebe naviknem da budem manja cepidlaka za ulozenih svega nekoliko hiljada zelenih novcanica. ![]() Dalje, treba povezati sest eksternih USB (2 i 3) diskova sa bekapima i arhivama... Dobro, ali imam samo 4 USB prikljucka... Hmm, pa vec sam kupio sega-mega external storage, prebacim sve lepo i pobacam starudiju i ostade mi pola kapaciteta. Ili, hajde, sto bih bio bahat, zadrzacu ih, samo cu ugraditi dodatnu internu PCI-E karticu i povezati ih. Ne moze...? ![]() ![]() Sad mi pogled pade na onaj eksternal SSD storage... Majku mu, jeste crn, al nije ta nijansa kao kod taburea, i finish je drugaciji, nekako vise mat, jos je malo i coskast... Ne mogu da se otmem utisku da mi se nekako stilski neuklapaju zajedno, malcice mi nije dobro... Ma, navicicu se, za 2-3 godine pojavice se neki mali SSD taburic istih, ako ne i boljih performansi. ![]() Ok, da vidimo dalje... U visoko stilizovanom monolitu, zaista bi bilo degutantno da stoji nesto toliko prozaicno i prevazidjeno kao sto je DVD drajv. Jeste, i ko to ne primecuje stvarno je zaostao i glup. Uostalom, za konzervativce postoji opcija da se isti dokupi. Cena...? Dobro, nije mnogo, s'obzirom kakvu kompatibilnost pruza. ![]() ![]() ![]() To, sto mi je ranije DVD drajv bio u starom kompu, pod rukom i nije zauzimao nikakvo dodatno mesto, nikako ne znaci da je to i dobro. Ijaaooo, iznad DVD drajva mi je bio i interni card reader, isto pod rukom i bez zauzimanja prostora. Ok, kupicu eksterni (ne pitam za cenu) i staviti ga na na eksterni DVD drajv. Nije bas stabilno, ali to je to. Malo je kockastiji i crn (DVD drajv je vise siv i malo obliji), i sada imam jos dva bela kabla koja se racvaju, sada sa druge strane taburea. Eee, na prozoru imam malu saksijicu sa bonsai drvcem. Ionako se tamo bas i ne vidi, bas ce biti dekorativno da je stavim na sto, pomericu kontroler, ionako ga sve manje koristim. Ne zaklanja bas dobro... ![]() ![]() Problem resen. E, sad da povezem monitore. Bar sad necu imati problema sa kvalitetim konekcijama. Lepo cu sve monitore vezati preko HDMI-a. Taman sam mislio da predjem na tri monitora. Evo, samo da okrenem... Cek' gde su mi naocare, sigurno ne vidim dobro... Jedan HDMI prikljucak, uhhh? ![]() Mislim, bas sam glup, pa postoje i tundrbolt monitori. Jbg, bacicu moj 24" sa HDMI prikljuckom i dokupiti novi sa tundeboltom, isplati se. Sta, nema Samsung, samo Apple 27"... Pa, dobro, bacicu i drugi, dajte mi onda dva, ali jedan sa HDMI-em, a jedan sa tunderboltom, cisto da pristojno izgleda i da mogu isto da ih kalibrisem. Nema? Tj. ima ali samo 32". A, dva ne mogu da kupim, jer ne mogu da ih povezem. 'Ajde, de, ostavicu neiskoriscen taj HDMI, to je ionako vec za staro gvozdje, uzecu dva tunderbolt monitora (to je samo jos 2000USD). Uz onaj port koji sam iskoristio za Pegasus (ext SSD)), ostala su mi jos cela tri slobodna za sve ono sto u buducnosti zelim (a,i moram) da kupim, ako hocu da pratim trend i budem pro. Jos, kad znam da mogu da se, kao u stara dobra SCSI vremena vezuju "na red", nebo je granica... Nema jos u prodaji dugih tunderbolt kablova? Dobro, malo cu presloziti opremu, sve cu staviti malo blize, i to je to. ![]() Koji ce mi klinac vise ova PoCo i UAD gvozdjurija? Uz ovakvu masinu, to treba pokloniti u humanitarne svrhe. A, ako sam bas recio da budem cicija, pojavice se neki PCI-E expansion chasis... Vec ima? Super! ![]() ![]() E, super, kad sam sve vezao, ostao mi je jedan slobodan USB port. Odlicna prilika da se resim viska hardvera. Vezacu samo jedan MIDI merger (ostala dva baciti) i vezati samo najpotrebniji hardver. A, ako bas ne mogu da se odvojim od nekih sprava, snimacu ih samo "zivo", ionako svi treba da se vratimo korenima i svirci. ![]() Na Duende-u cu, naravno da predjem na native verziju (jako "povoljan" deal ![]() ![]() I, tako... Za tek nesto malo vise od 10000USD (jos neka "sitna" ulaganja su potrebna) i uz malo reorganizacije, strpljenja i truda dobio sam "Ultimate Pro DAW mashinu", na kojoj cu biti produktivnan gotovo kao i dosad, ali uz sve blagodeti koje donose novi trendovi. Evo, vec osecam benefite novog, revolucionarnog sistema hladjenja. Noge su mi hladnije nego pre (sve ode gore), a sinusi mi se otpushise (iz istog razloga). ![]() P.S. Ovo je bila samo za***ancija u nedeljnoj dokolici, na koju mislim da imam pravo kao dugogodisnji korisnik svakakvih "PRO" (medju njima i Apple) proizvoda. A, u svakoj za***anciji - pola zbilje.
Last edited by Synclavier; 23-12-2013 at 12:47 AM. |
![]() |
![]() |
#44 |
Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() Ali crni monolit ![]()
#45 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Synclavier nasmeja me do suza. A sto je najcrnje imam nekoliko poznanika koji su totalno u tom gasu. I to uopste nemaju veze sa zvukom. Posto sam strastveni pecaros ( arthure bez prozivanja) vi NE BI VEROVALI koliko su stvari slicne u modernom saranskom ribolovu. Od lova sarana napravila se prava nauka a od pribora moda. I sada recimo imate ribnjake gde platis dnevnu dozvolu da pecas (pecas?) i gde majstori vade komplete koji kostaju vise hiljada evra. Cak bi se kladio da kad bi izuzeli termine vezane za zvuk i ribolov citalac ne bi prepoznao da li je na ovom forumu ili ribolovackom.
Back on track. U ovakvim temama se uvek brkaju loncici izmedju toga koliko nesto kosta a sta je best buy. Iskreno, ja zelim svima vama (a i sebi) da dodjemo u situaciju da kupujemo ovakve(ili cenovno slicne) masine, komplet biblioteke gudaca duvaca kao i sve druge (hardverske ili softverske) stvari. To bi znacilo da nam se standard poboljsao. I onda bi neki od nas smatrali budalastinom kupiti nesto skuplje ako mozes sam uz odredjenu dozu potrosenog vremena da napravis isto(ako ne i bolje) dok bi ovi drugi tvrdili da to nikad nece raditi isto i da svoje vreme cene toliko da im ne pada na pamet da budze. Nazalost dok god se mrstim sto malboro kosta 240 dinara o ovome nema price. Prosao sam faze glorifikacije mac-a, sad mislim da postajem fan justina bibera. Mozda mi daju zelenu kartu za usa. ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Moderator
|
![]()
Cisto da pojasnim...
Daleko bilo da imam nesto protiv MAC-a, ili, ne daj boze, Apple-a. Osim desktop masina koje sam povremeno koristio po tudjim studijima, ceo svoj "radni vek" rabim skoro sve njihove glavne proizvode. I pored jace cene i zatvorenosti sistema, uglavnom to cinim na svoju radost ![]() ![]() Medjutim ,kada je najnovije cedo u pitanju, mnogo vise bi mi za posao prijala stara "full nabudzena" Pro G5-ica, nego "ono". Ovo zato, sto mi u tom slucaju makar kompjuter (kuciste), tastatura i monitori deluju kao jedna, pre svega dizajnerski, zaokruzena celina, u kojoj ni (vise puta inkriminisani) beli kablici vise ne bodu oci, a iskreno manje se i vide, nema nikakvih briga oko DVD drajva, PCI-E slotova za zvucnu, DSP i sve ostale exp karte (USB, FW, tunderbolt,...), mesta za HD-ove u raznim konfiguracijama, nema problema sa povezivanjem vise monitora, i vise USB periferija, itd. Pri tom i dalje se radi o ozbiljom (iako manjem) novcanom izdatku, ali zbog kog ne bih preterano zalio. ![]() Za sada, konfigurisanje ozbiljnog DAW sistema oko novog PRO MAC-a mi deluje samo kao neozbiljna dizajnersko-hardverska avantura i improvizacija, jer boljih mogucnosti (bar trenutno) nema. Zahvaljujuci "vizionarskim" umovima koji bas i nisu preterano razmisljali o kompatibilnosti, povezivosti, prosirivosti i uskladjenosti dizajna. ![]() Za sofisticirani, statusno-fetishni hi-tech simbol - nedopustivo.
Last edited by Synclavier; 23-12-2013 at 02:13 PM. |
![]() |
![]() |
#47 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#48 |
Banned
|
![]()
u
|
![]() |
![]() |
#49 |
Pro Member
|
![]()
Vrlo duhovito mladicu,vrlo duhovito. Ajde sad ti sa svojim Ninja sokocalom probaj da poteras bar obican HD. A ovaj ide sa 4K Raw RED materijalom i 18 efekata u “realnom vremenu.” Postavljen je nekompresovani 4K RED materijal, a nisu korišćeni ni Proxy ni Optimized fajlovi, dok je renderovanje u pozadini isključeno, odnosno timeline nije bio prerenderovan. Opcija koja će ukazati korisniku na eventualan broj ispuštenih frejmova tokom reprodukcije je bila uključena. Uspeo je bez ispuštenih frejmova da pusti 4K Raw RED materijal sa čak 18 uključenih filtera ili efekata.
Last edited by LACKY; 24-12-2013 at 02:40 PM. |
![]() |
![]() |
#50 |
Senior Member
|
![]()
jos jedan minus za hladjenje
![]()
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|