Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2013, 12:52 AM   #71
silzg
Member

silzg's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
Taman posla, nikako! I da sam se bavio, sada bih prestao.

Analogija digitalnih filtera, muzika Gospodara prstenova od 95e, cipovi zaduzeni za obradu digitalne sinteze, stvari kojima se Windowsi bave, to bi sve bilo i suvise za mene da sam muzicar!
Bavi? se glazbom a osnovni pojmovi su ti motiv neslaganja?
Objasnit ću ti osnovne pojmove ako će? imat strpljenja komunicirat.
silzg is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 01:23 AM   #72
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Evo kao neko ko svira isključivo uživo daću ti primer jednog setupa koji koristim.

Dakle, u pitanju je 1 (slovima: JEDAN) preset za 1 (slovima: JEDAN) hardverski kontroler od 61 (slovima: šeZdeset jedne) dirke.

#1 kanal - C#2 dirka - zvuk za klik
#2 kanal - E2-C3 zona - VA (sine) kick sa delayom
#3 kanal - E5-C6 zona - VA soft pad sa chorusom
#4 kanal - E6-A6 zona - VA lead sa delayom
#5 kanal - E5-C7 zona - brass (gornja oktava) sa reverbom
#6 kanal - E5-C7 zona - brass (donja oktava) sa reverbom
#7 kanal - E5-C7 zona - stringsi
#8 kanal - D#5 dirka - pištaljka (sempl)
#9 kanal - C2 dirka - pad koji preko LFOa kontroliše filter i volume u 1/16 syncu
#10 kanal - F4-C7 zona - klavir (gornja oktava) sa zasebnim EQom
#11 kanal - F4-C7 zona - klavir (donja oktava) sa zasebnim EQom
#12 kanal - F4-C7 zona - VA lead sa flangerom i reverbom
#13 kanal - D#2 dirka - handclap ARP u 1/4
#14 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (gornja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#15 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (donja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#16 kanal - A3-E4 zona - VA pizz tema sa chorusom, delayom i reverbom

A sad tehnički aspekt:
1. na početku aktivne su samo zone #1-#4.
2. Jedno hardversko dugme gasi zone #2-#4 a pali #5, #6, #8, #9, #13-#16.
3. Drugo hardversko dugme pali i gasi kanal #7 po potrebi.
4. Sustain pedalu pali kanale #10 i #11 a sve ostale mutira.
5. Treče hardversko dugme prebacuje kanal #12 u solo modu
6. Dupli pritisak sustain pedale vraća klavire sa kanala #10 i #11
7. Novi pritisak sustain pedale vraća kanale #5, #6, #8, #9, #13-#16
8. Pritisak na D#2 i D#3 aktivira zasebne ARPove za kanale #13-#15 koje ako treba gasim pritiskom na D2/D3.
9. A pre svega toga, pritisak na C#2 šalje bubnjaru klik (BPM 130) preko 1/4 ARPa i sve što se svira sinhronizuje za taj ARP i to u modu da se sačeka beat bez obzira kada je dirku pritisnuta.

I pritom treba napomenuti da pored svega ovoga, taj "workstation" ima ulaz za još dve switch pedale i dve volume pedale koje su totalno slobodne i nezavisne od MIDI kanala za programiranje.

Izvedi mi takav setup u bilo kom DAWu u roku od sat vremena a da i dalje budem slobodan da bilo šta produžim, palim/gasim kad god treba i da u slučaju da bilo ko šta zajebe mogu da nastavim pesmu od bilo kog dela i ja ću ti poverovati da je softver sposoban za isto kao i hardware.

Last edited by wladymeer; 09-12-2013 at 01:41 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 01:23 AM   #73
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

na kompijuteru malo je tih koji mogu cuda a da odma prebacujes presete COMBI po 8 lupam boja..

klavijature rade na tom fazonu sto su im svi semplovi ucitani u memoriju, i dok ne ugasis klavu, svi su tu, i idu real time, danas ima i naprednih, i kad ugasis klavijaturu ostanu semplovi, baterija sam za memoriju,

to na kompu npr moze se dobiti u kontaktu, ili emmulator x, mada kontak ima multi bas za to, samo sto ga ja ne volem!!
ima na netu neki sam set uradio 300 i nesto MB, jedno 85 boja , ucita u memoriju kompa minut i po dve, zavisi, i dok ne ugasis sve boje idu real time na prebacivanje na klavijaturi, i efekti svee. znaci sve je do u memoriju,

al kazem za mene je hardware i dalje i tata i mama. tu letim , ma pravim presete u hodu brzo kakve zelim, sutra upalim sve me ceka,
branoy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 01:29 AM   #74
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

evo jos jedan primer, uzmi trazi bas gitaru na kompu da ima muda, da je puna, samo je nalepi da sedne u mix? nema

na klavijaturi, kad klavijaturu ubodes u mixer flat, ubise basovi,, samo stavi na audio kanal i gotovo

sto se tice Viene vst , ne znam ,ima mnogo boljih banki , ona je bila ok, al ima boljih mnogo

Last edited by branoy; 09-12-2013 at 01:49 AM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 01:46 AM   #75
Matya
Member

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Baviš se glazbom a osnovni pojmovi su ti motiv neslaganja?
Objasnit ću ti osnovne pojmove ako ćeš imat strpljenja komunicirat.
Zelim ali ne vredi kad ne razumem vecinu stvari koje napises.
Npr:
Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Matya treba stimulaciju imanja na umu da posjeduje nešto. Matyi to može biti dobar stimulans koji će završiti zanimljivim djelima. Ali stvarnost je da je psiha presudila a ne mogućnosti hardvera.
Pojasnicu ja tebi par nonsensa koje si napisao, pa mozda naucis ti nesto od nas pre nego ti nama ukazes na nase neshvatanje pojma workstation.

''Također, mogućnosti softvera su neograničene za razliku od hardvera i to je činjenica koja se vjerovatno nikad neće promijeniti.''

Dakle kada mi objasnis kojim trikom mogu da zamenim Set Listu i Karmu sa Kronosa softverski ja ti priznam ovo sto si napisao!

Za 95 eura imaš od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova možeš ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.

Ne mozes! Suvisno objasnjavati zasto!

Što je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadužen za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.

Ako si mislio na to da je workstation sastavljen od softvera i hardvera onda si u pravu, ali te muci ponovo terminologija jer digitalno-analogno i hardver-softver nije isto. Ako se iole razumes u konstrukciju workstationa videces da nikakav cip ne obradjuje digitalnu sintezu, ni na racunaru, ni na klavijaturi. Mogu da ti posaljem neko servisno uputstvo da osmotris sta se zaista desava u klavijaturi. Sinteza je jedno, chip drugo, procesor trece i tako redom...

Može postojati npr. situacija kada Roland ne želi otkriti pikanterije svog softvera implementiranog u hardveru kojeg prodaje. Ali to nije predmet teme prednosti hardvera nad softverom.

E ovo upravo jeste jer to onda ne mozes dobiti na racunaru, vec samo na Rolandovoj klavijaturi!

Prednost workstationa može biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slušača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).

Osim ako me neko ne prosvetli, ja ne znam ni za jedan workstation ciji su oscilatori analogni, kao ni filteri! Verovatno si mislio na background procese u Windowsu i evo otkrica! Svaka klavijatura osim analognih modela ima firmware ili operativni sistem, a samim tim i pozadinske procese! Stabilnost rada sa VST instrumentima uzivo je diskutabilna jer ne postoji ni jedan softver koji je namenjen koriscenju istih u te svrhe, kada ga neko napravi bice podjednako stabilan kao i sint.

U stvarnosti u softverskoj domeni generiranja zvuka postoji vrlo ograničen broj opcija same sinteze zvuka a ostalo spada pod znanje i kreativnost.

Koji su to nacini generiranja zvuka i sinteze koje postoje na workstationu a ne mogu se izvesti VST plaginom? Evo odmah cu ti sam odgovoriti, sve sto moze workstation moze i VST.

Nego ti jos malo da se pozabavis istrazivanjem i definisanjem pojmova, a do tad cemo ti rado pomoci svi mi koji smo tu uglavnom da bi sto vise naucili.

Last edited by Matya; 09-12-2013 at 04:28 AM.
Matya is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 06:19 AM   #76
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Cek cek cek, sad mene zbuniste, kako ne postoji, cemu onda Mainstage , forte, da ne pominjem muse receptor koji iakp hardver, radi upravo taj Vst live koncept?

@wladymeer - ceo tvoj setup mi je potpuno jasan, gazim poprilicno slicnu pricu za live doduse vozim i back matricu sa posebnim kanalom za klik bubnjaru iza benda - nisam siguran da u softveru to nije mnogo lakse uraditi, vrlo sam svestan da si morao posteno da se potrudis da ovo napravis. Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 09:22 AM   #77
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Evo kao neko ko svira isključivo u?ivo daću ti primer jednog setupa koji koristim.

Dakle, u pitanju je 1 (slovima: JEDAN) preset za 1 (slovima: JEDAN) hardverski kontroler od 61 (slovima: ?eZdeset jedne) dirke.

#1 kanal - C#2 dirka - zvuk za klik
#2 kanal - E2-C3 zona - VA (sine) kick sa delayom
#3 kanal - E5-C6 zona - VA soft pad sa chorusom
#4 kanal - E6-A6 zona - VA lead sa delayom
#5 kanal - E5-C7 zona - brass (gornja oktava) sa reverbom
#6 kanal - E5-C7 zona - brass (donja oktava) sa reverbom
#7 kanal - E5-C7 zona - stringsi
#8 kanal - D#5 dirka - pi?taljka (sempl)
#9 kanal - C2 dirka - pad koji preko LFOa kontroli?e filter i volume u 1/16 syncu
#10 kanal - F4-C7 zona - klavir (gornja oktava) sa zasebnim EQom
#11 kanal - F4-C7 zona - klavir (donja oktava) sa zasebnim EQom
#12 kanal - F4-C7 zona - VA lead sa flangerom i reverbom
#13 kanal - D#2 dirka - handclap ARP u 1/4
#14 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (gornja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#15 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (donja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#16 kanal - A3-E4 zona - VA pizz tema sa chorusom, delayom i reverbom

A sad tehnički aspekt:
1. na početku aktivne su samo zone #1-#4.
2. Jedno hardversko dugme gasi zone #2-#4 a pali #5, #6, #8, #9, #13-#16.
3. Drugo hardversko dugme pali i gasi kanal #7 po potrebi.
4. Sustain pedalu pali kanale #10 i #11 a sve ostale mutira.
5. Treče hardversko dugme prebacuje kanal #12 u solo modu
6. Dupli pritisak sustain pedale vraća klavire sa kanala #10 i #11
7. Novi pritisak sustain pedale vraća kanale #5, #6, #8, #9, #13-#16
8. Pritisak na D#2 i D#3 aktivira zasebne ARPove za kanale #13-#15 koje ako treba gasim pritiskom na D2/D3.
9. A pre svega toga, pritisak na C#2 ?alje bubnjaru klik (BPM 130) preko 1/4 ARPa i sve ?to se svira sinhronizuje za taj ARP i to u modu da se sačeka beat bez obzira kada je dirku pritisnuta.

I pritom treba napomenuti da pored svega ovoga, taj "workstation" ima ulaz za jo? dve switch pedale i dve volume pedale koje su totalno slobodne i nezavisne od MIDI kanala za programiranje.

Izvedi mi takav setup u bilo kom DAWu u roku od sat vremena a da i dalje budem slobodan da bilo ?ta produ?im, palim/gasim kad god treba i da u slučaju da bilo ko ?ta zajebe mogu da nastavim pesmu od bilo kog dela i ja ću ti poverovati da je softver sposoban za isto kao i hardware.
Moze.... mada zahteva dosta programiranja, heksadecimalnog najcesce...
Postoje midi translatori koji to omogucavaju, konvertuju bilo koju komandu, u bilo koju

Moram priznati da koliko god se nisam srodio sa kurzweil zvukom, pc3k i k2661 (koji sam imao) su najbolji moguci kontroleri, bolji od bilo koje 'prave' master sprave, jer je na njima bukvalno sve sto covek zamisli - moguce.
Old 09-12-2013, 11:45 AM   #78
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?
Da budem iskren, da sam se previše trudio da to nateram da radim - nisam. Iz prostog razloga što nemam laptop koji bih vukao na svirke. A sa druge strane, ideja mi je da mi setup bude maksimalno kompaktan i to sam sa ovim parčetom hardvera i postigao - jedna klavijatura na kojoj radim sve što mi je uživo potrebno.

Elem, DAW workstation tema - mislim da bi funkcionisao nalik na hardware workstation mislim da bi morao za početak da ima svoj nezavistan VST efekt paket + sistem za sekvence. A čak i da postoji tako nešto nisam siguran da li bih mogao tako lako da palim/gasim VSTove, menjam raspon na dirkama, šetam po MIDI kanalima, dupliram i slično...

Medjutim ono što je najbitnije - sprava koju imam mi je postala izuzetno intuitivna, čak ni PC editor koji je izuzetno pregledniji od displeja klavijature ne koristim. Sve mi je postalo užasno logično na njoj. Jeste da je psujem pre ili kasnije jer su neke PROSTE stvari izuzetnno složene (npr. namestiti envelope attack/release na programu je KATASTROFA!) ali zato gomila stvari koje mi nikada nisu ni pale na pamet su moguće na njoj.

Nisam siguran da bi imao takvu konekciju sa DAWom. Znam da mi je snimanje intuitivnije u Cubaseu, a mixing u Studio One

Last edited by wladymeer; 09-12-2013 at 11:52 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 12:02 PM   #79
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Vidis mene cudi da jamaha nije integrisala cubase unutar motifa ista su firma... posto ovako svaki put kad namestam pratecu matricu rodim mecku ...
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 12:36 PM   #80
Matya
Member

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Cek cek cek, sad mene zbuniste, kako ne postoji, cemu onda Mainstage , forte, da ne pominjem muse receptor koji iakp hardver, radi upravo taj Vst live koncept?

@wladymeer - ceo tvoj setup mi je potpuno jasan, gazim poprilicno slicnu pricu za live doduse vozim i back matricu sa posebnim kanalom za klik bubnjaru iza benda - nisam siguran da u softveru to nije mnogo lakse uraditi, vrlo sam svestan da si morao posteno da se potrudis da ovo napravis. Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?
Postoji naravno, ali sam ja pomenuo par nekih funkcija koje recimo postoje na Kronosu koje nijedan VST host ne moze da isprati za sad, sve te opcije Forte, Receptor zahtevaju da se raspadne covek kako bi postigao nesto sto je na Motifu, Pc3k, Kronosu prirodno i jednostavno. Naravno da postoji i gomila stvari koje moze VST host koje WS ne moze, oko toga smo se svi slozili. Kada sam rekao ne postoji mislio sam na to da nema jos uvek jednog softvera koji moze u potpunosti da ponudi sve blagodeti koje nudi WS. Ja licno cekam da se konacno pojavi neko ko ce uspeti da podigne Kronosov operativni sistem na PC-u, ili pokrene ceo sistem kao plagin sto je itekako moguce, e to ce biti prava stvar. Ima jedan lik koji je poceo to da radi, mislim da se video na Youtube zove Kronos hack, ali imam utisak da je dobio zesci stimulans da se batali toga jer mu je lepo islo i odjednom je stao.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
Matya is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules