Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-12-2013, 10:32 PM   #61
silzg
Member

silzg's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Postavlja se pitanje zasto toliko guraju onda taj citav koncept WSa...
Nemam dojam da globalna glazbena filozofija gura koncept WS-a. Nigdje na netu nisam primjetio takvo usmjerenje.
Jedini koji to guraju su vjerovatno proizvođači iz komercijalnih razloga.

Workstation se poku?ava pribli?iti softverskim mogućnostima u hardverskoj kutiji.
?to je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadu?en za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.
Ako se radi o digitalnim oscilatorima i filterima, jedina razlika koja mo?e biti između tog WS-a i najobičnijeg kompa je u softveru tj. u njegovom kodiranju. Sve ostalo je isto po kvaliteti. U oba slučaja se radi o procesoru koji tumači ono ?to mu softver nudi.
Mo?e postojati npr. situacija kada Roland ne ?eli otkriti pikanterije svog softvera implementiranog u hardveru kojeg prodaje. Ali to nije predmet teme prednosti hardvera nad softverom.
Prednost workstationa mo?e biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slu?ača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).
silzg is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2013, 11:21 PM   #62
Matya
Member

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Za 95 eura ima? od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova mo?e? ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.
E ako si nam rekao!
Matya is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2013, 11:56 PM   #63
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
E ako si nam rekao!
Ne razumjem.
?to misli??
Old 09-12-2013, 12:03 AM   #64
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Ne bih se baš složio sa ovime. Sa 2000-2500e imaš zvjer od kompa i više pluginova nego će ti ikad trebat.
i treba platiti jedno još ~500€ za MIDI kontroler koji bi zloupotrebio sve koristi takvog kompjutera... i još toliko ~500€ za dodatni MIDI kontroler da bi dobio iole blizu fleksibilnost koju recimo jedan prosečan workstation ima.

Tako da se vraćamo na cifru od 1500€ - i onda kreni redom da odbijaš novac za VSTove i DAW i dodješ na cifru od 1000€ za komp...

A KURZWEIL PC361 990€ nov... ha!

Last edited by wladymeer; 09-12-2013 at 12:07 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 12:09 AM   #65
Matya
Member

Quote:
Sjetio sam se prilike kad je hrvatski bend The Beat Fleet popizdio kad su svirali kao gosti Seal-a jer su im uskratili puni potencijal razglasa.
To je najnormalnija pojava u produkciji bilo kog koncerta, niko nikad nije radio na punoj snazi pre zvezde. A ako su zbog toga popizdeli tu nesto ne stima.

Quote:
Što je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadužen za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.
Zanimljiv stav!

Quote:
Prednost workstationa može biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slušača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).
O ovome bih voleo jos malo da cujem, posebno o analogiji oscilatora i filtera na workstationu.

Quote:
Quote:
Originally Posted by OFF View Post
..... ovde je veoma bitan i osecaj dok se svira nesto, ali i manipulacija, organizacija farbama, jednostavnost, intuitivnost, live primenljivost.....

Za to služe midi kontroleri.
Rad sa kontrolerom smatras intuitivnim, jednostavnim, jednakom primenljivim za live kao rad sa workstationom? Iako zesce ne volim workstation koncept ti dajes opasne argumente u prilog ovim masinama!

Ako uzmem u obzir audio interface, kontroler sa dirkama na nivou bilo kog od vodecih workstationa, software koji mi nisu izreklamirale face nego sam licno cuo da mi rade kao ni jedna druga varijanta ja licno sa 2500e mogu da se slikam.

Voleo bih samo da mi objasnis koja je to konfiguracija, sa kojim legalnim softverom moze da postigne funkcionalnost Kronosa recimo i njegove ''Set liste'' i da istom brzinom u trenutku, bez latencije pri sviranju gde ostane u sustainu 10 tonova prethodnog akorda odsviranog sa 16 razlicitih instrumenata prebaci preset na klavir od 4Gb, aktivira Karma arpeđator, DrumTrack povuce nove efekte, a opet kazem ostane sustain i tail efekata prethodnog akorda. Naravno za 2500e! Kako se takve situacije bez gličeva resavaju kontrolerom?

Mislim, pitam jer ima ljudi koji to rade po 20 puta u toku jedne pesme?
Old 09-12-2013, 12:10 AM   #66
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
i treba platiti jedno jo? ~500? za MIDI kontroler koji bi zloupotrebio sve koristi takvog kompjutera... i jo? toliko ~500? za dodatni MIDI kontroler da bi dobio iole blizu fleksibilnost koju recimo jedan prosečan workstation ima.

Tako da se vraćamo na cifru od 1500? - i onda kreni redom da odbija? novac za VSTove i DAW i dodje? na cifru od 1000? za komp...

A KURZWEIL PC361 990? nov... ha!

"Zloupotrebio" koristi?
Old 09-12-2013, 12:12 AM   #67
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
To je najnormalnija pojava u produkciji bilo kog koncerta, niko nikad nije radio na punoj snazi pre zvezde. A ako su zbog toga popizdeli tu nesto ne stima.

Zanimljiv stav!

O ovome bih voleo jos malo da cujem, posebno o analogiji oscilatora i filtera na workstationu.

Rad sa kontrolerom smatras intuitivnim, jednostavnim, jednakom primenljivim za live kao rad sa workstationom? Iako zesce ne volim workstation koncept ti dajes opasne argumente u prilog ovim masinama!

Ako uzmem u obzir audio interface, kontroler sa dirkama na nivou bilo kog od vodecih workstationa, software koji mi nisu izreklamirale face nego sam licno cuo da mi rade kao ni jedna druga varijanta ja licno sa 2500e mogu da se slikam.

Voleo bih samo da mi objasnis koja je to konfiguracija, sa kojim legalnim softverom moze da postigne funkcionalnost Kronosa recimo i njegove ''Set liste'' i da istom brzinom u trenutku, bez latencije pri sviranju gde ostane u sustainu 10 tonova prethodnog akorda odsviranog sa 16 razlicitih instrumenata prebaci preset na klavir od 4Gb, aktivira Karma arpeđator, DrumTrack povuce nove efekte, a opet kazem ostane sustain i tail efekata prethodnog akorda. Naravno za 2500e! Kako se takve situacije bez gličeva resavaju kontrolerom?

Mislim, pitam jer ima ljudi koji to rade po 20 puta u toku jedne pesme?

Bavi? se glazbom?
Old 09-12-2013, 12:17 AM   #68
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

kad kucam i ne mislim - htedoh reći - iskoristio sve prednosti tako dobre mašine.

I lepo te pita Matya, ja ne znam za mnogo VSTova koji čuvaju zvuk prethodnog preseta pri promeni.

Za live nastup, workstation je i dalje najidealniji koncept. Sve ostalo je još uvek na nivou pomagala.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2013, 12:23 AM   #69
Matya
Member

Quote:
Bavi? se glazbom?
Taman posla, nikako! I da sam se bavio, sada bih prestao.

Analogija digitalnih filtera, muzika Gospodara prstenova od 95e, cipovi zaduzeni za obradu digitalne sinteze, stvari kojima se Windowsi bave, to bi sve bilo i suvise za mene da sam muzicar!
Old 09-12-2013, 12:48 AM   #70
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
kad kucam i ne mislim - htedoh reći - iskoristio sve prednosti tako dobre ma?ine.

I lepo te pita Matya, ja ne znam za mnogo VSTova koji čuvaju zvuk prethodnog preseta pri promeni.

Za live nastup, workstation je i dalje najidealniji koncept. Sve ostalo je jo? uvek na nivou pomagala.
?ta me lepo Matya pita? Intuitivnost kontrolera?
Funkcionalnost Kronosa? Latencija? Latencija valjda ovisi o audio sučelju, zvučnoj kartici kad se zvuk zapisuje na hard disk zajedno sa svim ostalim izvorima zvuka.
U live nastupima koristi? kvalitetna audio sučelja koji omogućuju nisku latenciju ako ti to treba.
Ideja 10 tonova je smje?na. Ako ti treba minimalna latencija onda će? gledat da uzme? proizvođača kartica koji imaju kvalitetne Asio drajvere koji mogu to činit.
Ako radi? privatno glazbu i ne nastupa? u?ivo, dovoljna je pristojna latencija osrednjih zvučnih kartica.
Latencija je va?na za snimanje i live nastup. Ali prosječna audio sučelja zadovoljavaju tu potrebu ako poznaje? svoje instrumente.

Matya treba stimulaciju imanja na umu da posjeduje ne?to. Matyi to mo?e biti dobar stimulans koji će zavr?iti zanimljivim djelima. Ali stvarnost je da je psiha presudila a ne mogućnosti hardvera.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules