Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-12-2013, 10:09 AM   #1
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Ja već duže vreme koristim iPad za vokoder deonice. Usnimim, sredim tempo u DAWu i ubacim semplove u PC3K6 koje trigerujem ili preko sekvenci (Get Lucky, Hot Right Now) ili ih sviram live (I Follow Rivers, Sing it Back) preko Kurzweila PC3K6. Kako sam ja taj koji šalje bubnjaru klik i samim tim mogu da sredim moje sekvence da budu 100% u syncu, to sve radi bez problema. A uz to i super zvuči. I generalno, kupovina iPad2 mi je najpametnije uloženih 200€ u životu.

Što se tiče dockova - probao sam Behringerov iStudio - latencija ako postoji, nisam je čuo ni u jednoj aplikaciji koju sam probao... A probao sam desetak.

Ali iPad priča generalno ima svoje dve strane. Dobra je ta što ti više od iPad3 za muzičku produkciju NE TREBA (radim na iPad2). Dobro je što mu baterija traje 10 sati UPALJENOG EKRANA. A dobro je čak i to što ima toliko dobrih aplikacija da te prosto tera da uživo koristiš ne jedan već dva i više iPada

Medjutim, loša strana dosta narušava ideju da se to koristi uživo. Proizvodjači dockova su orijentisani ka bedroom producentima (a kako i ne bi kada se radi uglavnom o Numarku) i samim tim na tržištu ne postoji kontroler koji je 100% adekvatan za nekoga ko je ozbiljan svirač.

Primer:

AKAI synthstation 49 - prelep kontroler, ALI:
1. Nema MIDI I/O
2. Nema INPUT za mikrofon
3. Padovi i tasteri su mu van njegove aplikacije neupotrebljivi - u smislu da ne reaguju ni na šta.

SAMSON Carbon 49/61 (Synclavieru bi ovo moglo biti jako zgodno!) - takodje jako dobar kontroler (kaže da se napaja preko ipada) ALI:
1. Ima MIDI OUT - nema MIDI IN (neko očigledno baš voli da me zeza! )
3. Ima dock sistem - ali tako miriše da će uživo da ispadne iz toga bez problema
4. Koristi iPad headphones OUTPUT - možda grešim, ali, ne znam da li bih to smeo da koristim na velikim svirkama.

I tako dalje i za DJ pultove za iPad i druge kontrolere. Iako su namenjeni za ideju da nosiš što manje opreme sa sobom nijednom ne pada na pamet da bi možda želeo da sviraš BEZ dodatne opreme izuzev hardware klavijature. Očigledno je bilo previše teško zamisliti da će neko poželeti da ima sve kompaktno

Tako da, obrni okreni, ili dock pa MIDI kablom u pravi hardware ili ću kao Matija da napravim DIY iPad kontroler

Last edited by wladymeer; 03-12-2013 at 10:27 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 12:03 PM   #2
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Ja već du?e vreme koristim iPad za vokoder deonice. Usnimim, sredim tempo u DAWu i ubacim semplove u PC3K6 koje trigerujem ili preko sekvenci (Get Lucky, Hot Right Now) ili ih sviram live (I Follow Rivers, Sing it Back) preko Kurzweila PC3K6. Kako sam ja taj koji ?alje bubnjaru klik i samim tim mogu da sredim moje sekvence da budu 100% u syncu, to sve radi bez problema. A uz to i super zvuči. I generalno, kupovina iPad2 mi je najpametnije ulo?enih 200? u ?ivotu.

?to se tiče dockova - probao sam Behringerov iStudio - latencija ako postoji, nisam je čuo ni u jednoj aplikaciji koju sam probao... A probao sam desetak.

Ali iPad priča generalno ima svoje dve strane. Dobra je ta ?to ti vi?e od iPad3 za muzičku produkciju NE TREBA (radim na iPad2). Dobro je ?to mu baterija traje 10 sati UPALJENOG EKRANA. A dobro je čak i to ?to ima toliko dobrih aplikacija da te prosto tera da u?ivo koristi? ne jedan već dva i vi?e iPada

Medjutim, lo?a strana dosta naru?ava ideju da se to koristi u?ivo. Proizvodjači dockova su orijentisani ka bedroom producentima (a kako i ne bi kada se radi uglavnom o Numarku) i samim tim na tr?i?tu ne postoji kontroler koji je 100% adekvatan za nekoga ko je ozbiljan svirač.

Primer:

AKAI synthstation 49 - prelep kontroler, ALI:
1. Nema MIDI I/O
3. Padovi i tasteri su mu van njegove aplikacije neupotrebljivi - u smislu da ne reaguju ni na ?ta.

SAMSON Carbon 49/61 (Synclavieru bi ovo moglo biti jako zgodno!) - takodje jako dobar kontroler (ka?e da se napaja preko ipada) ALI:
1. Ima MIDI OUT - nema MIDI IN (neko očigledno ba? voli da me zeza! )
3. Ima dock sistem - ali tako miri?e da će u?ivo da ispadne iz toga bez problema
4. Koristi iPad headphones OUTPUT - mo?da gre?im, ali, ne znam da li bih to smeo da koristim na velikim svirkama.

I tako dalje i za DJ pultove za iPad i druge kontrolere. Iako su namenjeni za ideju da nosi? ?to manje opreme sa sobom nijednom ne pada na pamet da bi mo?da ?eleo da svira? BEZ dodatne opreme izuzev hardware klavijature. Očigledno je bilo previ?e te?ko zamisliti da će neko po?eleti da ima sve kompaktno

Tako da, obrni okreni, ili dock pa MIDI kablom u pravi hardware ili ću kao Matija da napravim DIY iPad kontroler
Sve odlicno primeceno.

Ostaje nam da verujemo da ce neko od velikih igraca bar nesto od ovih ili slicnih primedbi uzeti u obzir.
Old 03-12-2013, 03:59 PM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Drago mi je da se tema razvila u jos konstruktivniji razgovor a posebno za ovo sto mene zanima oko iPad-a

Vidim da svi pominjete vec fabricki predodredjen audio hardver i kontrolere za iPad a da niko nije popmenuo USB Class Compliant Devices tj audio hardver koji podrzava taj novi protokol.

Na primer moj RME UFX radi na iPad-u u CC modu i daje 22 audio kanala na 24 bita 96KHZ sa 4 mikrofonska preampa i svim ostalim zenzcijama koje RME donosi ( kosriscenje internih FX kanala na RME), nedavno su portovali cuveni TOTAL MIX FX na iPad tako da je kompjuter generalno zaobidjen.
Isto to radi i mali RME FIreface UCX kao i Baby Face koji je po meni idealan za Live.

Kada imate takvu audio karticu na iPadu onda mozete da kacite bilo kakav MIDI kontroler jer imate vec ugradjene MIDI portove na samim karticama ( vise muva jednim udarcem).

Koliko sam nasao na netu iskustva ovakve uportebe profi audio kartica na IPad-u su vise nego ocekivano dobra, tako da neki odradjuju cak i profi snimanja sa Auria ili CUbasis softverom ( Cubasis sve cesce postaje nezaobilazan u portabl produkciji jer jedini daje sve potrebne alate za aranziranje i snimanje plus sto su projetki portabilni sa iPad na Mac ili PC)

Jedini problem koji su svi naveli jest to da sam iPAd ne mzoe da se puni ( tj. da bude na izvoru struje) i da bude prikacen na neku od CC kartica ali na zalost to je do sam Apple-a sa nadom da ce i to resiti u doglednoj buducnosti. DAleko od toga da to predstavlja velik problem jer sam iPad radi vise nego dovoljno dugo na baterije za bilo koji live ( na kraju dovoljno je i jeftin da se ima vise komada ) ali bi bilo lepo da o tome ne mora da se uopste razmislja.

Kolicina ozbiljnih sintova je sve veca ( MOOG, FAIRLIGHT, PPG, WALDORF, ALCHEMY.... Steinberg je izbacio besplatni sint NANALOGUE koji je radjen po uzoeru na velikog VST brata i radi sjajno ..... ITD.) plus ako na to dodam da postoji DAW okruzenje ( Cubasis) onda sam definitivno ubedjen da je savrseno moguce izvesti live sta god ti padne na pamet i da bude u vrhunskom kvalitetu.

Obratite paznju da li je vasa audio kartica CC kompatibilna, mozda sebe prijatno iznenadite
Old 03-12-2013, 05:26 PM   #4
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Da, ali, kao klavijaturista, ja volim kad je sve to kompaktno upakovano u formatu još jedne klavijature recimo... I zato me AKAI i nervira - ima sve što treba, a zapravo nema ništa

Ali pošto znam da KORG Kronos podržava USB Class Compilant Devices ostaje mi nada da će i Kurzweil K3000 kada se pojavi

Ili ću opet da smaram Matiju da mi smisli sistem kako da sve to ispovezujem

Elem, back on topic, meni su Magellan i Animoog jako inspirativni synthovi kao i Rudessov GEO synth, prvenstveno zato što je sa svojim postavkama nota i polifonim portamentom jedno sasvim drugačije iskustvo za nas klavijaturiste. Primetio sam da na tome vrlo često sviram fraze i teme koje mi nikada ne bi pale na pamet na klavijaturi i mogu da vidim sebe kako jednog dana kontrolišem hardware synth preko GEO syntha

Last edited by wladymeer; 03-12-2013 at 05:29 PM.
Old 03-12-2013, 05:53 PM   #5
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Mislim da nije dovoljno da je CC kompatibilan hardver vec i da ima driver koji ce da podrzava iOS...mada mozda i gresim .

A Kurzweil K3000 ce doci nikad, najavljen je pre 3 godine i ni makac..... a sa trendom kojim su krenuli nece daleko odmaci vec ce sta vise upasti u bunar...novi Artis Stage piano pored svih sjajnih opcija i fenomenalnih zvukova nema funkciju EDIT za bilo koji patch !!?????....trazio sam 10 minuta na njemu i nisam nasao EDIT...da ne verujes

Izgubio sam poverenje u velikane Yamaha, Roland, Korg, Kurzweil ( iako mi je poslednji uvek bio prvi na listi) i zato trazimm alternativu u iOS sistemu.....
Nervira me sto sve njihove "novosti " kaskaju po nekoliko godina za trenutno aktuelnim funkcijama i potrebama korisnika...pored Access Virus TI i Yamaha Motif niko jos nije uradio VST integraciju ko svet a pricamo o 2014 godini !

Zato kako kaze Synclavier samo hibrid varijanta pije vodu...iPad i hardver sint pa da te vidi Bog
Old 03-12-2013, 11:04 PM   #6
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Iskreno, Kurzweil PC3K mi je tri svetlosne godine ispred svega izuzev Kronosa. Jeste da neke banalne stvari radis 5 puta duze nego na drugim klavijaturama ali zato mozes da uradis i 5 puta vise stvari! Artis im je samo beta test za klavir na K3000. Postoji i OS Extreme za PC3K seriju gde uveliko testiraju stvari za taj model - od 4-stepenog switch tastera do novih filtera... Zapravo, PC3K mu dodje jedini synth za koji znam da nudi ove mogucnosti zvanicno... A sve to nudi verovatno da bi testirali praksi neke stvari koje ce ubaciti u novi model.

http://dignode.com/letsva_EN.html

Bolje da izadje kako treba nego da zavrsi kao Alesis Fusion. Ipak su oni jako mala firma u poredjenju sa velikom trojkom...

A sto se tice hibrida, Roland je tu vec namirisao trziste. Svi novi modeli imaju USB wireless stick za konektovanje sa iPadom... A dolazi Integra-Synth... Bice sve to lepo, samo sto vec vidim kako ce imati 512 user patcheva i 256 performancea... I naravno, bez semplera

Last edited by wladymeer; 03-12-2013 at 11:09 PM.
Old 04-12-2013, 12:23 AM   #7
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Artis im je samo beta test za klavir na K3000. Postoji i OS Extreme za PC3K seriju gde uveliko testiraju stvari za taj model - od 4-stepenog switch tastera do novih filtera... Zapravo, PC3K mu dodje jedini synth za koji znam da nudi ove mogucnosti zvanicno... A sve to nudi verovatno da bi testirali praksi neke stvari koje ce ubaciti u novi model.

http://dignode.com/letsva_EN.html

Bolje da izadje kako treba nego da zavrsi kao Alesis Fusion. Ipak su oni jako mala firma u poredjenju sa velikom trojkom...
Ako je sve ovo u sluzbi beta testiranja potrebnog za projektovanje dugonajavljivanog K3000, ja sam srecan.
Medjutim, imajuci u vidu ranije glasine i obecanja koji se nisu ispunili, kao i da su oni trenutno mala firma na ivici rentabilnosti, a koju veci igraci ne stede, prilicno sam skeptican.
Super bi bilo da gresim.
Old 04-12-2013, 12:15 AM   #8
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
A Kurzweil K3000 ce doci nikad, najavljen je pre 3 godine i ni makac..... a sa trendom kojim su krenuli nece daleko odmaci vec ce sta vise upasti u bunar...novi Artis Stage piano pored svih sjajnih opcija i fenomenalnih zvukova nema funkciju EDIT za bilo koji patch !!?????....trazio sam 10 minuta na njemu i nisam nasao EDIT...da ne verujes :banghead
Eto, bas juce pricam sa nasim zajednickim drugarom Bakijem...
Prica mi kako je jedan pored drugog (kako sam mu i preporucio) probao Artis i PC3K8. Za stejdz i za njegove potrebe, vise mu igra Artis, klaviri su mu (razumljivo zbog par novosemplovanih) bolji, a ostatak farbi dobro probran sa PC3, njih (samo) 256. Kaze, malo mu svetlije i prisutnije zvuci, ali "nema nikakvo editovanje"... Znajuci da Bakija, programing nesto mnogo i ne interesuje, pogotovo nesto prilicno duboko (i sporo) kako to vec moze biti na Kurzweilu, pomislio sam da se samo nije snasao na brzaka i da je stvar vise figurativno predstavio.

Onda po tvom postu skapiram da edit funkcija zaista NE POSTOJI, kao da je u pitanju neki kucni, a la Clavinova digitalni piano, a ne stage piano/synth. Ne znam kako bih razumeo ili opravdao ovakav gaf projektanata i menadzera...
Valjda imaju neki dovoljno valjan razlog.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules