Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-12-2013, 10:09 AM   #14
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Ja već duže vreme koristim iPad za vokoder deonice. Usnimim, sredim tempo u DAWu i ubacim semplove u PC3K6 koje trigerujem ili preko sekvenci (Get Lucky, Hot Right Now) ili ih sviram live (I Follow Rivers, Sing it Back) preko Kurzweila PC3K6. Kako sam ja taj koji šalje bubnjaru klik i samim tim mogu da sredim moje sekvence da budu 100% u syncu, to sve radi bez problema. A uz to i super zvuči. I generalno, kupovina iPad2 mi je najpametnije uloženih 200€ u životu.

Što se tiče dockova - probao sam Behringerov iStudio - latencija ako postoji, nisam je čuo ni u jednoj aplikaciji koju sam probao... A probao sam desetak.

Ali iPad priča generalno ima svoje dve strane. Dobra je ta što ti više od iPad3 za muzičku produkciju NE TREBA (radim na iPad2). Dobro je što mu baterija traje 10 sati UPALJENOG EKRANA. A dobro je čak i to što ima toliko dobrih aplikacija da te prosto tera da uživo koristiš ne jedan već dva i više iPada

Medjutim, loša strana dosta narušava ideju da se to koristi uživo. Proizvodjači dockova su orijentisani ka bedroom producentima (a kako i ne bi kada se radi uglavnom o Numarku) i samim tim na tržištu ne postoji kontroler koji je 100% adekvatan za nekoga ko je ozbiljan svirač.

Primer:

AKAI synthstation 49 - prelep kontroler, ALI:
1. Nema MIDI I/O
2. Nema INPUT za mikrofon
3. Padovi i tasteri su mu van njegove aplikacije neupotrebljivi - u smislu da ne reaguju ni na šta.

SAMSON Carbon 49/61 (Synclavieru bi ovo moglo biti jako zgodno!) - takodje jako dobar kontroler (kaže da se napaja preko ipada) ALI:
1. Ima MIDI OUT - nema MIDI IN (neko očigledno baš voli da me zeza! )
2. Nema INPUT za mikrofon
3. Ima dock sistem - ali tako miriše da će uživo da ispadne iz toga bez problema
4. Koristi iPad headphones OUTPUT - možda grešim, ali, ne znam da li bih to smeo da koristim na velikim svirkama.

I tako dalje i za DJ pultove za iPad i druge kontrolere. Iako su namenjeni za ideju da nosiš što manje opreme sa sobom nijednom ne pada na pamet da bi možda želeo da sviraš BEZ dodatne opreme izuzev hardware klavijature. Očigledno je bilo previše teško zamisliti da će neko poželeti da ima sve kompaktno

Tako da, obrni okreni, ili dock pa MIDI kablom u pravi hardware ili ću kao Matija da napravim DIY iPad kontroler

Last edited by wladymeer; 03-12-2013 at 10:27 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules