|
Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
drugari,
svirke koje radim vikendima (restorani, uglavnom) i od kojih u principu zivim (uz svo postovanje studija ![]() Sada imam fin mali PA, sa nekompletnim bassovima, i to zelim da menjam, ali..... Realno mi trebaju bar dva dobra wofera (1 po strani) za taj improvizovani front (podijum za igru)..... ali u bar pola prostora ja to ne mogu da smestim kako treba, uvek je malo prostora, uvek nesto smeta..... za sada sam imao 1 rcf 8002as, veoma posten aktivni 18' wofer..... ali mi je problem sto druga kutija koja ispod sebe nema 18' naravno zvuci kako zvuci u odnosu na stub.... Sateliti su mi veoma retke i kvalitetne Seeburg acoustic line tsm15, kutije u rangu SRX715 ili rcf TT25 (ozbiljna drvena teska kutija)....... E sad - ako idem na aktivne woofere (npr da dokupim jos jedan 8002) moram realno da vodim do jednog stuba 3 ili 4 kabla (4 ako koristim aktivne skretnice), a cesto ni jedan kabl ne mogu da provucem do zvucnika a da ne visi, ili ne smeta....... ako idem na pasivu sa aktivnim skretnicom, treba mi jos jedno pojacalo (1000e i vise), aktivni crossover i opet 2 kabla..... Da li je iole podnosljiva varijanta kupiti dobre pasivne basove (moze preporuka) i napraviti (takodje preporuka, ko gde?) pasivnu skretnicu za ceo sistem... Osim samog lakseg i brzeg povezivanja, tako bi i dobio sistem koji trazi krace i lakse podesavanje (ne mogu posebno da pojacavam basove u odnosu na satelite) sto mi uz sve nedostatke odgovara, jer radim miks sa bine (sviram klavijature) i realno osim malo na tonskoj, nemam uvid u front
![]() |
#2 |
Superoperater
|
![]()
Evo bas smo ovih dana Wladymeer i ja bistrili politiku oko PA sistema...
Nisam bas najbolje shvatio sta planiras i zasto sa aktivnim skretnicama, ali to je hrpa kablova - od i do... pa pojacala... Mnogo jednostavnije resenje, narocito za PA je pasivna varijanta. PA snagaski subovi se prave sa izlazima za satelite na sebi i lako je naci neki sub da preko njega povezes satelit. Za ceo setap ce ti trebati samo jedan kabl koji ce ici u sub, pa iz njega u satelit. Vladimir hoce da uzme npr PEAVEY Messenger PRO, 15" sub, u principu, koliko para -toliko muzike... Ja volim EAV na primer, ili neke wharfedale...
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam isti problem rije?io tako da sam nabavio pojačalo za bas binove posebno.
* Mikseta mi napaja dva satelita Dynacord E-122, kada hoću da radim samo sa ovakvim setom - mala verzija. ** Kako pi?e psionic, kada hoću da dodam dva bas bina (u manjem prostoru), opet ide sve sa miksete u bas binove a iz njih u satelite, s tim ?to su mi u binove ugrađene dvije skretnice pode?ene da re?u na - 12 dB za satelite. *** I treća varijanta, ako radim u malo većim prostorima i treba mi izra?eniji bas, onda mikseta napaja satelite, pojačalo bas binove koji signal dobijaju iz miksete. U ovom slučaju koristim i filter za bas. Da si ovdje blizu, uvezao bih te sa mojim kolegom elektro in?enjerom koji odlično rje?ava ove potrebe koje te muče. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#5 |
Superoperater
|
![]()
Pa, msm - nije to neko kriticno slusanje, sta tebi znaci ako je Q faktor malo siri, pa sub nije odsecen bas na frekvenciji kojoj pise i sl ? Skretnica ima najvise funkciju da visokotonac zastiti od bas frekvencija, da ne bi crko i obrnuto - zbog krutosti/inertnosti zvucnika na frekvencijama za koje nisu predvidjeni... Problem je ako je skretnica losa, pa ima npr rupu izmedju pokrivenosti frekvencija, sto je slucaj u samogradnji skretnica, ili povezivanju neodgovarajucih satelita...
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]()
Raspitivao sam se malo i na drugim forumima za ovu tematiku i kao neki lajtmotiv javlja se ideja da je aktivna skretnica + subovi kanal 1 - sateliti kanal 2 bolje rešenje. Zbog:
1. odvojene kontrole nivoa subova/satelita 2. finijeg razdvajanja frekvencija - u smislu da, recimo, sateliti idu od 100Hz a subovi do 160Hz i da tako podebljaš taj neki "medju-spektar". Jedini problem koji ja vidim sa pasivnom skretnicom jeste što jedan snagaš hrani oba polja i postoji rizik da preopteretiš satelite. I zbog toga sam itekako lomatao glavu - Ali, poredjenje koje sam pronašao: Quote:
U krajnjoj liniji, ako je snagaš dovoljno jak a kutije rade na 8 Oma, možda možeš da povežeš na način na koji je meni pao na pamet: Iz satelita u sub kroz thru i teraš snagaš na 4 Oma stereo. Imaćeš full range i gore i dole. Ne znam koliko je to "pametno", ali mi se čini da za "srpsko tržište" ideja pije vodu u 90% slučaja (čitaj "biju za sve pare") Last edited by wladymeer; 16-11-2013 at 05:08 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
ukoliko se zeli dodati woofer, moze se napraviti jednostavna"
![]() Last edited by nikolaivanic; 16-11-2013 at 11:16 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() elektrolit treba biti bipolarni, za snagu 500w najmanje 100V (bolje 200)... kako su retki, to se moze zameniti sa dva, pushpull (serijski) vezana elektrolita koji su spojeni neuobicajeno - za - a plusevi su kontakti (ili obrnuto). Elektroliti , zato sto su polarizovani, imaju kapacitet samo u jednom smeru, u suprotnom su skoro kratak spoj koji provodi struju iz jedne poluperiode i zato eksplodiraju. Kada se stave dva, uvek je jedan radni a drugi u kratkom spoju. Medzutim, ukoliko se radi sa fullrange kutijama kao satelitima, one su bezbedne i bez elektrolita-tako da bi kratak spoj tu bio bezopasan (u slucaju pucanja skretnice) prostija skretnica bi se sastojala samo od kalema od 13mH (moze se samo dodati woofer sa prigusnicom u seriju) u paralelu sa postojecim satelitima.. i to je dovoljno da u vufer dolazi uglavnom fq ispod 100hz. Tada treba da pojacalo moze raditi na 4ohm a da su zvucnici 8ohm. Predlozena skretnica je skretnica I reda i nju vole audiofili zato sto najmanje unosi fazne probleme i ima najrelaksiliraniji zvuk(najprirodniji). Za trazenu namenu sasvim dovoljno-treba probati. Sto se tice bezbednosti upotrebe, ponavljam, ako sateliti rade fullrange, oni vec imaju svoju skretnicu koja stiti tweetere i rasporedjuje ton. Last edited by nikolaivanic; 17-11-2013 at 08:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Superoperater
|
![]()
Da, da, to je bilo u mojim pionirskim danima samogradnje
![]() Nego, sto se teme tice: kao sto nikola rece, PA sateliti - koji su inace full range, vec imaju u sebi potrebne komponente skretnice, tako da nema brige. Subove - bar ove "fabricke" PA - takodje prave sa ugradjenim skretnicama, tako da i oni mogu da rade "standalone", kao sto se i mogu zasebno vezati na jedan kanal. Ako u subovima ima poseban izlaz za satelite - i to ide preko unutrasnje skretnice, koja stoji u subovima. Sve u svemu, kako god da iskombinujes - neces morati da pravis nista, niti da kupujes. Eto - samo sam hteo da ne bude zabuna sa ovim nasim pricama o skretnicama...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nesto novo | silicon science | Promocija radova | 29 | 08-11-2010 12:26 AM |
evo nesto... | kVu | Promocija radova | 3 | 12-11-2005 04:37 PM |