Quote:
Originally Posted by alfom
Gdje god se krećete po interu, registrujete, ?elite zadr?ati profil (osim na Rumskom, naravno  ), malo, malo, pa treba jo? jedan e-mail, pa broj telefona, pa potvrda konekcijom na FCB, Twitt, ... , pa ovo, pa ono.
A sve očito ide ka prikupljanju podataka 'u bobu' o osobama ; ma gdje one bile.
Hah. Čemu sve to slu?i (ili će slu?iti?) 
|
Ne znam gde su ti to tra?ili, svuda je "sign in with facebook" samo dodatna opcija. Mislim da se malo preteruje sa tom paranojom o praćenju, kontroli pojedinca itd. Naravno da mogu da te prate, ako im to treba, ali postavlja se pitanje kome je potrebno da prati ba? tebe ili mene. Uostalom mo?da je iz ugla nekog ko je ?iveo pre vi?e stotina godina negde gde ni stanovni?tvo nije bilo popisano, dana?nje dru?tvo sa birokratijom, papirima dozvolama regulativama, sa ličnim kartama i popisima stanovni?ta, upravo noćna mora, "veliki brat kontroli?e sve". Ali tebi i meni kao građanima koji ?ive danas je opet i drago ?to ne mo?e kom?ija da dođe sa isukanim mačem, pobije ti familiju i ka?e "E sad je tvoja kuća i zemlja moja". Zakoni i kontrola ograničavaju ali i čuvaju.
U većini slučajeva, postoji tendencija da se na internetu situacija pribli?i realnom svetu, a sve je te?e ostati anoniman. Postoji to pribli?avanje stvarnom ?ivotu. Za nekog je to lo?e, ali za nekog i dobro. Na primer, posao moderatora nekog foruma bi bio mnogo lak?i kad bi automatski znali ko je neka osoba i mogli zauvek da ga banuju ako pravi problem. Ne bi bilo mnogih kriminalnih aktivnosti koje idu preko neta itd. To je taj balans između bezbednosti i slobode koji neminovno u civilizaciji ume biti pipava stvar. Nekome se ne dopada kad pomisli da ga policija prati, boji se zloupotreba. Roditelj deteta koje je bilo na ni?anu nekog pedofila je verovatno drugačijeg mi?ljenja, i zahvalan je ?to su mogli da upotrebe internet da pronađu zlikovca.