Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-08-2011, 07:34 AM   #21
Darko A.
Junior Member

Darko A.'s Avatar

Default Re: uvoz audio opreme

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Jok bre... tamo su me pitali koliko cu da zaradim na tim besplatnim cipovima...

pozdrav

bogi
Žao mi što si imao problema. Meni su svi semplovi stizali bez problema, nikada ništa nisam platio. Doduše, ja sam sve poručivao preko fakulteta, ali sam navodio svoju (kućnu) adresu. Jedina komplikacija je bila u slučaju Analog Devices-a, jer TNT koji dostavlja robu traži svu dokumentaciju firme (fakture i trista čuda), išao sam do Carine i smorio se šta sve treba da im dostavim za 2 čipa... ne dostavljaju robu za fizička lica.

edit: Kad već pričamo o čipovima i distributerima, 'ajd da podelim još jedno pozitivno iskustvo. Pre par meseci sam pravio neki senzor, nebitno, trebao mi je specifičan čip koji se samo na jednom mestu na netu mogao poručiti na komad, a cena je bila reda 1.6-1.8$, ali troškovi transporta iz USA (avion) i carine bili bi 20x veći od njegove vrednosti. Iskopam preko gugla domaću firmu koja distribuira proizvode tog online prodavca, pošaljem mejl sa pitanjem koliko bi koštao komad ako uopšte može da se poruči i u roku od sat vremena dobijem ponudu od 2 EUR/kom sa rokom isporuke. Nisam mogao da verujem...

Last edited by Darko A.; 25-08-2011 at 07:55 AM.
Darko A. is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2011, 03:53 PM   #22
pecass
Member

pecass's Avatar

A koja mu to dodje domaća firma?
pecass is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2011, 11:11 PM   #23
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

^ da, koja firma?

Da li je tačno da je za uvoz (u Srbiju) klavira, gitara, violina, duvačkih instrumenata, bubnjeva,... carina 1% + 18% PDV-a + ?pediter ???
Old 01-11-2013, 12:47 AM   #24
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Iko upoznat kakvo je stanje danas?

Jel 18% PDV + 10% carina i to ne na vrednost robe već na vrednost robe + poštarine?

I ima li iko iskustva - vode li se po cenama na sajtu odakle roba stiže prilikom odredjivanja carine/PDVa?
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2013, 11:56 PM   #25
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Iko upoznat kakvo je stanje danas?

Jel 18% PDV + 10% carina i to ne na vrednost robe već na vrednost robe + po?tarine?

I ima li iko iskustva - vode li se po cenama na sajtu odakle roba sti?e prilikom odredjivanja carine/PDVa?
zaboravi srbiju, vidi ako imas nekog u hrvatskoj i poruci tamo, pa onda opet sverc, samo je sad blize.

Meni su pre par meseci naplatili 12000din na besplatni udate samo zato sto su oni procenili da to toliko kosta. Nista nisam mogao da uradim. Zavisi odakle dolazi i sta je u pitanju. 10% je ako je EU, ako je npr USA onda je 22% + 18% pdv na sve kompletno sa postarinom + ako stoji da je dz, a oni ne misle tako ne mozes nista.

Tako da posto je trula drzava, sada sve svercujem.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 04:28 AM   #26
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - nešto sumnjam da to može da se prošvercuje

Ali, slažem se sa tobom - umesto da nam država omogući da pazarimo nešto što nam se sa sve poštarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmišlja prvo o muljanju...

Last edited by wladymeer; 08-11-2013 at 04:33 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 09:21 AM   #27
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - ne?to sumnjam da to mo?e da se pro?vercuje

Ali, sla?em se sa tobom - umesto da nam dr?ava omogući da pazarimo ne?to ?to nam se sa sve po?tarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmi?lja prvo o muljanju...
Moze i to ladno.
Prefarbas neke trule kutije sa pokvarenim zvucnicima, ili cak bez njih, izradis nalepnice za njih sa nazivom marke koju porucujes, sve to spakujes u auto i poneses gitaru, sve to prijavis na granici i odes kao da sviras preko. Tamo primis nove kutije, stare bacis pored puta, popijes dva ladna piva i vratis se kuci kad prodje smena.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 06:23 PM   #28
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Quote:
Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - ne?to sumnjam da to mo?e da se pro?vercuje

Ali, sla?em se sa tobom - umesto da nam dr?ava omogući da pazarimo ne?to ?to nam se sa sve po?tarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmi?lja prvo o muljanju...
ma samo opusteno na granici i teraj

Moglijeva ideja je profi uigrana varijanta i tako je brdo opreme ''uvezeno''
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2013, 09:24 AM   #29
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Moze i to ladno.
Prefarbas neke trule kutije sa pokvarenim zvucnicima, ili cak bez njih, izradis nalepnice za njih sa nazivom marke koju porucujes, sve to spakujes u auto i poneses gitaru, sve to prijavis na granici i odes kao da sviras preko. Tamo primis nove kutije, stare bacis pored puta, popijes dva ladna piva i vratis se kuci kad prodje smena.
svaka cast na ideji. Koliko je to sigurno , da li se desilo da te neko ipak provali?
Old 10-11-2013, 12:27 PM   #30
Era
Member

Era's Avatar

To se doduse nekad radilo
Danas za izlazak iz zemlje sa instrumentima moras da imas ATA karnet,dokument u kome pise sta nosis,kojim kolima ides.seriske brojeve,vrednost robe...to se overava u Bg,pa se overava na granicnom prelazu na izlasku iz Srbije,overava se na ulasku u drugu zemlju (npr u Bosnu),pa sve isto u povratku!Da ne pricam to sto su Hrvati vratili neke muzicare sa granice jer nisu imali uredne radne dozvole za svirku u okolini Zagreba...
Era is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules