|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Hvala ti na savetu.
Kad smo vec kod miksanja, imas li neki dobar resource, neke linkove, ili da mi preporucis neku dobru knjigu. Znam dosta pojmova, teorijski, oko miksa ali bas i nisam imao nesto puno prakse...ona je ipak najvaznija...nekako mi deluje da je sve to vise subjektivni osecaj kada radis miks. Imas ti tamo ekvilajzere, kompresiju, reverb, koji mogu da se ubace gde hoces...ima nekih pravila u svemu tome, naravno, paniranje, jacine ovog ili onog, ali kada odgledas neki kurs na tu temu, stice se utisak da je sve nekako nedoreceno...tako da je verovatno sve to osecaj za rad sa tim, i stvar licnog ukusa, koji se stice godinama uz praksu. Bas me buni kompresija i EQ. Dobro, sto se tice kompresije, on daje finu punocu zvuku, ali sto se tice silnih parametara attack, release, threshold, jednostavno se izgubim u tome ![]() A tek kad vidim koliko ima razlicitih kompresora i ekvilajzera, a meni sve to deluje manje vise isto ![]() A sto se tice EQ, tu imamo delove koji seku niske, srednje, visoke, Q parametar, low shelf, high pass filter, a sve se svodi na to da treba da zvuk lici na nesto...ali meni se to ne desi cesto jer bas sve ovo ne umem da koristim kako treba (opet praksa fali) ![]() Kako se ti boris sa svim tim? ![]() Pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
hm na?ao si pravog da pita?
kak se ja kačim s tim,, ma ja sam ti početnik no ono dokle sam dogurao je u biti dr?eći se uputa čovjeka za kojeg nikad ne bih ni pomislio da će si dati toliko truda da mi pojasni mnoge stvari , a učio je od Brato?a... no dr?eći se njegovih uputa znalo je ispasti solidno ali budući da softver nije dovoljan, one dvije stvari koje sam snimio ja sam pripremio a u studiju je dosnimljen vokal i gitare te skuhano do kraja ali ako ti to bude pomoglo mogu ti prenjeti njegove naputke koji dakako ne ulaze u upotrbu određenih alata već čine kostur kako on radi... No nemoj zanemariti da je to individualni pristup i mnogi na ovom forumu se neće slo?iti s tim ali evo -Za početak ako programira? instrumente, a s obzirom na na početak ove teme ti to i radi?, programiraj sa onim VST om s kojim će? i zavr?iti jer isti midi tkad neće ti dati iste rezultate u nekom drugom vsti-u pogotovo npr semplovi za kontakt i sl koji imaju raspon kao i stvarni instrument tako da ne mo?e? koristiti nemoguće varijante osim da sam rastegne? "područje djelovanja" e sad: -sve slo?it da koliko toliko zvuči-(vsti) i export. na -5 db mastera u 44,1/24 ili koji već klavir i sintove stereo ostalo mono( owerhead stereo)- e sad mnogi ka?u da to nije potrebno jer dana?nje ma?ine lako vrte velik broj vst kanala i efekata ali iskreno meni je exportirani zvuk bio uvijek malo drugačiji nego dok je bio proizvod vsti-a a i sve mi je djelovalo či?će nego sa vsti. -sve trake normalizirati na -15 db iako ako si programirao solidno to ti ne bi trebalo.... -grupirati pojedine instrumenta radi lak?eg manipuliranja -pročistiti ?to treba sa HP-LP filtrima(10 ili 30 kanalni eq iz c5 ili iz SSL) -sve lagano slo?iti u zvučnu sliku gdje sintovi i gitare idu skroz D i L a ostatak se dr?i manje vi?e sredine -vokal u sredinu sa stereo fx da dobije ?irinu isto kao i solo dionice s tim da ih ja malkice pomaknnem u jednu stranu suprotno od basa u odnosu na vokal -bubanj malo iza-malo reverba da dobijem udaljenost gdje su snare i kick malko slabiji od vokala i smje?teni u ili oko sredine a ostatak razvučen ne?to vi?e LD -dakako uz individualni tretman instrumenata sa eq i kompresorom (za početak preseti) e sad svaki ovaj dio zahtjeva određeno znanje a je se oslanjam na yubito i kojekekve forume stvar je da će? na dva foruma dobiti potpuno kontradiktorne podatke za istu stvar dakle nađi sebe no računaj da će se netko ko zna javiti i reči da to nije ispravno ali ja drugačije ne znam..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
evo da ti malo editiram ..opet sa amaterskog gledi?ta
http://www.youtube.com/watch?v=vpn7lyaQv6I hp-lp filteri koje spominje? ![]() u principu vi?ekanalni eq s kojima re?e? ono ?to u biti ni ne čuje?, dakle onaj dio spektra koji neki instrument ni nema ali uzima određenu količinu energije, da se tako izrazim...dakle ni?ta se donkretno ne mijenja ?to se tiće boje zvuka ekvalizacija , ?to se navodi i u PensadosPlace-u u principu je oblikovanje boje zvuka koje se radi u gu?vi, ne na solo, jer na solo mo?e zvučati savr?eno a u mixu ni blizu http://www.youtube.com/watch?v=Tq4sGCjMejE eq odstranjivanje smeća posebno kod snimljenih traka, jedna određena frekvencija obično sadr?i neke harmonike koji izobliče kompletni saund trake. izo?tri? q krivulje, digne? je i ?eće? lijevo-desno dok ne nađe? gdje je smeće. taj dio spektra smani? i dobije? sasvim drugu priču priča za sebe je pak eq bubnja i basa koji se u principu radi na način da u jednom napravi? rupu i u nju umetne? drugi isnstrument jedan primjer http://www.youtube.com/watch?v=yuUU_LKROFA ako te pak nekaj interesira striktno postavi pitanje pa će se naći neki znalac,, ja mogu reči samo koliko sam naučio a za one koji ?ele znati malo vi?e http://www.youtube.com/user/PensadosPlace pozz Last edited by damir23; 29-08-2013 at 01:42 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Izvini na tolikom kasnjenju na odgovoru! Hvala ti puno za linkove i za objasnjenje! Veliki pozdrav!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
HELP nema zvuka Cubase/esi juli@ | ugljesa | Audio Software | 5 | 16-06-2012 01:54 PM |
Cubase error, nema zvuka u programu :-( | Eeva_r&b | Computer Hardware | 2 | 12-05-2011 07:35 PM |
Nema zvuka... pomoć... | Edin | Audio Software | 4 | 06-09-2009 12:50 PM |
Nema zvuka.. | Inovative_kg | Audio Software | 7 | 06-04-2009 07:28 PM |
nema zvuka na laptopu | bole | Computer Hardware | 6 | 04-10-2008 01:16 PM |