Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2013, 09:34 PM   #11
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale

Po?to ti nisi autor tog stiha, već Aleksa ?antić, ne pola?e? prava na njega. Ne mo?e neko da ti uzme stih ako stih nije tvoj, zar ne? Takođe mar? koraka, da li misli? da niko ranije nije upotrebio mar? koraka? To su detalji koji ne defini?u pesmu.

Ti si sam pominjao tu?bu pa ti samo skrećem pa?nju na to ?ta se, koliko ja znam, mo?e smatrati autorskim delom i pravno tako tretirati. To ?to neka pesma podseća jasno na drugu ne znači da postoji muzička sličnost u domenu kompozicije. Na primer, u tvojoj pesmi postoji nekoliko melodijskih tema, uzmimo melodiju na gitari. Imaju i oni melodiju na gitari, fakat. Da li su te melodije u neku ruku slične? Jesu, ali slične su i stotinama drugih. nisu iste, različika je tu i ritmički i po redosledu nota. Ako uporedimo strofe, postoje neke sličnosti ali su melodije različite, tekst je slične tematike sa sličnim rečima ali nije bukvalno isti. Ako uzmemo njihov i tvoj refren, sličnosti praktično nema u samoj liniji pevanja, u notama. itd.

Razume?, sve ?to ti navodi? nije ne?to ?to se objektivno računa u pesmu, već "op?ti utisak" koji je subjektivna, te?ko dokaziva kategorija. Pesma su samo note, tema i melodija pevanja, kao i tekst. Ako ne postoji identična melodijska linija to nije to. Dakle ja ne poku?avam da osporim mogućnost da ti oni jesu marnuli pesmu, ali ako je to slučaj, rekao bih da su je toliko ispreturali i izmenili da je jako malo toga ostalo ?to bi bilo dokazivo. Takođe, tebi niko ne brani da u budućnosti valjano sredi? i objavi? svoju pesmu, sa sve spotom, zar ne? Oni jesu izimitirali tvoju pesmu, ali je ti time nisi izgubio pa i dalje mo?e? sa njom raspolagati kako ?eli?. Jedino da si radio pesmu zato da bi je prodao, ponudio je ba? njima pa si sad izgubio pare a oni su te odradili, onda bih razumeo nezadovoljstvo.

kad neko komponuje, on hteo - ne hteo uzima iz neke svoje banke podataka materijal za pravljenje pesme. Ta banka se naravno sastoji od onoga ?to je čuo do tada, tako da svako u nekoj meri - krade. Pitanje je samo da li kreativno kombinuje te elemente u ne?to novo i daje im lični pečat ili samo lenjo reprodukuje ne?to kako je bilo i u originalu, dakle - krade. U ovom slučaju oni su vrlo moguće, uzeli od tebe koncept. Dakle rekli su "Ovo nije lo?a ideja - me?avina rodoljubivog i ljubavnog teksta, i neki koncept aran?mana je ok, ići ćemo u tom smeru". Ali nakon toga, urađena je nova melodija gitare i pevanja većina teksta je ponovo napisana, harmonije su drugačije. Na ?alost, mislim da niko ne mo?e da ode na sud i doka?e da je neko drugi iskoristio njegovu pesmu kao kroki, kao skicu za drugu pesmu, ako vi?e to nije ista melodija i tekst, tako ni ti. Nadam se da si me sad skapirao ?ta ti obja?njavam.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 12:09 AM   #12
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Cudno je da ti Dusane, kao jedan od cenjenijih beogradskih gitarista, ne vidis ocigledni, bezobrazni plagijat moje pesme...
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 12:33 AM   #13
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Čuj, meni je ?ao ?to ti se dogodilo to ?to ti se dogodilo (ako ti se dogodilo, jer ja ne vidim toliko muzičku sličnost koliko tematsku sličnost, ideju). Ti ako si ozbiljno mislio to ?to si napisao, idi kod nekog ko je pravnik a kapira se u tematiku, otkud znam, Uzelca recimo, pa ga pitaj. Nije bitno da li te pet ljudi sa foruma tap?e po ramenu i sla?e se sa tobom, ?ta ima? od toga? Ako veruje? da postoji jasna sličnost između pesama koja mo?e da se doka?e, pi?i novinama, pripremi izjavu za ?tampu, anga?uj pravnika i to.

Baj d vej, nisu Amades autori pesme. Kamba je naveden kao autor muzike, a neko drugi kao autor teksta. Znači, sve vreme optu?be ti idu na pogre?nu adresu.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 07:34 AM   #14
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Baj d vej, nisu Amades autori pesme. Kamba je naveden kao autor muzike, a neko drugi kao autor teksta. Znači, sve vreme optu?be ti idu na pogre?nu adresu.
Korisna informacija.
Old 12-08-2013, 02:49 PM   #15
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Cool Re: Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale

Ne bi' da ulazim dublje u temu... ali je korisno znati da je AB ostavio pesmu u 'open source' tj. 'peer to peer' formatu za dalji 'rad/semplovanje'...

http://www.sendspace.com/file/bwk1hb
Old 13-08-2013, 03:51 PM   #16
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Plagijatori imaju pare za velike spotove, ali dzabe im je, kad su moja pesma i moj skromni video slajd BOLJI!

http://youtu.be/ZAXzemLQ6uk
Old 13-08-2013, 06:37 PM   #17
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Plagijatori imaju pare za velike spotove, ali dzabe im je, kad su moja pesma i moj skromni video slajd BOLJI!
Čemu gorčina, zar ti nije drago što se nekome toliko dopala tvoja ideja da je poželeo da uradi nešto slično?

Last edited by Znak; 13-08-2013 at 06:44 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2013, 03:40 PM   #18
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Čemu gorčina, zar ti nije drago ?to se nekome toliko dopala tvoja ideja da je po?eleo da uradi ne?to slično?
25 po tudjem dupetu ne boli.
Old 14-08-2013, 07:12 PM   #19
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
25 po tudjem dupetu ne boli.
Mislim da si prestrog po tom pitanju. Pretpostavljam da si onda i za svoj "video slajd" pribavio saglasnost svih autora fotografija i video materijala?
Old 14-08-2013, 07:48 PM   #20
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Mislim da si prestrog po tom pitanju. Pretpostavljam da si onda i za svoj "video slajd" pribavio saglasnost svih autora fotografija i video materijala?
To su fotografije koje su javno objavljene i date na slobodno koriscenje od strane autora. I nemoj da brkas babe i zabe.
Reply

Tags
moja zemlja ljubi zemlju

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules