Re: Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale
Nisam siguran da imaš osnovu da se buniš ili tužiš... Verovatno je mnogima nejasno šta se zapravo podrazumeva kao prepoznatljiv autorski deo pesme. Postoji melodija i postoji tekst i oni definišu pesmu. Harmonska podloga, tematski koncept pesme, aranžmanska rešenja, naglašena upotreba određenih instrumenata, itd ne spadaju u tu kategoriju. Mnogo pesama nastane tako što neki autor uzme određenu pesmu za inspiraciju pa je izpretumba, izmeni harmonije, melodiju, aranžman napiše novi tekst i eto nove pesme.
U tvom slučaju, njihova pesma ima dovoljno različite teme i melodiju pevanja od tvoje, a tekst takođe nije isti, iako mu je tematika ista. Da li je moguće da neko ako mu ponudiš upotrebi tvoju pesmu kao ideju na kojoj će izgraditi svoju pesmu? Naravno. Da li su oni to možda uradili? Čak i da jesu, to sada nije ista pesma. Da bi postojala osnova za takvu priču, melodija mora biti bukvalno ista, na istoj ili jako sličnoj harmonskoj podlozi kao na primer u slučaju kad je Satriani tužio Coldplay ili kad su Rollingstones potpisali K.D.Lang kao koautora pesme jer su nenamerno "skinuli" njen refren. Neko ko ima više pravnog iskustva i znanja bi možda mogao da ti kaže da li postoji neka osnova ako bi postojali materijalni dokazi da ste vi dogovarali da oni kupe pesmu od tebe ali su oni umesto da kupe pesmu na kraju napravili sličnu pesmu i ukrali tvoj koncept... Ali skeptičan sam u vezi toga, jer opet, pitanje je da li je "rodoljubiva pop pesma" nešto što je tebi prvom palo na pamet kao ideja.
Dobar primer za sličnost koja je tolerisana su, na primer, bukvalno bezbrojne domaće pop pesme sa refrenima baziranim na harmonskoj progresiji VI-II-V-I-IV-II-III koje imaju skoro identične melodije preko te harmonske osnove. Ja sam ih čuo bar stotinak tokom života, a na svakom San Remu ima bar još jedna takva ista.
|