|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#17 | |
Member
|
![]() Quote:
Te su razlike mozda bile velike prije, prije nekih 8, 9 godina. Danas, sve je u 5 deka, i sve se najvise svodi na covjeka koji sa tim radi. Nekoliko primjera o sabirnicama od proslosti pa na ovamo: Prodigy, i album FAT OF THE LAND je radjen u Cubase-u + outboard (1997). Da li iko moze reci da zvuci ''kubendovski''? Cak ni tada - NE. Razlog? Vjerovatno silan outboard koji je unutar cijelog produkcijskog lanca, i covjek. Album Dine Merlina ''Sredinom''(2000) je kombinacija PT-a i Reason-a - da li iko moze reci da zvuci kao ijedan od DAW-ova? DA, i upravo Reason-ovski. Razlog? Vjerovatno ta ogromna tadasnja zvucna karakteristika Reason-a, koja se vec dobrano izgubila vremenom, outboard, i covjek. Noisia - koriste Cubase + outboard. Kjubejzovski zvuk? Ne. Mnogo opasan, SKUP zvuk -DA. Razlog - hardwer i covjek. Manijak Skrillex - za javnost, Logic ITB. Opasan, SKUP sound - da. Da li bi iko pomislio da koristi LOGIC? Ne. Da ne bude da samo palamudim sa elektronikom - najbolji primjer danasnjice - Hans Zimmer - koristi i Steinbreg i Avid u kombinaciji, i to sve u kombinaciji sa hrpom outborda. Moze li se reci i po cemu da je ili Stajnijevski zvuk, ili PT-ovski? NE. Mnogo opasan i SKUP zvuk? Da. Razlog - outboard i covjek. Jos jedan primjer koji sve tvrdnje o razlikama obara u vodu, je covjek koji koristi F. Loops - zvuci mnogo smijesno, ALI, kada se to istrese analogno, i provuce kroz outboard te poslusa finalni snimak - postaje brutalno, i ni traga fruti lupizmu. Opet razlog - hardwer i covjek. Da se vratim na HD 3 i PT kojem imam pristup. Mozda je najveca kvaka u tome, sto upravo finalni render dolazi from the box - i to je sve. Vjerovatno bi bila mnogo drugacija prica da se radi o analognoj sabirnici (koje u ovom slucaju nema), ali se onda povlaci i pitanje, sta sa signalom drugih DAW-ova, u tom analognom tretmanu. I dalje stojim iza tvrdnje, da danas, u 2013-toj, na dovoljno efikasnim masinama Cubase 7 i PT 10/11 ITB stoje rame uz rame, i jedino je covjek taj koji svojim djelovanjem( i sa ili bez outborda/pluginova) odlucuje ima li snimak sjaj, dubinu i sve ono sto cini snimak ''skupim''. PT kao PT - je sjajan na svoj nacin. Cubase kao Cubase - je sjajan na svoj nacin. Logic kao Logic - je sjajan na svoj nacin. Reason kao Reason - je sjajan na svoj nacin.. Do sada koliko sam naucio, mnogo je tesko ITB zvuk uciniti upravo takvim, skupim, tu upravo radi hardwer i outboard, i opet ispada da se na kraju, oko DAW-a lome koplja bezveze, jer je on samo jedna prolazna stvar u lancu. Za mene kao mene, sound moze biti los, dobar, odlican i ''skup''. Izmedju zadnje dvoje velika je razlika, a to smo mi, i zapad..A malo, jako malo je skupog zvuka na Balkanu, a puno odlicnog..eto valjda je bar neko shvatio o cemu ja uopste govorim. |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
M Box 2 i ProTools 8? | marestudio | Audio Software | 11 | 09-02-2010 03:51 PM |
UAD i Protools | OFF | DSP forum | 14 | 25-05-2007 12:41 PM |
Protools Hd - PCI-X? | djole970 | DSP forum | 9 | 31-12-2004 06:36 PM |
ProTools LE 6.1 | Goran | DSP forum | 11 | 25-01-2004 12:59 AM |