|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#33 |
Senior Member
|
![]()
Pre par godina sam sa svojim bendom imao prilike da snimam album na Trident b-range mikseru. To je vrhunski analogni mikser na kojem su svoje albume snimali David Bowie i Thin Lizzy. Pri tom ne mislim da su snimali samo na tom tipu miksera, nego BUKVALNO NA TOM KOMADU na kojem je i moj bend snimao. Ne pitajte kako, producent je uspeo da nabavi taj sto iz ?vajcarske, potom ga je sredio i rekapirao i sad mo?e da se pohvali da miksa na stolu sa kojeg je Bowie povlačio lajne kokaina. Albumi "Diamond dogs" i "Live and dangerous" su snimani na njemu. Kad je na? album zavr?en, svi smo bili zadovoljni sa zvukom.
Pitanje je, da li je upotreba tog stola napravila neku razliku u spoljnom svetu (sem onog subjektivnog tripa u na?im u?ima)? Nije. Da li je neko nakon preslu?anog albuma pitao: Wow, na čemu je ovo miksano? Nije. A mnogi producenti su ga preslu?avali. Da li je miks na tom stolu bolji od ITB miksa? Zavisi od afiniteta slu?aoca, nekom bi mo?da ITB miks zvučao bolje. Pa kako je onda, ako smo već miksali na istom stolu, David Bowie prodao milione diskova a moj bend 300? Čak smo mi imali i opremu koja je njemu bila nedostupna u to vreme. Odogovor na ovo pitanje je i odgovor na celu analog-digital diskusiju, a glasi: 1. David Bowie pravi bolju muziku od one koju pravi moj bend - 80% 2. David Bowie ima vrhunskog producenta - 20 % (mada, i mi smo to po na?em mi?ljenju imali) Dakle, analogna oprema nije pomogla ni za 0,00001% mom bendu. U celoj Srbiji, da postavi? neve konzole u svaki postojeći studio, to ne bi promenilo ni?ta. Ali, da u svaki studio postavi? vrhunskog producenta, to bi promenilo mnogo. Pazi sad ovo: Vokal snimljen na mikrofonu od 2000e, ako je u miksu 1dB ti?i od nivoa na kojem bi trebao biti, vokal će potonuti. Ali vokal snimljen na mikrofonu od 500e, ako je na odgovarajućem nivou, zazvučaće bolje. 1dB razlike u nivou u tom slučaju poni?tava cenovnu razliku od 1500 evra! Bizarno, ne? Sve je u rukama producenta. Ali ne, ovim forumom defiluju ljudi koji će radije kupovati vintage preampe i na njima menjati lampe, nego ?to će se malo oznojati da nauče ?ta je linearna fazna ekvilizacija. Magija zvuka zato ne le?i u trafou sprave, već u talentu i sposobnosti ČOVEKA. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
SAE Institut Beograd & Cinema City! Ne propustite !!! | diviner | Obavestenja | 0 | 14-06-2011 05:03 PM |
Govor Steva Jobsa,obavezno pogledati(ima nas prevod) | disco violence | Pricaonica | 6 | 13-03-2011 10:16 PM |
Pravila podforuma. I obaveshtenje. Pogledati obavezno. | HeatMan | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 18-01-2010 12:04 AM |