Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2013, 11:45 AM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default CPU i konfiguracije - BENCHMARK

Testovi:

Attached Files
File Type: rar Cubase Test.rar (17.8 KB, 706 views)
File Type: rar Test Sonar X.rar (37.6 KB, 623 views)
File Type: rar Presonus Test.rar (48.7 KB, 668 views)
File Type: rar A Love Lead.rar (3.2 KB, 628 views)
psionic is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 11:49 AM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: CPU i konfiguracije - BENCHMARK

Evo kao sto sam obecao, stavljam fajl sa kojim mozemo da testiramo kako koja konfiguracija radi. Bilo je vec nekih demo projekata ovde, ali ajde da napravimo jedan cist tread i okacimo ga kao sticky. Projekat se sastoji od 16x NI Massive sa ULTRA kvalitetom i patchem "A Love Lead"... Prikazacu na screenshotu kako stoje CPU i VST performance meter. Takodje cu napisati moju konfiguraciju i velicinu ASIO bafera, koji isto tako utice na vecu upotrebljenost CPUa. Projekat ne bi smeo da krcka i da ima ASIO dropova, kad se to desi - povecajte audio bafer i naravno, dajte koju ste vrednost stavili...
Dakle:

RAM - 12GB Kingston HyperX @ 1600
Interface - MOTU UltraLite mk3 FireWire
FW - integrisan na ASUS P8P67 rev3
Audio bafer - 128
Sampling Rate - 44100 KHz
OS - Windows 8 x64

CPU naziv i brzinu, mozete procitati sa ScreenShota
Cubase 5.1.2 x32, NI Massive (v1.3.1) x 16 Ultra quality , FabFilter Pro-L x 1 default preset, 4x oversampling - na master kanalu (v1.12)

EDIT : U prilogu je i preset za Massive koji sam koristio, za one koji zele da prave sami projekat za neki drugi sequencer...

EDIT 2 : Samo da dodam - A Love Lead je izmenjen, tako da je sada POLIFONI instrument, dakle vise glasova = veci CPU usage, obratite i na to paznju, ako sami pokusavate da duplirate projekat za neki drugi sequencer. Najsigurnije je ucitati okaceni preset...

Upotrebio sam plaginove koje, nadam se, svi imaju... Optimizovani su za moderne racunare, koriste multithreading sasvim fino i rade stabilno.
Eto - hajde da sredimo ovaj post, dajte neke sugestije, postavite vase merenje, ako hocete uradite i za neke druge sekvencere na osnovu ovog projekta (uradicu ja, ali me trenutno mrzi ) pa da ga "lepimo" na pano

Napominjem da je ovo "neoptimizovan" racunar, mozda par osnovnih optimizacija.
Ono sto vredi naglasiti je da je ovo cisto u svrhe testiranja opterecenja odredjene konfiguracije, ne govori o tome da li projekat puca, da li se javlja krckanje, da li ima nekih cudnih padova i plavih ekrana, tj. Ako neko uzme bas ovakav komp, ne znaci da ce raditi kao ovde...
Za optimizaciju sistema i sastavljanje care-free konfiguracija koje su testirane i proverene, znate kome da se obratite
Old 05-07-2013, 09:13 PM   #3
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Thumbs up!...stavljam rezultate nekih nasih masina uskoro!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 10:05 PM   #4
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Odlicno,bravo za pokretanje teme !Ajde svi aktivno da ucestvujemo u njoj

Jedno pitanje,kako mozemo otvoriti iste i slicne projekte,kad svi radimo sa razlicitim sekvencerima,pluginovima,vst ?

Ja ne mogu da pokrenem nijedan Cubase projekat jer ga ne koristim,znaci jedino da se podijelimo

Cubendo useri
PT useri
Logic useri
Reason useri
Ableton useri
Sonar useri
FL useri

i ostalo ...

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2013, 02:02 PM   #5
djzolika
Member

Evo, ja imam slabiju mašinu: i5 2400
16 GB RAM
RME Fireface UC
128 Samples
Win7 64bit

djzolika is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2013, 05:42 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Eto, vec vidim da 3770 ipak nije bas toliko losa investicija za nekog ko hoce sam da sklopi kompjuter... Korisno. Ajmo i ostali

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Odlicno,bravo za pokretanje teme !Ajde svi aktivno da ucestvujemo u njoj

Jedno pitanje,kako mozemo otvoriti iste i slicne projekte,kad svi radimo sa razlicitim sekvencerima,pluginovima,vst ?
Tako sto cemo napraviti vremenom i za ostale sekvencere isti ovaj projekat, kako sam i najavio na pocetku. Dovoljno je da imas jedan od navedenih... Npr Sonar - skines za SONAR, izmeris i postavis. Lepo sam u prvom postu napisao sta sam koristio
Quote:
Originally Posted by psionic
NI Massive (v1.3.1) x 16 Ultra quality , FabFilter Pro-L x 1 default preset, 4x oversampling - na master kanalu (v1.12)
...pa mozes i sam da napravis test projekat i stavis ga na post, ja cu ga prebaciti gore i to je to.

Mala napomena - ne morate raditi screenshot celog desktopa, imate onaj mali alat "snipping tool" iz Windowza, samo otvorite taskbar i slikajte prozor koji definisete sami. A asio performance moze i u drugoj slici. Govorim to, jer su ove gore slike prevelike [sad su editovane, klik daje celu sliku u punoj rezoluciji] takodje slika task managera je pozeljna da bi videli kako se jezgra ponasaju...
Old 07-07-2013, 11:03 AM   #7
frag
Member

Tesko je tu bilo sta precizno izmeriti...

Sa ovim psionic-ovim test projektom dobijem ASIO oko 50% sa veoma kratkim peak-ovima do 60% (mozda samo zbog loop-a). S druge strane, task manager prikazuje oko 40%. A to je prvi put da mi je task manager prijavio koliko-toliko realan CPU usage - s mojim projektima, ukoliko je ASIO na 60%, task manager meri oko 10%!?

Znaci, ne znam koliko ima svrhe tragati za "standardima".

Ja imam i7-3820 kao sto rekoh + Audiophile 2496 @ 256 samples.
Attached Images

frag is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2013, 01:08 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Da, to je brze od 2700K, ne mnogo, ali brze... kod mene ide do 50 - 55% zauzeca... Kada se ovo moje overklokuje na 4GHz, skoro da se izjednaci. Sve je to tu negde... Koji je CPU clock ?
Voleo bih da vidim nekog sa vise od 4 jezgra da uradi test... Jedino tu ocekujem znatni skok.

P.S. Ponavljam da je ovaj bench namenjen ljudima koji zele da uzmu racunar, a nisu sigurni sta bi uzimali, koji cpu i tako dalje, jer je bilo u par navrata pitanja - koju konfiguraciju uzeti...
Takodje vas molim da ako vec zelite da ucestvujete, vodite racuna da je projekat "validan", u prvom postu sam precizno naveo sta je korisceno. Svaka izostavljena sitnica je bar 10% manji cpu usage, jer sam koristio prilicno zahtevne presete.
Old 07-07-2013, 04:46 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

mozes li baciti projekat na Sonar 6, 8 napr?
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2013, 05:45 PM   #10
frag
Member

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Koji je CPU clock ?
Da, zaboravih da navedem, kod mene je "fabricka" frekvencija tj. 3.6GHz.
frag is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules