Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-07-2013, 04:11 PM   #11
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: Pitanje oko konfiguracije?

Bilo bi dobro da se strpis jos malo, i uzmes SSD, nekih 128 Gb je sasvim dovoljno za sistem, a razlika je nebo i zemlja u odnosu na ''obicne'', sad ih se vec moze naci za nekih cirka 90-100 eura(128GB). Tako odmah u startu imas i super brzinu, i sacuvas vrijeme koje bi otislo na ponovnu instalaciju sistema i pluginova (doduse, sa Acronisom se lako napravi image file particije, pa se moze brzo prebaciti na novi disk, tako da to i nije neki faktor).
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2013, 05:07 PM   #12
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by NIelectroy View Post
@AudioStorm I ja isto odradim sebi video u vegas za youtube, ro je jedino za sta koristim komp sem produkcije. Znaci kazes da integrisana zavrsava posao. Super! Jel nece da pravi problema na 22" monitor?

Ma skoro da imam konfiguraciju, mnogo su mi pomogli postovi iznad oko odabira, samo jos da uklopim sa cenom neki i7 i to je to.

SSD je super stvar, za sad ne razmisljam o tome ali cim budem imao prilike (citaj para) uzecu neki mali do 250gb za sistem.

Ma da,grafika je skroz ok,nema nikakvih problema,ja imam 21,5 monitor i sve radi kao omega.

Mala korekcija,naravno,ovaj 3930 je zvijer bez sumnje i sa njim bi bio vise nego miran,ali zaboravljamo najvazniju cinjenicu - cijenu

Evo ovdje uporednih cijena iz nekoliko BG radnji http://www.eponuda.com/racunari-proc...or-cena-212567

Tako da ti ostaje da se uklopis sa nekim "starijim" i7 sto bi bio definitivno i bez mnogo razmisljanja moj izbor u odnosu na nove i5 procesore.
Recimo ovaj 2700k Sandy Bridge je top stuff !

To je 32nm arhitektura sa njegovim fabrickom taktom na 3.5GHz koji u slucaju potrebe ide na 4GHz bez problema i pod punim opterecenjem,ima "samo" 8MB kesha,sto je zanemarljivo u radu,upalis u BIOS-u HT i on ima da radi kao Tesla

Moze se naci za 250evra,pa vidi ako mozes sve to da uklopis,mislim da bi ti bio najbolji izbor.

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm

Last edited by AudioStorm; 02-07-2013 at 05:10 PM.
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 02:28 AM   #13
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Ma da,grafika je skroz ok,nema nikakvih problema,ja imam 21,5 monitor i sve radi kao omega.

Mala korekcija,naravno,ovaj 3930 je zvijer bez sumnje i sa njim bi bio vise nego miran,ali zaboravljamo najvazniju cinjenicu - cijenu
Eto, dakle dobra je grafika na novim i7.. Jos ako uzmes noviji CPU od SandyBridgea, (nazalost) jedna od stvari koje su budzili u novim jezgrima je upravo graficki deo (kazu ljudi da moze Skyrim igra da se potera)

Cena nije nesto preterano veca za 3930... Krajem ove godine treba da izadje i 4900 serija sa Haswell tehnologijom i7 procesora, pa ce ova predhodna valjda malo da padne. Ako uzmes sada i7 3930 + nesto skuplja ploca, moze da te kosta malo vise, ponavljam, mozda ce se krajem godine situacija malo promeniti. Sto duze cekas, uzimas bolji hardver... Po ceni da duze ostajes bez kompjutera (previsoka cena za moj ukus )

Ja imam taj 2600K i da hocu, mogao bih sad sve da stavim u oglase, dodam kintu i uzmem taj 3930, ali - koji ce mi! Stvarno ne osecam potrebu za brzim kompom - sve sto radim - radi sasvim valjano. Voleo bih, ali to je vec moja megalomanija u pitanju...

p.s. Zaboravi na onog misa gore u mom postu... Kazu ljudi da se kvari ko lud A taman sam hteo da se "otvorim" za jedno 70e... Znaci imas jos 70e vise u budzetu
psionic is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 03:39 PM   #14
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Strpicu se, nije problem, nigde ne zurim. Za sad gledam kako da uklopim sa cenom elem ovaj 3930 mi je preskup cak i da mi je buzet 900e cisto sumnjam da bih ga uzeo, jedino ako mi ne padne cena malo.

2700k Sandy Bridge ovo mi se svidja definitivno! 250-300e bih dao za processor.

e sad sam se setio misa, svideo mi se..al kazes kvari se... onda nista
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 03:46 PM   #15
fix3r
Member

Ja imam bas tog misa (ne kvari se kod mene) i taj i7 3930 na Intelovoj x79 ploci, 48GB RAM-a, SSD-ove itd.

3930 (ili onaj jos skuplji model) ti treba samo ako *znas* da ti treba. U svakom drugom slucaju je preskup i bacanje para (kao i svaki drugi extreme Intel). Uzmi neki Ivy Bridge i uzivaj. Jedino sto ces dobiti sa 2011 socketom je podrska za 8 shtikova RAM-a, sto ti nije potrebno osim ako ne ganjas ogromne libove semplova pa puta 10.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 05:29 PM   #16
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Ja imam bas tog misa (ne kvari se kod mene) i taj i7 3930 na Intelovoj x79 ploci, 48GB RAM-a, SSD-ove itd.

3930 (ili onaj jos skuplji model) ti treba samo ako *znas* da ti treba. U svakom drugom slucaju je preskup i bacanje para (kao i svaki drugi extreme Intel). Uzmi neki Ivy Bridge i uzivaj. Jedino sto ces dobiti sa 2011 socketom je podrska za 8 shtikova RAM-a, sto ti nije potrebno osim ako ne ganjas ogromne libove semplova pa puta 10.
Eto - imas moj "dream computer"

Po cenu da ovo pretvorimo u jos jedan computer hardware forum :

1. Koliko dugo imas misa ?
2. Da li je model od 5600dpi (R.A.T. 5 - mada ako je beli onda je 7...) ?

Mogo mi se svidja ideja da na skrolu za palac stavis zoom funkciju za Cubase, ostale dugmice takodje dodelis shortcutovima nekim i tako dalje... Imam Razer Lachesis, ali za moj stil drzanja, mis nije dobar... Nema dobar grip, pa ne mogu da fragujem lako

3930 ima vise jezgara - 6 (12 threada), to mu je jedini kuriozitet. Sve ostalo su "mane" - npr cela ta Ivy Bridge serija je imala felericnu (losu, nekvalitetnu) silikonsku pastu ispod samog poklopca procesora (na YT ima kako da se skine ziletom poklopac, pa da se stavi druga pasta, temperatura osetno niza na ovaj nacin) To vazi za sve CPUove ove serije. Naravno to uglavnom brine tech-geekove koji stalno nesto overklokuju i frka im je sto ne moze 4.5 GHz, vec samo na 4.2 GHz...

Ne mogu da te pitam koliko je brzi od i72600K/2700, jer verovatno nisi imao isti (mozda i jesi ?), ali mozda ne bi bilo lose da napravimo neki demo projekat za testiranje ? Drugima bi takodje bilo od koristi...

... a bio je to cool audio forum...

Old 03-07-2013, 05:42 PM   #17
fix3r
Member

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Po cenu da ovo pretvorimo u jos jedan computer hardware forum :

1. Koliko dugo imas misa ?
2. Da li je model od 5600dpi (R.A.T. 5 - mada ako je beli onda je 7...) ?

Mogo mi se svidja ideja da na skrolu za palac stavis zoom funkciju za Cubase, ostale dugmice takodje dodelis shortcutovima nekim i tako dalje... Imam Razer Lachesis, ali za moj stil drzanja, mis nije dobar... Nemam dobar grip, pa ne mogu da fragujem lako

3930 ima vise jezgara - 6 (12 threada), to mu je jedini kuriozitet. Sve ostalo su mane - npr cela ta Ivy Bridge serija je imala felericnu (losu, nekvalitetnu) silikonsku pastu ispod samog poklopca procesora (na YT ima kako da se skine ziletom poklopac, pa da se stavi druga pasta, temperatura osetno niza na ovaj nacin) To vazi za sve CPUove ove serije. Naravno to uglavnom brine tech-geekove koji stalno nesto overklokuju i frka im je sto ne moze 4.5 GHz, vec samo na 4.2 GHz...

... a bio je to cool audio forum...

Moj mish je RAT 3, bas takav beli. Ne znam koji je dpi, nisam ni gledao, ne igram se na tom PC-u pa mi nije ni bitno toliko. Radi sasvim OK, 30-i-kusur funti, i da se pokvari kupis drugi, ne ocekujem bog-zna-sta od jeftinog misa (kupio ga samo sto je beo, sta ces).

3930k je Sandy Bridge jezgro, nije Ivy koliko znam. Ja nemam nikakvih problema sa celom skalamerijom. Imam onaj (pre)veliki Noctua kuler, sve spakovano u Antec P280 kuciste i sve je prilicno tiho i radi k'o sat (obzirom da je grafika AMD 7950). Mocna masinerija, 6 korova kome treba je super imati. Imam neke trekove prepune DCAM sintova koje jedva idu do 5% CPU-a sa 20 zivih sint traka. Reaper zna da se rasproste na 6 jezgara sasvim lepo.

Gornja primedba da integrisana grafika ne valja iz nekog razlika nema veze. Imam i jednog Mac Minija koji iskljucivo koristi integrisani Intel GPU (Sandy Bridge) i to savrseno radi za DAW. Ne znam kako je na Windowsu (3930K nema integrisani GPU), ali ne verujem da je ista losije. I taj mali integrisani GPU kog mene vozi 2 monitora bez problema (od kojih jedan 30").
Old 03-07-2013, 07:08 PM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Sorry, tacno - sandy... Nisam ni gledao, predpostavio sam oznaku 3 - ivy bridge...

Za DPI pitam, jer tako razlikujem modele, izbacili su sto verzija i revizija. Za 3 nisam citao nista lose, vec za 7, a taj 3 nema thumb scroll
Old 03-07-2013, 09:34 PM   #19
fix3r
Member

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

Ne mogu da te pitam koliko je brzi od i72600K/2700, jer verovatno nisi imao isti (mozda i jesi ?), ali mozda ne bi bilo lose da napravimo neki demo projekat za testiranje ? Drugima bi takodje bilo od koristi...
Ovo sam propustio (ili si kasnije dodao) - mozemo da napravimo neki zahtevniji demo i poteramo na raznim masinama, okacimo kao nekakav mali benchmark vodic za odabir konfiguracije i sl.

Ali morace da saceka avgust/septembar jer upravo krecem za Srbiju.
Old 03-07-2013, 09:46 PM   #20
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ok, čim stignem, napraviću jedan projekat sa nekim solidnim opterećenjem, pa ko voli nek izvoli i postavi svoj resultat. Mislim da bi bilo korisno, ne izbacuju se novotarije toliko često...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules