|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#71 |
Senior Member
|
![]()
@Max D.
Na cemu ti ovo stoje zvucnici? jel su to novi mackie mr? gde ti se nalazi komp u odnosu na bocne zidove? |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Member
|
![]()
U kuci imam jedan hodnik+stepeniste i kompletno je prazan a nema bas mjesta da se popuni s necime osim slika. Ugrubo je visina oko 4 metra od vrha stepenica do krova (knauf + kamena vuna iza sto mi se cini da apsorbira barem mali dio niskih frekvencija kao membranski apsorber), a kvadratura oko 10m2. Posto je to goli zid, sve odzvanja i buka je ogromna tak da navecer moras pazit kak otvaras vrata i palis svjetlo. E sad, ja sam mislio napraviti dva apsorbera/sliku dimenzija 1.5x2.5. Sad me muci sto da koristim, vunu ili spuzvu akusticnu (piramidalno) koju nude na ebayu? Mislio sam to ubaciti u nekakav okvir i presvuc nekim platnom.
No posto bi kroz platno moglo prolazit cestice vune, zar ne bi trebala jako tanka folija bit isto dobra. Nekako mi djeluje logicno da velik dio zvuka zapravo prolazi kroz tanku foliju i da bi se svejedno tak uspjelo apsorbirat veliki dio energije. Vjerojatno ce doci do refleksija iznad 10khz, ali to ionako nije veliki problem jer VF nema toliku energiju da stvara buku. Druga opcija je ova spuzva plus platno, ili neki mikrofiber pa tu i tamo usisem prasinu sa apsorbera, valjda ce uspjet nesto izvuci prasine iz spuzve. Uglavnom, meni je cilj smanjiti buku prostorije, koja je uglavnom do 10khz ako i toliko (koraci, prekidac, vrata, kvaka). Da li bi to funkcioniralo ovako i da li bih mogao znatno smanjiti odjek? Preko sabinove formule sam ugrubo sracunao da bih vrijeme odjeka mogao smanjiti i do 1s, ali sto je s bukom? Last edited by bubu; 02-07-2013 at 01:00 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
pa ne bih da nesto namecem misljenje, ali mislim da ti ovi padovi i nisu nesto pozeljni... ne znam dal imas dole i sub, ali definitivno ne bi trebali da stoje na nekoj soft podlozi... mislim da ti je najbolje resenje za popravak zvucne slike da im napravis neke masivne stalkove/standove i da pravilno rasporedis monitore u odnosu na sobu, osu, bocne zidove, prozore itd... pa tek onda da radis (ako si u mogucnosti prvo merenje ne tretirane sobe da bi video i cuo sta trebas da popravljas) pa tek onda akusticki tretman koji je u granicama tvojih finansiskih i prostornih mogucnosti za one freq koje prave dzumbus... i onda posle opet izmeris i podelis sa nama ovde da neki iskusniji clanovi daju po koji savet sta ti je ciniti...a visoke ces lako obuzdati tim panelima, to je bar lako... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Senior Member
|
![]()
naravno, uvek
![]() konkretno mislim da ako ti stoje kutije na stolu, neminovno je prenositi vibracije, cak da ne prenose vibracije ti ne bi cuo (tj osetio) bar cetvrtinu zvucnog spektra... i najveci problem bi bila ta dubina, kasnije ti problem predstavljaju kickovi, pa lejerujes da to ispravljas, pa bas nije kao sto treba itd itd... po meni to je nepozeljno, ponovo ogradjujem se, moje misljenje, potrebno je preneti te nize frekvencije i rezoniranje preko cvrstih i masivnih povrsina na pod pa sa poda na celu sobu...pogotovo sto su to mr5, znaci ne verujem da idu efektivno ispod 50 hz... stalkovi sto masivniji, da smanje aksijalno pomeranje i da ne rezoniraju i pravilno postavljanje cini 30 posto... posle lepo sredis (koliko si u mogucnosti) panelima i dobijes malo profesionalnije okruzenje... samo napred! poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Pro Member
|
![]()
Sory, malo kasnim .....
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Junior Member
|
![]()
Pitanje u vezi sa plafonskim absorberom (da ne kažem cloud): koliko prostora treba ostaviti između plafona i absorbera (ako je absorber sa 4 cm azmafona i jednom AD pločom što se debljine tiče)?
(absorberi bi bili na plafonu iznad pozicije slušanja, na mestu prvih refleksija) Kad sam već krenuo po pitanjima, da li neko zna gde se mogu naći AD ploče trenutno? Bilo ih je u Azmi ali ih oni više ne rade.. Last edited by Max D.; 23-07-2013 at 03:52 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Pro Member
|
![]()
A ti slobodno ka?i ....
![]() Koliko ti je debel absorber, toliko i prostora ostavi? .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Junior Member
|
![]()
......cloud!
![]() Tako sam i mislio al' nisam bio siguran.. hvala Eomsy! |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 8 (0 members and 8 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DIY paneli | RokStudio | Dizajn i konstrukcija studija | 30 | 27-12-2009 10:16 AM |
Apsorpcioni materijali | Davor(Senn) | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 21-01-2009 01:01 AM |