Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-06-2013, 12:27 PM   #11
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ja sam izgleda isto rijetka zivotinjica kao i arthur. Manje/vise sve pare zaradim od zvuka. Kazem zvuka, jer se prored muzike nerijetko bavim poslovima poput raznih reklama, izradom cd-a za razne skolske programe, obradom zvuka za dokumentarne filmove bla, bla, bla...

Naravno imam i standardne varijante tipa usluge snimanja/aranziranja/mixanja u studiju, ali generalno gledano tu se trudim da biram s kim cu da radim, jer od pojedinih mi dodje da prsnem, a i tu mi je srce pa sam osjetljiviji valjda..

Takodje sam i u organizaciji jednog muzickog festivala, tako da se i tu nesto cupne... Sve u svemu, za mene kao neozenjenog covjeka se prolazi pomalo... Npr kupi se povremeno nesto od opreme, kupilo se auto, vracaju se krediti, placa se stan, racuni, itd... Ne uvjek iz prve i ne uvjek glatko, ali na kraju nikad nisam ostao duzan nikom za nista, bar za sad..

Ali isto nisam siguran gdje vidim sebe za 3/5 ili 10 god pa sam uzeo da privrsim davno zabataljeni fax upravo zbog muzike..

Last edited by Rhino; 26-06-2013 at 12:37 PM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2013, 05:23 PM   #12
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Dnevni posao i muzika

kod mene je situacija skoro manje visa ista kao i kod vas , ali nekako uspem vise kinte da izvucem od zadnjeg izdanja (phutura) nego koliko nas gazda placa mesecno ... inace na poslu mi je posao tonsko snimanje i obrada istog ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2013, 06:06 PM   #13
sira
Senior Member

sira's Avatar

A i ja živim od zvuka, svakodnevno štancam audio reklame, pa i emisije na radiu, ali to je skroz druga priča od muzike, šta se muzike tiče to je polako i mukotrpno, zanimljivo je šta je jako srodno pa često "cake" iz jednog područja upotrebljavam u drugom, a usput mi je i oprema za koju nemam para dostupna preko radija, sve u svemu, zadovoljan sam, još da mi kredit za stan nije u švicacima, pa bi mogao i živit, sreča da me žena ostavila pa mi je sad lakše
sira is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2013, 12:39 AM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
A i ja živim od zvuka, svakodnevno štancam audio reklame, pa i emisije na radiu, ali to je skroz druga priča od muzike, šta se muzike tiče to je polako i mukotrpno, zanimljivo je šta je jako srodno pa često "cake" iz jednog područja upotrebljavam u drugom, a usput mi je i oprema za koju nemam para dostupna preko radija, sve u svemu, zadovoljan sam, još da mi kredit za stan nije u švicacima, pa bi mogao i živit, sreča da me žena ostavila pa mi je sad lakše
ne znam dal je smešno ili tužno
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2013, 07:38 PM   #15
sira
Senior Member

sira's Avatar

i jedno i drugo
sira is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 11:28 PM   #16
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Već dvije godine ?ivim isključivo od muzike. Studio, live sound + manjim dijelom sviranje. O?enjen, otac maloljetnog djeteta. Ula?em. Jebeno je. Mnogo jebeno.
Ali ako voli? i ?eli? onda nađe? načina da mo?e?!
Nema tu puno filozofije. Ili jesi ili nisi.
I to je to.

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 12:11 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

tiki bravo na stavu
mada je ipak tužno da se ukupno 3-4 čoveka javilo da zapravo živi od ovoga, a na forumu ima više stotina aktivnih duša
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 03:06 PM   #18
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
tiki bravo na stavu
mada je ipak tu?no da se ukupno 3-4 čoveka javilo da zapravo ?ivi od ovoga, a na forumu ima vi?e stotina aktivnih du?a
jeste..ali i pokazuje koliko je zajebano. OK, sa prosekom plata u Srbiji, neko ko ima studio u dvoristu i ne placa rentu, mora da moze da sklepa par stotina Eura mesecno i tako se uklopi u prosek Srpske plate...e sad, da li je to dovoljno da se pokriju troskovi zivota..pitanje je sad.
Ja sam od 26 godina u Londonu ziveo od muzike preko 15...do pre 4-5 godina.
Tad je postalo neisplativo. Nisu mogle ni blizu da se uzmu pare kao pre, a trebalo je duplo vise vremena da se nahvata nesto i cene su pale drasticno..i za remikse i za produkciju i za studio...
Oprema je postala teret (placas prostor za tudio gde stoji gomila opreme..pun kamion...a posla nema...a zbog opsteg bedaka nema ni inspiracije da se radi "nesto svoje" - sto je takodje postalo jako tesko prodati / plasirati u zadnje vreme...
I onda treba preseci..i pored sve ljubavi prema muzici i ulozenih para.

Nije da sam totalno batalio - nikako...ali setup je sad minimalan (nema hardware outboarda ni hardware synthova) ..samo PTools i speakeri.
Rade se pesme sa idejom da se ponude nekom publisheru...ali mora da bude 3-4 koma pesme da bi se neko primio i dao neki malo veci avans na te pesme...

Sve ostalo tipa - muzika za reklame, sound FX, dzinglovi, kojekakve "muzikice" i ostale usluzne delatnosti su postale besmislene.
Marketing firme imaju svoje studije i gomile klinaca koji rade sve ih-house, ili kupuju gotovu muziku za $25 na webu koji mogu da koriste za sta hoce, dozivotno...a o iznajmljivanju studija i da ne pricam...to sam prestao da radim jos pre nego sto sam dosao u London.

Razvijanje svojih ideja / projekata..nesto sto ce da radi na duze staze je jedino od cega moze da se zivi. I to je vrlo zajebano - ali ako projekat upali, nadoknadi se sve vreme i novac koji je propusten u pripremi...

treba ciljati samo na veliko...inace mrka kapa!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 05:51 PM   #19
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
treba ciljati samo na veliko...inace mrka kapa!!
To! Kao ?to reče Bouvi - treba biti pretenciozan.
Old 13-07-2013, 05:32 PM   #20
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Davno re?io (devedesete) da muzika ne mo?e biti glavni izvor prihoda, kao hobi da, ali ne i bez nekih pretenzija koji čuče u nekom delu mozga (makar se nikad ne ostvarilo, risk free).

Govor Rajne Dragićević - VI STE PROFESORI i jedan od realnih komentara tog 'govora'. Svima koji ?ive od po?tenog rada skidam kapu.

"Musicians are some of the most driven, courageous people on the face of the earth. They deal with more day-to-day rejection in one year than most people do in a lifetime. Every day, they face the financial challenge of living a freelance lifestyle, the disrespect of people who think they should get real jobs, and their own fear that they?ll never work again. Every day, they have to ignore the possibility that the vision they have dedicated their lives to is a pipe dream. With every note, they stretch themselves, emotionally and physically, risking criticism and judgment. With every passing year, many of them watch as the other people their age achieve the predictable milestones of normal life ? the car, the family, the house, the nest egg. Why? Because musicians and singers are willing to give their entire lives to a moment ? to that melody, that lyric, that chord, or that interpretation that will stir the audience?s soul. Singers and Musicians are beings who have tasted life?s nectar in that crystal moment when they poured out their creative spirit and touched another's heart. In that instant, they were as close to magic, God, and perfection as anyone could ever be. And in their own hearts, they know that to dedicate oneself to that moment is worth a thousand lifetimes."

David Ackert, LA Times

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules