Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2013, 09:14 PM   #1
silzg
Member

silzg's Avatar

Default Spajanje vanjskog efekta na zvučnu karticu

Do sada sam snimao samo gitaru i vokal ?to se analogije tiče.
Sad sam nabavio Behringerovo Tube Ultragain MIC200 lampa?ko pretpojačalo.

?elim ga primjeniti i na VST sinteve.
E sad, koristim EMU 0404 PCI karticu koja ima dva mono izlaza i dva mono ulaza. Behringerovo pretpojačalo ima jedan RCA 1/4 + XLR izlaz i tako isto ulaze.
Cilj mi je sa tom kombinacijom snimat odabrani VST instrument provučen kroz pretpojačalo pa u DAW. Mozak mi je trenutno blokiran pa molim ekipu da mi da neku ideju kako spojit da stvar funkcionira.

Thx.
silzg is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 04:27 PM   #2
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Default Re: Spajanje vanjskog efekta na zvučnu karticu

Ako te kužim, digitalno u analogno pa nazad u digitalno?
To ima smisla,ali ako mene pitaš, sa ovim nisko budžetnim spravama zbrajaš samo gubitke.
Na tvome mjestu to ne bih radio.
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 06:35 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Iskreno, ne znam koliko ćeš šta postići time, sve i da to povežeš al' ajd.

Drugi bed u priči je što je Mic200 jedno-kanalni preamp, pa tako ispada da ćeš stereo sinteve morati svaki kanal posebno da provlačiš, što će te demoralisati posle jednog ili dva pokušaja jer oduzima tonu vremena.

Namestiš zvuk, misliš, "to je to!" onda kad čuješ stereo posle, skontaš da to nije 100% već 98%...pa onda opet provlači oba kanala...uh...baš cimanje, a kažem, taj uređaj nije napravljen sa namerom postizanja nekih vrhunskih rezultata...

Više se isplati koristiti neku softversku emulaciju lampe preko VSTi...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 08:34 PM   #4
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Iskreno, ne znam koliko ćeš šta postići time, sve i da to povežeš al' ajd.

Drugi bed u priči je što je Mic200 jedno-kanalni preamp, pa tako ispada da ćeš stereo sinteve morati svaki kanal posebno da provlačiš, što će te demoralisati posle jednog ili dva pokušaja jer oduzima tonu vremena.

Namestiš zvuk, misliš, "to je to!" onda kad čuješ stereo posle, skontaš da to nije 100% već 98%...pa onda opet provlači oba kanala...uh...baš cimanje, a kažem, taj uređaj nije napravljen sa namerom postizanja nekih vrhunskih rezultata...

Više se isplati koristiti neku softversku emulaciju lampe preko VSTi...
Dobro a što ako ideš npr. snimat neki stari hardverski sint? Opet imaš mono snimku, zar ne? Ja na ovaj način pristupam kao da spajam hardverski sint provučen kroz pretpojačalo.

Kad sam čuo kako zvuči Diva synth provučen kroz to predpojačalo, oduševio sam se. Nije mi uspjelo to dobiti preko VST emulacija.
Ali nije to jedini razlog zašto mi treba takvo spajanje. Drugi razlog je taj što hoću imat mogućnost da na snimku suhe gitare primjenim efekt. Tako komotno mogu isprobavat koje mi postavke pretpojačala najviše odgovaraju u kombinaciji sa npr. GuitarRig-om.

Inače hvala svima na odgovorima al svejedno namjera mi je dobit to što želim pa onda vidjet kako će to ići. I sad, kako to spojit u mojoj kombinaciji?
Jel to uopće može ići bez mixera?
Old 03-06-2013, 12:43 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
svejedno namjera mi je dobit to ?to ?elim pa onda vidjet kako će to ići.
Ima? moju punu podr?ku Nije va?no da li je sprava "dobra" ili "lo?a" nego da li njome mo?e? da dođe? do rezultata.

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
I sad, kako to spojit u mojoj kombinaciji?
Jel to uopće mo?e ići bez mixera?
Nije problem u mikseru nego u tvojoj zvučnoj kartici. Za to ?to ?eli? treba ti zvučna kartica sa četiri analogna izlaza. Dodu?e, u konkretnom slučaju dovoljna bi bila tri, ali ne znam da li postoje takve kartice .

Su?tina je u sledećem: Potreban ti je jedan par izlaza koji slu?i za monitoring, i drugi koji slu?i za slanje signala ka eksternoj spravi. U tvom slučaju, jedini način da pove?e? eksternu spravu je da umesto u zvučnike po?alje? signal iz analog out-a u preamp, ?to znači da će? raditi na slepo (tj. na gluvo).

Mo?e? eventualno da poku?a? da kao privremeno slu?anje koristi? izlaze iz integrisane zvučne karte, ali to će verovatno doneti probleme u obliku "klanja" između drajvera, latencije, trtmrt...

Druga varijanta je da u DAW-u SVE PANORAME okrene? recimo na desnu stranu, a onu koju hoće? da po?alje? u preamp okrene? u levo. Onda otkači? levi zvučnik, levi ANALOG OUT pove?e? sa ulazom u preamp, izlaz iz preampa vrati? u neki mono kanal u DAW-u, panoramu tog novog kanala na koji snima? naravno okrene? 100% desno i na njemu aktivira? INPUT MONITOR ili već kako se u tvom softveru zove komanda za slu?anje ulaza.

Kod ove druge varijante postoji velika mogućnost da snimak ispadne u najmanju ruku čudan, po?to levi i desni kanal (pogotovo kod jeftinijih kartica) nisu sasvim nezavisni, i uvek postoji izvesna doza crosstalka, ali da ne ?irim priču...

Pozdrav,

Vasa
Old 03-06-2013, 03:12 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

.

Last edited by awacs; 03-06-2013 at 03:48 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2013, 03:48 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
E da - moderatori premestite ovu temu iz sekcije "Live sound" tamo gde joj je mesto.

Pozdrav,

Vasa
Vid' stvarno... Evo, ne znam ni sam tačno gde bih, ali evo u razno...

Fala čika Vaso...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2013, 10:50 PM   #8
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Ima? moju punu podr?ku Nije va?no da li je sprava "dobra" ili "lo?a" nego da li njome mo?e? da dođe? do rezultata.

Quote:
Nije problem u mikseru nego u tvojoj zvučnoj kartici. Za to ?to ?eli? treba ti zvučna kartica sa četiri analogna izlaza. Dodu?e, u konkretnom slučaju dovoljna bi bila tri, ali ne znam da li postoje takve kartice .
Znači takve stvari se inače rije?avaju preko (hardverskog) miksera?

Quote:
Mo?e? eventualno da poku?a? da kao privremeno slu?anje koristi? izlaze iz integrisane zvučne karte, ali to će verovatno doneti probleme u obliku "klanja" između drajvera, latencije, trtmrt...
Da, to mi nije privlačna ideja zbog drajvera al u krajnjem slučaju ću to probat pa ako ide...super.

Quote:
Druga varijanta je da u DAW-u SVE PANORAME okrene? recimo na desnu stranu, a onu koju hoće? da po?alje? u preamp okrene? u levo. Onda otkači? levi zvučnik, levi ANALOG OUT pove?e? sa ulazom u preamp, izlaz iz preampa vrati? u neki mono kanal u DAW-u, panoramu tog novog kanala na koji snima? naravno okrene? 100% desno i na njemu aktivira? INPUT MONITOR ili već kako se u tvom softveru zove komanda za slu?anje ulaza.

Kod ove druge varijante postoji velika mogućnost da snimak ispadne u najmanju ruku čudan, po?to levi i desni kanal (pogotovo kod jeftinijih kartica) nisu sasvim nezavisni, i uvek postoji izvesna doza crosstalka, ali da ne ?irim priču...

Pozdrav,

Vasa
Nakon ovog panniranja sve čujem na desnom zvučniku?

Hvala na konkretnim podacima.
Old 04-06-2013, 07:09 AM   #9
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Evo, probali smo već ne?to slično (sa istim preampom):

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40510
Old 04-06-2013, 08:13 AM   #10
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Evo, probali smo već nešto slično (sa istim preampom):

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40510

Heh da, ali bih nastojao izbjeći snimanje naslijepo.

Btw. kad se već spominju VST warmeri, ima li netko preporuku nekog koji to zbilja dobro radi?
Meni je do sada jedino WaveArts-ov Tube Saturator zadovoljavajuć bio al on guta CPU resurse ko blesav.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules