Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2013, 02:27 PM   #1
UnderTheSun
Member

Default Ubacivanje back vokala

Patim se vec neko vreme sa back vokalima na jednoj pesmi pa bio zamolio za malo pomoci oko tehnike ubacivanja, pogotovo u mix ove vrste.

Radi se o pesmi koja je vec prilichno natrpana i jako mi je teshko da ogranichim zeljenu dubinu za pratece, pogotovo u delu posle breaka. Prvi deo sam prilichno siguran da je ok, al jednostavno pesma ima previshe elemenata, ustvari vishe je layerovano sve po par puta da bi ostalo tako debelo :P i onda jednostavno izgubim te pratece negde u mixu.

U svakom sluchaju evo pesmice ovde, pa ako moze neko neshto da predlozi poshto sam probao dosta stvari i ovo je za sada ispalo najbolje, al mislim da bi moglo i bolje...

https://soundcloud.com/midnightstar/flyaway/s-pKyJ0

Thx..
UnderTheSun is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2013, 07:01 PM   #2
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Default Re: Ubacivanje back vokala

Par brzinskih savjeta:

1. Mikro editing waveforma (cut, move...). Svi da legnu savršeno jedan preko drugog što se tiče trajanja i to po slogovima. Naravno podrazumijeva se da je melodijski sve tačno.
2. Grupisanje svih bekova, poseban EQ i poseban kompresor na grupu.

Ovo je onako s vrha glave. Potraži neke tutorijale miksanja... Razmisli da li uopšte aranžmanski ima mjesta za njih. Ako ne ide, ne ide... Ne treba nešto stavljati samo zato što se eto može staviti...
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2013, 07:46 PM   #3
Sima Strahota
Member

Sima Strahota's Avatar

Prva stvar, mozda gresim, ali nije bas precizno otpevano. Nije ni katastrofa, daleko od toga, ok je ali mora bolje. Ako umes da koristis ove auto-tune programe prvo to.

Drugo. Ne cujem u miksu, ali ako si stavljao reverb ili delay na pratece oce to da ih blokira u finalnom miksu, ja licno izbegavam reverberacione efekte na pratecim vokalima osim ako bas mnogo odudaraju od miksa.

Trece, eq na pratecima mora da bude razlicit (kao sto je Danilo S vec rekao), imaj na umu da prateci ne mora da bude ni masivan ni cist, s obzirom da lead vocal nosi liricki dao pesme(osim u slucaju kad se peva razlicit tekst). Znaci neka fora da ide na srednje frekvencije (u svakom slucaju kontra od lead vokala, ako je lead topao prateci ostar i obrnuto, naravno ne ekstremno).

Evo primera jednog od najboljih mikseva pratecih vokala(po mom misljenju). Totalno drugacija muzika ali nema veze. Na ovom miksu prateci vokali nemaju ni reverb ni delay na vecem delu pesme iz zbog toga seku kroz mix.

http://www.youtube.com/watch?v=ATEUozct-4Y
Old 22-05-2013, 10:20 PM   #4
UnderTheSun
Member

Uh drugari, jeste vi odslushali pesmu?

Nije bash da ne znam shta radim, svi back vokali su podeljeni, imaju svoje EQ podeshavanje, sa duzim reverbom i malko izrazenijim chorusom.
Mene interesuje vishe kako "tamo nazad" da napravim vishe mesta za njih.

Simo, hocesh da kazesh da chak treba manje reverba da stavim na pratece? Nekako mi ih to opet malo napred baci...
Takodje, koji deo ti nije precizno otpevan? Meni to zvuchi ok.
Old 22-05-2013, 10:58 PM   #5
nikolaivanic
Senior Member

I lead volal je podvucen pod premasivnu matricu i bass sinth na granici distorzije// ako je to zamisao.. mm odnos bek/lead je u redu, napraviti mesto za oba.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2013, 04:15 PM   #6
Sima Strahota
Member

Sima Strahota's Avatar

Quote:
Originally Posted by UnderTheSun View Post
Simo, hocesh da kazesh da chak treba manje reverba da stavim na pratece? Nekako mi ih to opet malo napred baci...
Mozda nisam razumeo sta hoces. Cini mi se da si rekao da ti se prateci gube. Ovo sto sam posle izlupao su neke smernice i stvari koje ja koristim(ne kazem da je to neko pravilo ili da tako treba).

U pocetku su mi harmonije lead-a i pratecih rastavljeni od matrice. Probaj da ne razbacujes pratece skroz desno i skroz levo.

Meni je u sustini odnos lead/back ok na ovoj numeri.
Old 23-05-2013, 05:10 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Onda OK

Meni glavni vokal zvuči falš, a onda sve drugo nije ni važno. Nije off topic.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Što se back vokala tiče - prvo reši glavni vokal, pa onda razmišljaj o back vokalima

Last edited by awacs; 23-05-2013 at 05:15 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2013, 06:06 PM   #8
UnderTheSun
Member

Vaso brate, nemoj tako cinichno.
U kojim deonicama ti zvuchi falsh konkretno? Il ti ceo snimak ne valja?
Ja sam odslushao vec 1000 puta i sad vishe ne znam nishta...moram malo da oladim od pesme.

I meni se chini je pochetak malo izdvojen tamo do 30sec, moracu da se poigram malo sa tim.

Bass treba tako da zvuchi, zlocudno
Hteo sam ga josh malo izdvojiti al nije ishlo sa ovom pluck melodijom, a tamo na 3:30 je namerno otvoreniji..
Old 23-05-2013, 07:38 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Vaso brate, nemoj tako cinichno.
U kojim deonicama ti zvuchi falsh konkretno? Il ti ceo snimak ne valja?
Nije mi bila namera da budem ciničan, nego iskren. Tu vrstu neodređene intonacije sam često čuo kod pevačica tokom menstrualnog ciklusa (a kod nekih pre istog). Ili (i kod mu?kih i kod ?enskih) ako monitoring nije bio dobar.

Odmori mozak, posle par dana poslu?aj kao da slu?a? tuđu pesmu na radju, a onda je snimi ponovo ili se cimaj sa autotuneom. Tojest, ja bih uradio jedno od to dvoje, a tek onda razmi?ljao o pratećim vokalina.

Pozdrav,

Vasa
Old 23-05-2013, 09:24 PM   #10
Granata
Member

ovo je rashtimovano, dve rechi ne moze da sastavi da ne ispadne iz tonaliteta, kroz celu pesmu.
to sve mora da se tjunuje, pa da se ispomeraju i poskracuju prateci, da se poizbacuje shta nije ubedljivo ili se ne uklapa (deluje kao da si hteo da progurash sve snimke sa sessiona umesto da se odluchish za najbolji)...
vokal je malo potonuo a reverb se preliva, i nikakve razlike izmedju refrena i verse nema...
Granata is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules