|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Patim se vec neko vreme sa back vokalima na jednoj pesmi pa bio zamolio za malo pomoci oko tehnike ubacivanja, pogotovo u mix ove vrste.
Radi se o pesmi koja je vec prilichno natrpana i jako mi je teshko da ogranichim zeljenu dubinu za pratece, pogotovo u delu posle breaka. Prvi deo sam prilichno siguran da je ok, al jednostavno pesma ima previshe elemenata, ustvari vishe je layerovano sve po par puta da bi ostalo tako debelo :P i onda jednostavno izgubim te pratece negde u mixu. U svakom sluchaju evo pesmice ovde, pa ako moze neko neshto da predlozi poshto sam probao dosta stvari i ovo je za sada ispalo najbolje, al mislim da bi moglo i bolje... https://soundcloud.com/midnightstar/flyaway/s-pKyJ0 Thx..
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Par brzinskih savjeta:
1. Mikro editing waveforma (cut, move...). Svi da legnu savršeno jedan preko drugog što se tiče trajanja i to po slogovima. Naravno podrazumijeva se da je melodijski sve tačno. 2. Grupisanje svih bekova, poseban EQ i poseban kompresor na grupu. Ovo je onako s vrha glave. Potraži neke tutorijale miksanja... Razmisli da li uopšte aranžmanski ima mjesta za njih. Ako ne ide, ne ide... Ne treba nešto stavljati samo zato što se eto može staviti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Prva stvar, mozda gresim, ali nije bas precizno otpevano. Nije ni katastrofa, daleko od toga, ok je ali mora bolje. Ako umes da koristis ove auto-tune programe prvo to.
Drugo. Ne cujem u miksu, ali ako si stavljao reverb ili delay na pratece oce to da ih blokira u finalnom miksu, ja licno izbegavam reverberacione efekte na pratecim vokalima osim ako bas mnogo odudaraju od miksa. Trece, eq na pratecima mora da bude razlicit (kao sto je Danilo S vec rekao), imaj na umu da prateci ne mora da bude ni masivan ni cist, s obzirom da lead vocal nosi liricki dao pesme(osim u slucaju kad se peva razlicit tekst). Znaci neka fora da ide na srednje frekvencije (u svakom slucaju kontra od lead vokala, ako je lead topao prateci ostar i obrnuto, naravno ne ekstremno). Evo primera jednog od najboljih mikseva pratecih vokala(po mom misljenju). Totalno drugacija muzika ali nema veze. Na ovom miksu prateci vokali nemaju ni reverb ni delay na vecem delu pesme iz zbog toga seku kroz mix. http://www.youtube.com/watch?v=ATEUozct-4Y
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Uh drugari, jeste vi odslushali pesmu?
![]() Nije bash da ne znam shta radim, svi back vokali su podeljeni, imaju svoje EQ podeshavanje, sa duzim reverbom i malko izrazenijim chorusom. Mene interesuje vishe kako "tamo nazad" da napravim vishe mesta za njih. Simo, hocesh da kazesh da chak treba manje reverba da stavim na pratece? Nekako mi ih to opet malo napred baci... Takodje, koji deo ti nije precizno otpevan? Meni to zvuchi ok.
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
I lead volal je podvucen pod premasivnu matricu i bass sinth na granici distorzije// ako je to zamisao.. mm odnos bek/lead je u redu, napraviti mesto za oba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
U pocetku su mi harmonije lead-a i pratecih rastavljeni od matrice. Probaj da ne razbacujes pratece skroz desno i skroz levo. Meni je u sustini odnos lead/back ok na ovoj numeri.
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Meni glavni vokal zvuči falš, a onda sve drugo nije ni važno. Nije off topic. Pozdrav, Vasa P.S. Što se back vokala tiče - prvo reši glavni vokal, pa onda razmišljaj o back vokalima ![]()
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 23-05-2013 at 05:15 PM. Reason: P.S. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Vaso brate, nemoj tako cinichno.
U kojim deonicama ti zvuchi falsh konkretno? Il ti ceo snimak ne valja? Ja sam odslushao vec 1000 puta i sad vishe ne znam nishta...moram malo da oladim od pesme. I meni se chini je pochetak malo izdvojen tamo do 30sec, moracu da se poigram malo sa tim. Bass treba tako da zvuchi, zlocudno ![]() Hteo sam ga josh malo izdvojiti al nije ishlo sa ovom pluck melodijom, a tamo na 3:30 je namerno otvoreniji..
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Odmori mozak, posle par dana poslu?aj kao da slu?a? tuđu pesmu na radju, a onda je snimi ponovo ili se cimaj sa autotuneom. Tojest, ja bih uradio jedno od to dvoje, a tek onda razmi?ljao o pratećim vokalina. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
ovo je rashtimovano, dve rechi ne moze da sastavi da ne ispadne iz tonaliteta, kroz celu pesmu.
to sve mora da se tjunuje, pa da se ispomeraju i poskracuju prateci, da se poizbacuje shta nije ubedljivo ili se ne uklapa (deluje kao da si hteo da progurash sve snimke sa sessiona umesto da se odluchish za najbolji)... vokal je malo potonuo a reverb se preliva, i nikakve razlike izmedju refrena i verse nema... |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
E-Back Vocals | ultrasoundd | Kupujem/trazim | 5 | 10-02-2012 12:16 PM |
Ubacivanje semplova u BFD2 | mr_eko | Audio Software | 11 | 09-09-2010 07:00 PM |
Yello back again | pecass | Razno | 58 | 15-10-2009 09:26 AM |
BACK VOKALI | Mogli | Audio Produkcija - Tehnike | 61 | 22-08-2004 11:50 PM |