Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2013, 08:11 PM   #11
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Koji sub uzeti (do 400 E) ?

Ja sam u Pančevu, ako budeš bio ode negde obavezno se javi, nego trebalo bi da ti se odradi to da čuješ kod sebe.
Aj poslaću ti još neke detalje na PM...

@Granata

Tako sam mislio nekada, nebitna je ta frekventna kriva, ako se navikneš na svoje slušanje onda to ne igra ulogu, ali istina je tako daleko od toga.

Reverberacija je tu pa je tu, potiranje faza u mestu slušanja takođe, ne mođe se na to uticati skoro pa nimalo, eventualno pomeranje po sobi, ali to je jako često neuspešno.
To se rešava akustičkim tretmanom, ali za njega obično nema para ili nema uslova jer se radi u dnevnim sobama i prostorima koji nisu baš studio u pravom smislu reči.
Tada se EQ-om sredi frekventni odziv u mestu slušanja i razlike su nemerljive.

Ja sam bio u prostoriji koja je imala samo dva zuba, na 51hz i 128hz, nijedan stojeći talas.
Iz te prostorije sam prešao u ovu u kojoj sam sada, preselili smo se, a ovde je akustika ravna katastrofi. Nisam znao šta ću, 46hz imam viška 18db, onda možeš zamisliti šta je to.
Silom prilika uzmem Fab Filter, Signal Generator i ispravim celu sobu ručno, na uho.
To je bila revolucija. Nakon toga sam sve to odradio automatski uz pomoć mernog mikrofona, razlike su bile veoma male.
Najbitnija stavka koju ja nisam ispravljao je od 500hz pa sve do 4khz, tu sam imao strašnih problema.
Tu su reverbi, vokali, sve bitno je u tom opsegu.
Deluje glupavo, ali to mora da se oseti na licu mesta, drugačije ne može da se prenese utisak...

Da ne bude zabune, to nije zamena za akustički tretman, ali ukoliko se nema uslova za pravi, takođe kao i dodatno usavršavanje frekvetnog odziva u tretiranim prostorijama, ovo je must have.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 08:23 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 12:20 AM   #12
Anthony
Member

Anthony's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Ja sam u Pan?evu, ako bude? bio ode negde obavezno se javi, nego trebalo bi da ti se odradi to da ?uje? kod sebe.
Aj posla?u ti jo? neke detalje na PM...

@Granata

Tako sam mislio nekada, nebitna je ta frekventna kriva, ako se navikne? na svoje slu?anje onda to ne igra ulogu, ali istina je tako daleko od toga.

Reverberacija je tu pa je tu, potiranje faza u mestu slu?anja tako?e, ne mo?e se na to uticati skoro pa nimalo, eventualno pomeranje po sobi, ali to je jako ?esto neuspe?no.
To se re?ava akusti?kim tretmanom, ali za njega obi?no nema para ili nema uslova jer se radi u dnevnim sobama i prostorima koji nisu ba? studio u pravom smislu re?i.
Tada se EQ-om sredi frekventni odziv u mestu slu?anja i razlike su nemerljive.

Ja sam bio u prostoriji koja je imala samo dva zuba, na 51hz i 128hz, nijedan stoje?i talas.
Iz te prostorije sam pre?ao u ovu u kojoj sam sada, preselili smo se, a ovde je akustika ravna katastrofi. Nisam znao ?ta ?u, 46hz imam vi?ka 18db, onda mo?e? zamisliti ?ta je to.
Silom prilika uzmem Fab Filter, Signal Generator i ispravim celu sobu ru?no, na uho.
To je bila revolucija. Nakon toga sam sve to odradio automatski uz pomo? mernog mikrofona, razlike su bile veoma male.
Najbitnija stavka koju ja nisam ispravljao je od 500hz pa sve do 4khz, tu sam imao stra?nih problema.
Tu su reverbi, vokali, sve bitno je u tom opsegu.
Deluje glupavo, ali to mora da se oseti na licu mesta, druga?ije ne mo?e da se prenese utisak...

Da ne bude zabune, to nije zamena za akusti?ki tretman, ali ukoliko se nema uslova za pravi, tako?e kao i dodatno usavr?avanje frekvetnog odziva u tretiranim prostorijama, ovo je must have.
mo?e li se digitalno srediti prostorija bez one spravice o kojoj si malo prije govorio ? samo sa mjernim mikrofonom i nekim softverom? ja imam bolesno ne rije?iv problem na dijelu 100-130 hz(to se onako najvise osjeti a vjerovatno je tu jos puno problema koji toliko ne smetaju),zna?i izludjuje me kolko budu nekad glasne i neslu?ljive te frekvencije koje mi soba proizvodi (Adam A3x monitori)...
Old 25-03-2013, 11:07 PM   #13
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Tako sam mislio nekada, nebitna je ta frekventna kriva, ako se navikne? na svoje slu?anje onda to ne igra ulogu, ali istina je tako daleko od toga.
...
Ja sam bio u prostoriji koja je imala samo dva zuba, na 51hz i 128hz, nijedan stojeći talas.
Iz te prostorije sam pre?ao u ovu u kojoj sam sada, preselili smo se, a ovde je akustika ravna katastrofi. Nisam znao ?ta ću, 46hz imam vi?ka 18db, onda mo?e? zamisliti ?ta je to.
Pa ti oshtri peakovi (zubi) su nishta drugo do rezonance sobe (osim ako ih ne proizvodi sam zvuchnik), njih ne podrazumevam pod nebitne frekventne krive.
Taj vishak od 18db je verovatno takodje vishak od 18ms.
ok, mozda ce notch od 18db ublaziti nepravdu (ili bolje reci gurnuti pod tepih) al ne treba ochekivati da ce to biti realan zvuk... mada kapiram da to hocesh i da kazesh.
i sam sam se igrao malo s time al se nisam usudjivao da dugorchno tako slusham.
subjektivno moze biti bolje i to nego totalna divljina u donjem frekventnom spektru, jbmlg. ko voli nek izvoli.
Granata is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules