|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam u Pančevu, ako budeš bio ode negde obavezno se javi, nego trebalo bi da ti se odradi to da čuješ kod sebe.
Aj poslaću ti još neke detalje na PM... @Granata Tako sam mislio nekada, nebitna je ta frekventna kriva, ako se navikneš na svoje slušanje onda to ne igra ulogu, ali istina je tako daleko od toga. ![]() Reverberacija je tu pa je tu, potiranje faza u mestu slušanja takođe, ne mođe se na to uticati skoro pa nimalo, eventualno pomeranje po sobi, ali to je jako često neuspešno. To se rešava akustičkim tretmanom, ali za njega obično nema para ili nema uslova jer se radi u dnevnim sobama i prostorima koji nisu baš studio u pravom smislu reči. Tada se EQ-om sredi frekventni odziv u mestu slušanja i razlike su nemerljive. Ja sam bio u prostoriji koja je imala samo dva zuba, na 51hz i 128hz, nijedan stojeći talas. Iz te prostorije sam prešao u ovu u kojoj sam sada, preselili smo se, a ovde je akustika ravna katastrofi. Nisam znao šta ću, 46hz imam viška 18db, onda možeš zamisliti šta je to. Silom prilika uzmem Fab Filter, Signal Generator i ispravim celu sobu ručno, na uho. To je bila revolucija. Nakon toga sam sve to odradio automatski uz pomoć mernog mikrofona, razlike su bile veoma male. Najbitnija stavka koju ja nisam ispravljao je od 500hz pa sve do 4khz, tu sam imao strašnih problema. Tu su reverbi, vokali, sve bitno je u tom opsegu. Deluje glupavo, ali to mora da se oseti na licu mesta, drugačije ne može da se prenese utisak... Da ne bude zabune, to nije zamena za akustički tretman, ali ukoliko se nema uslova za pravi, takođe kao i dodatno usavršavanje frekvetnog odziva u tretiranim prostorijama, ovo je must have. Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 08:23 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#13 | |
Member
|
![]() Quote:
Taj vishak od 18db je verovatno takodje vishak od 18ms. ok, mozda ce notch od 18db ublaziti nepravdu (ili bolje reci gurnuti pod tepih) al ne treba ochekivati da ce to biti realan zvuk... mada kapiram da to hocesh i da kazesh. i sam sam se igrao malo s time al se nisam usudjivao da dugorchno tako slusham. subjektivno moze biti bolje i to nego totalna divljina u donjem frekventnom spektru, jbmlg. ko voli nek izvoli. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
koji uzeti novi HardDisk? help | branoy | Computer Hardware | 24 | 28-10-2011 11:06 AM |
?ta uzeti ? | mvcom | Computer Hardware | 7 | 26-09-2010 10:42 AM |
Koji mobile recorder uzeti? | goran ns | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 24-11-2008 09:58 PM |
koji monitor amp uzeti? | HeatMan | Monitoring | 46 | 15-03-2008 10:21 PM |
Koji od jeftinijih monitora uzeti? | alen | Monitoring | 29 | 01-10-2006 04:01 AM |