|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Znam da ta sedmica po papirima svira do 32hz, ali ja sam mislio pre svega na veći prečnik, tu cena ide mnogo gore.
Varijanta sa ESI osmicama ti ne donosi ni?ta specijalno, na papirima je takođe od 40hz kao tvoji PMC. ?ta da ti ka?em, ako tebi Adam A7X svira sve ?to ti ?eli? da čuje?, onda ti ne treba woofer. ?to se mene tiče, ispod donje granice tog A7X postoji čitav jedan svet, mnogo veći nego sve ovo iznad, ja ne bih mogao da radim bez uvida u to ?ta se tamo dole događa. Činjenica da se nosi? mi?lju da ima? tri slu?anja ![]() Mnogo monitora gura? u sobu, nekako mi se ;ini da se malo vi?e opterećuje? tim nekim benchmark imenima, jesi li sređivao akustiku na bilo koji način? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pre par dana smo slusali moje kutije kod clana Brace u studiju, cija je soba, po meni vise nego odlicna, jedna od najboljih u kojima sam usao, i naravno da ima velike razlike izmedju PMC-a u mojoj sobi i vecoj akusticki tretiranoj prostoriji. Ali barem ja tamo i dalje na njima nisam cuo to "dno" na koje sam navikao da cujem iz bass reflex kutija koje sam do sada slusao, s druge strane na ovim kutijama jasnije cujem tonove, cak i u mojoj sobi, sto nije samo moj stav. Razmatram i varijantu koju si predlozio sub sa PMC i 8020, ali tu se javlja problem sto ne verujem da ce crossover frekvencija koja je sweetspot za jedne biti sweetspot i za druge kutije. Takodje i dalje me brine sto ce signal prolaziti kroz taj sub pa dolaziti do kutija. Last edited by Jan; 01-03-2013 at 05:30 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Benchmark ti je PMC, Adam, Genelec...
![]() Ajmo na početak... Ne vredi ti ništa od tih skupocenih monitora ako nemaš sređenu prostoriju. Znam da je ta priča stereotipna, ali je tako mnogo više nego što se i misli dok se o tome priča. Jesi razmišljao da uložiš novac u ARC2 na primer, pa tek onda da vidiš gde si sa zvukom i tek onda uđeš u kupovinu svih tih skalamerija? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Pa naravno,sredjivanje akustike u sobi mi je prioritet br. 1, sub cu tek da mozda uzmem nakon sto budem sredio akustiku,prvo zvucnici mi ne sviraju kako bi trebalo,drugo mislim da bi unosenje suba u losu prostoriji bilo samoubistvo...
doro,adam se sada vise okrenu ka konzumerskom trzistu sa ovim novijim jeftinijim proizvodima |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Vidi ovo:
http://www.behringer.com/EN/Products/DEQ2496.aspx To je najvrednija stvar koju imam, nevezano za cenu. Nemam sačuvanih slika iz REW-a da ti poka?em kakva je moja soba bila, a kakva je sada, uradiću to sutra ako te bude interesovalo da ti poka?em. Ja sam uzeo hardware jer neću da razmi?ljam o ARC2 je li na masteru ili nije, ali su rezultati identični, DEQ2496, ARC2, ApulSoft EQ, bilo koji EQ da uzme? kad izmeri? sobu sa REW-om i ECM8000 dobije? identične rezultate. Radio sam na nekoliko različitih monitora, ?estice, osmice, petice sa woofer-om, NS10, na tim mestima sada čujem podjednako kao i kod mene, takođe identično kao na ATH M50 koje imam. Ba? smo radili korekciju na Adam A5X plus Genelec 10 inch woofer, da nije DEQ2496 to bi bilo neupotrebljivo. Akustički tretman je prava stvar, ali koliko god da ga plati? te?ko da će? dobiti frekventni odziv ovako ispravan. Problemi sa sub frekvencijama kao i sa 125hz su skoro nere?ivi u mnogim prostorijama. Najbolja je varijanta jedno i drugo, akustički tretman za stojeće talase i potiranje faza, kao i za reverberaciju, a digitalno sređivanje za referentnu sliku. E sad, kako nema novca za akustiku, ovo za malo para re?ava gomilu problema. Da si bli?e pa da ti demonstriram, veruj mi, nekoliko ljudi kojima sam radio, svi imaju iste reakcije. ![]() ![]() ![]() Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 07:02 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Da, dok su mi zvucnici bili blize zida imao sam problema bas sa tih 125 hz i njegovim over-tonovima, dakle tonovi na oko 125hz su se pojacavali, na oko 250 sam osecao previse energije itd... Povlacenjem zvucnika na metar od zida to se znatno ublazilo ali je jos uvek prisutno... Interesantno je da sam manje toga cuo sa Adamima nego sa PMC-ima... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam u Pančevu, ako budeš bio ode negde obavezno se javi, nego trebalo bi da ti se odradi to da čuješ kod sebe.
Aj poslaću ti još neke detalje na PM... @Granata Tako sam mislio nekada, nebitna je ta frekventna kriva, ako se navikneš na svoje slušanje onda to ne igra ulogu, ali istina je tako daleko od toga. ![]() Reverberacija je tu pa je tu, potiranje faza u mestu slušanja takođe, ne mođe se na to uticati skoro pa nimalo, eventualno pomeranje po sobi, ali to je jako često neuspešno. To se rešava akustičkim tretmanom, ali za njega obično nema para ili nema uslova jer se radi u dnevnim sobama i prostorima koji nisu baš studio u pravom smislu reči. Tada se EQ-om sredi frekventni odziv u mestu slušanja i razlike su nemerljive. Ja sam bio u prostoriji koja je imala samo dva zuba, na 51hz i 128hz, nijedan stojeći talas. Iz te prostorije sam prešao u ovu u kojoj sam sada, preselili smo se, a ovde je akustika ravna katastrofi. Nisam znao šta ću, 46hz imam viška 18db, onda možeš zamisliti šta je to. Silom prilika uzmem Fab Filter, Signal Generator i ispravim celu sobu ručno, na uho. To je bila revolucija. Nakon toga sam sve to odradio automatski uz pomoć mernog mikrofona, razlike su bile veoma male. Najbitnija stavka koju ja nisam ispravljao je od 500hz pa sve do 4khz, tu sam imao strašnih problema. Tu su reverbi, vokali, sve bitno je u tom opsegu. Deluje glupavo, ali to mora da se oseti na licu mesta, drugačije ne može da se prenese utisak... Da ne bude zabune, to nije zamena za akustički tretman, ali ukoliko se nema uslova za pravi, takođe kao i dodatno usavršavanje frekvetnog odziva u tretiranim prostorijama, ovo je must have. Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 08:23 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
Referentna slika (ravan spektar) je najmanje bitna stvar, na nju se lako i naviknesh ili koristish referentne trake, ako je sve ostalo na mestu. Ne znam tachno kako ta equalizacija radi, al ja tu ne vidim mnogo logike s obzirom da su akustichke pojave sve vremenske prirode, sve i da se ne mrdamo iz sweet spota. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
koji uzeti novi HardDisk? help | branoy | Computer Hardware | 24 | 28-10-2011 11:06 AM |
?ta uzeti ? | mvcom | Computer Hardware | 7 | 26-09-2010 10:42 AM |
Koji mobile recorder uzeti? | goran ns | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 24-11-2008 09:58 PM |
koji monitor amp uzeti? | HeatMan | Monitoring | 46 | 15-03-2008 10:21 PM |
Koji od jeftinijih monitora uzeti? | alen | Monitoring | 29 | 01-10-2006 04:01 AM |