Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-02-2013, 02:15 AM   #61
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: Slika je objasnila !!!

Ok, sad je jasno da se sprdas...
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2013, 04:05 AM   #62
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Cemu ovoliki offtopik i sta ce ova tema ovde uopste ? Ima li ovo ikakve blage veze sa audio softverom i nekom konkretnom diskusijom u vezi nekog odredjenog programa, efekta ili tako nesto ? Ovo SVE ide u Pricaonicu, da ne kazem - u kantu.

(par klikova misem kasnije...)

E sad kad smo tu gde treba - cepajte po spamovanju do mile volje

@Branoy

Druze, ja tebe ne kapiram uopste... Ti trazis nesto, ne znas ni sam sta
Pazi ovako: Na primer - harmonika VST nikad ne moze da bude ni masna ni dobra kao prava. Koliko god da je sempluju, sa cime god da je snimaju - ne moze. Harmonika je jedan specifican instrument, koji daje razlicite tonove u zavisnosti i od jacine kojom razvlacis, i od registra i od kabine i od milion drugih pizdarija, koje muzicar u realnom vremenu moze da menja, izvlaceci iz harmonike zeljeni zvuk.
Na bilo kom digitalnom uredjaju, mozes samo deo tona da ponovis, nikako celu sliku. Prvo sto je nemoguce snimiti sve finese muzicara, drugo - ne bi mogao nikako lako da im pristupis (stavljaju neke registre, keyswitcheve u kontakt, ali dzaba)

Za synth sound sam ti vec rekao - jedno je kontakt sempl, a drugo kada se isti zvuk generise u klavijaturi. Nisu nista te klavijature bolje od kompa, isto rade sa nulama i jedinicama (ovo izgleda niko ne zeli da prihvati, ali to ne menja cinjenicno stanje), isto na izlazu imaju brojeve. (jedan i jedan su dva, na digitronu, kompu ili klavijaturi)
Pa otkud onda razlika ?
Razlika je u tome sto kada se zvuk generise - opet imas neki stepen uticaja na njega: aftertouch na dirkama, pitchbend, modwheel...
Komp sa semplovima, jos vise od nekog klasicnog ROMplera, se oslanja samo na sirove semplove i zvuk je uvek isti i totalno nezanimljiv. Rompleri pored obicnih semplova, obilato koriste razne filtere i envelope, ne bi li nadomestili manjak memorije i cuvali krace semplove.
Vec ti rekoh ranije, tu je i finalna obrada - uklopljenost klavijature i njenih velocity i AT parametara u celu pricu. A tu je i nezaobilazni WOOOW efekat, koji prati svu "gvozdjuriju"

Dakle u teoriji, komp moze sto i klavijatura - jos i mnogo vise, samo sto treba znati sta juris i kako da do toga dodjes, jer komp pruza 1000000 mogucnosti i lako odes stranputicom, a klavijatura je "gotov proizvod"...

Eto - da ne bude da samo teoretisem - Radim u zvucno tretiranom studiju sa Event OPAL monitorima i Korg Kronosom, izmenjali smo Roland Fantom G, Ultranovu, Waldorf, PA1X, Triton...

@Muzzy

Covece, ti uzimas odredjene 100godisnje likove kao referent za apsolutno najbolje u muzici. Ko kaze da npr Skrillex nema bolju produkciju ? Ili sta ja znam, Sinan Sakic ? Sve je to relativno. A ako cemo da merimo snimanje strogo tehnicki, po tome koliko se promeni (citaj:izoblici) usnimljeni materijal - onda tu nema rasprave... Naravno, za snimanje na kompu TAKODJE je potrebno odredjeno predznanje, koje zbog dostupnosti racunara kao alatke, mnogi nemaju i misle - samo ubodi mic i snimaj...

Last edited by psionic; 26-02-2013 at 04:46 AM. Reason: Premesteno iz sekcije AUDIO SOFTWARE
psionic is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2013, 05:24 AM   #63
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

psionic brate ja jednom moram navratit do tebe i upoznat ! prakticki, !!
jasno mi je sve sta kazes.
jbg ja naucio sve na klavi, narpavim sad pa sad COMBI kakav zelis, dok vamo, ode mi sto sati na taj isti sem da ga ne presemplujem.. ppoz

@muzzy ,,

@psionic djes premestit iz audio softwera, ovo je tolko povezano sa audio softwerom ,, sa slike smo dosli da nema mixeta po 500 000 da mozemo i softwerom
branoy is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2013, 05:49 AM   #64
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Branoy
@psionic djes premestit iz audio softwera, ovo je tolko povezano sa audio softwerom ,, sa slike smo dosli da nema mixeta po 500 000 da mozemo i softwerom
E, da - jedno vreme smo se lozili da mixamo na nekom velikom Mackie stolu, zaboravih mu oznaku, eno ga sad na tavanu 'vata prasinu - rek'o Bogi narusava akustiku prostorije
Old 26-02-2013, 10:24 AM   #65
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

@Muzzy

Covece, ti uzimas odredjene 100godisnje likove kao referent za apsolutno najbolje u muzici.
Nesto si ti pomesao. Nisam ja spominjao nikakve reference. Nadovezao sam se na prethodni odgovor gde je spomenut Sprinstin i snimanje na cetvrokanalnom trakasu.

Sto se Skrilexa tice, cool. Ali mogu da garantujem da semplovi koje koristi (pogotovo vokali) nisu snimani na opremi u rangu AT 2020+FR Scarlet interfejs. O kvalitetu muzike necu da pricam. Ima par stvari koje su mi se zaista odpale i koje imaju neku energiju ali ja to ne mogu da slusam duze od 3 numere.
Old 26-02-2013, 01:29 PM   #66
amaterius
Member

kad pogledam prvi i neke zadnje postove sve o?lo u.
Nikakvih veza između početka i kraja threada
?to je na koncu bilo pitanje
počelo o tome kako za 1500 mo? napravit sve a zavr?ilo za?to je komp sa semplovima drugačiji od live..
Reče jedan kolega da napredak tehnologije ,pa i ove DAW treba biti da pojednostavni čovjeku posao..e sad
Uzme? bager i kopa? grabu i sj...? betonsku cijev od kanalizacije i razj...? pola dvori?ta
Sa lopatom neće? rasturit onu cijev a i sve će? manje raskopati,,,al će znoj teći
Konc-konca poso će bit napravljen
Glazba je isto ?to i ljudsko biće..Neko voli ovakve neko onakve...Nekom je super ono ?to drugima nije. Neko se fura na analogiju neko na digitaliju ...Ineko voli saund, netko da lupa trese udara i nije va?no ?ta...
Analogija je manje vi?e iza nas ali poslu?ajte ovo...bez obzira na opredjeljenje
Snimka s probe, manje vi?e s razglasa,,na starom magnetofonu.......

https://www.box.com/s/mf7xk3clzd7qv4l0xtle

i sad uzmite daw i ukucajte na kompu ovo---te?ko
al netko ni neće imati potrebe jer ga to jednostavno ne zanima ,, te?i nečem drugom
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2013, 03:06 PM   #67
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
Pa eto, ovo i bez opreme od pola miliona inostranih novaca zvuči jako dobro. Po?to ljudi jako dobro izvode tu muziku. Zvučali bi isto tako dobro i da ih snimi? na integrisanu karticu od laptopa.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-02-2013, 03:19 PM   #68
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Nikakvih veza između početka i kraja threada
što je na koncu bilo pitanje
Očigledno nisi upoznao branoya dovoljno - samo njemu može da padne na pamet da od slike koja pokazuje razvojni put Bore Muzičkog Inženjera dodje do toga da pita da li treba da baci limiter samo na zadnju traku i koji VST FX da iskoristi da mu Triton Le zvuči masno dok svira sempl harmonike.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2013, 03:45 PM   #69
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa eto, ovo i bez opreme od pola miliona inostranih novaca zvuči jako dobro. Pošto ljudi jako dobro izvode tu muziku. Zvučali bi isto tako dobro i da ih snimiš na integrisanu karticu od laptopa.

Pozdrav,

Vasa
A zar ne bi bilo bolje da je ovo snimljeno valjano i da mozes da razumes kontrabas recimo? (to mi je odmah zasmetalo)

Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale.

(uopste ne komentarisem svirku koja je dobra)
Old 26-02-2013, 04:08 PM   #70
amaterius
Member

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
A zar ne bi bilo bolje da je ovo snimljeno valjano i da mozes da razumes kontrabas recimo? (to mi je odmah zasmetalo)

Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale.

(uopste ne komentarisem svirku koja je dobra)
ma ovako
radi se o snimci probe jednog kolege s jednog drugog sajta
analogni freeak , i snimio iz zajebancije
radi se o probi i muzičari nisu znali da se snima
no mora se priznati da zvuk heben iako ni ja ne bih to slu?ao
inače ovo ti je pak snimka istog benda na istom magnetofonu
https://www.box.com/s/f3s37mt6ca8w73mjvjx7
amaterius is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules