Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2013, 06:36 PM   #1
pedjah
Member

Default Kako poboljsati setup

Postovane kolege, molio bih nekoga ko je iskusniji da mi da savjet. Oprema koju koristim za snimanje je slijedeca: DAW sa C5, TC Konnekt 24D interface, Rode NT2a mikrofon, GAP-73 preamp, Adam A7x monitori, UAD-1 sa osnovnim pluginima plus 1176LN, Plate 140 i Pultec pro. Prostor je prilicno dobro akusticki tretiran, kao i kabina za pjevanje. Snimci mi u sustini nisu losi ali bi trebalo da budu bolji posto su mi klijenti u zadnje vrijeme sve ozbiljniji. Sta bi bilo najbolje nabaviti od opreme da poboljsam kvalitet, da izbjegnem onaj digitalni PC zvuk? Mikrofon planiram u svakom slucaju promijeniti. Hvala puno.
pedjah is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2013, 01:30 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Kako poboljsati setup

manje više sve. ili ništa. I sa duplo boljom opremom dobićeš taj "digitalni pc zvuk", naročito ako je ne koristiš do njenog maximuma. To što ti imaš je klasičan marketinški kućni setup, i nijedna komponenta ne izlazi na spiskovima profesionalnih studija. Tako da, vidi koliko šta zarađuješ, pa kreni redom da menjaš. Ili sve odjednom, još bolje.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2013, 10:02 AM   #3
nikolaivanic
Senior Member

Mislim da je pristup mixu veoma bitan za utisak "pc" zvuka. Neki analogni eq i kompresor na nosecim zvukovima dodali bi mekocu i analognu notu. Takodje i upotreba ponekog realnog instrumenta, gitare, bassa, udaraljki napr. Upotreba realnih sintova daje dodatnu uverljivost, nesto masti koja se raspoznaje. Po meni je to bitnije za utisak ukoliko je oprema pristojna kao sto je tvoja.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2013, 12:23 PM   #4
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Da bi od PC zvuka postao ozbiljan, kvaliteta, skup zvuk treba najpre puno znanja i iskustva, zatim dobri izvori zvuka i na kraju, bas ovim redom, kvalitetna, skupa oprema koja se vidja u svetski studijima. Mozda treba, pre promene i unapredjivanja opreme razmisliti i o predhodno izrecenom...
Old 06-02-2013, 07:12 PM   #5
pedjah
Member

Hvala na odgovorima, podrazumijeva se da je osnovni preduslov za kvalitetan snimak znanje i iskustvo, pa tek onda oprema. Koristim hardware sintove koliko mogu i oni u konacnici zvuce dobro, kao i zive gitare, bas ili vokali. Rezultat na kraju nije toliko los, samo mu fali malo analognog filinga, posebno na VST instrumentima. Ne zaradjujem toliko da bih mogao kupiti skupu opremu odjednom ali s vremena na vrijeme mogu priustiti po neki komad opreme. Slao sam neke snimke na mastering i rezultati su bili sasvim solidni. Kad sam postavio pitanje kako poboljsati setup, mislio sam na to sta bi od opreme bio prioritet da dodam malo filinga analogije ovom zvuku koji izlazi iz kutije, npr. neka analogna sabirnica ili mixer i sl.
Old 06-02-2013, 07:47 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

najbolje da okachis neki mix....da vidimo o cemu se radi...

o pre sabirnice i mixete ima puno pametnijih stvari.....uvek valja prvo napraviti kvalitetno slusanje (soba i monitori i d/a) pa onda dalje ....mikrofon, pa preamp, pa a/d.......tek onda sabirnica moze da odigra ulogu vrednu ulaganja
Old 13-02-2013, 12:39 PM   #7
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Sa te liste ja bih samo zamenio mikrofon za neki ozbiljniji. AudioTehnica ima jako dobre modele umerenih cena.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2013, 12:14 PM   #8
pedjah
Member

@ Off i za ostale koji imaju volju da pomognu
Ovo je zadnja stvar koju sam prije nekoliko dana zavrsio. Volio bih da cujem sugestije. Download link: http://www.sendspace.com/file/5l6m8r
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules