|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#311 |
Member
|
![]()
Ko da je 16/9 tv
|
![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Banned
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Banned
|
![]()
Stiglo vreme za pricu o tehnikalijama,povezivanju opreme itd...pa idemo
![]() Posle dosta ITB i OTB previranja,menjanja ovog onog nacina rada,za mene je Hybrid studio resenje za neko duze vreme.Treba iskoristiti sto vise prednosti koje nude i "ovaj" i "onaj" modus.Pri biranju sprava i postavci set up-a,bile su mi bitne sledece stvari,i to ovim redosledom: -kvalitet zvuka -"udobnost" i inspirativnost alatki -brzina kojom cu uraditi sta treba... Krenucu pricu od trece stavke... |
![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Banned
|
![]()
Brzina u radu
....je po meni najzapostavljenija tacka u modernom studiskom biznisu kod nas a i sire ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:23 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Banned
|
![]()
Za snimanje bubnja uvek stoje spremni:
OH-Presonus ADL600+Avalon 747 comp+eq sa Neumanima184 Snare-UA6176 sa sm57 Kick out-Focusrite voice master sa d112 sve ostalo-Mackie Onyx mixeta+Aphex copmresori i gate-ovi...sa sen.421 tomovi,sm52 kick in,kick out2 sa sub kickom,441 snare ispod,close akg414 room majkovi,room majkovi akg c451....itd....odmah usnimim barem 80% ambijenta pa je dovoljno kasnije ici sa jos malo gate-ovanog reverba i plate-a i to je taj zvuk koji vijam...sve to mi takodje pomaze da brze radim. Za snimanje bass gitare tu je Avalon U5 kroz ADL600 kroz Aphex 661 Za klavijature tu su dva U5 kroz ADL600 kroz Avalon747 Za vokale UA6176 najcesce sa akg414...mada bude i zen.421 ili neuman184 Za gitare UA6176+ADL600 kroz Avalon 747 sa mikrofonima sm57,senn.421 i akg414 na pojacalu i u sobi....najcesce kamenoj mada idem i u drvenu u poslednje vreme ili vocal booth.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Banned
|
![]()
udobnost i inspirativnost alatki
....pa ono....ne znam kako je vama,ali mene od stalnog buljenja u monitor bole oci i osecam da mi vid slabi.Ne osecam se dobro kada sve radim sa mishem i "vijam" tacku na koju treba kliknuti po monitoru.Takodje ne bih nikada koristio softverski talkback jer ce klijentela da ode na spavanje ako budem spor.To su neki od razloga zasto bubanj mixam kroz Mackie Onyx i koristim njegove EQ-e i HW kompresore....takodje i Yamahu rev7 za gateovan reverb i Lex PCM91 obicno za plate reverb....sve to pod rukom preko aux-a kojih imam sest.Cetiri su za efekte a dva za slusalice.Mackie Onyx je sa master out-a vezan na SPL MixDream i ustvari se ponasa kao expanzija ove sabirnice na kojoj pod rukom imam inserte in-out i mute po kanalu.Veliki deo posla ovako moze da se uradi "rucno" a da se ipak uz pomoc jednog najobicnijeg fotoaparata uvek ima neka vrsta backupa projekta.Vecinu automatizacije radim u sequenceru pomocu fadera i sendova a postavke eq-a i kompresora slikam.Jeste smaranje na kraju 5min. slikati i kontrolisati slike ali to je cena....Meni je,neznam za ostale, ipak okretati potove mnogo udobnije i inspirativnije nego raditi 100% sa mishem.Da...sijaju lampice na sve strane i to lepo izgleda...sta je tu problem??? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Banned
|
![]()
kvalitet zvuka
Prvo i najvaznije u ovom smeru mi je da imam monitoring sa kojim se dobro snalazim i ne moram mixeve da proveravam na "terenu" ![]() ![]() ![]() Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:31 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Banned
|
![]()
Takodje je ,meni licno najbitniji par konvertora u studiju onaj koji sluzi monitoringu.Od svih ostalih ocekujem samo pristojan rad za sta su mi dve motu kartice,jedna 896HD i jedna828mk2 plus jos externi RME ADI8DS 8-mo kanalni konvertori sasvim dovoljni.Zasto toliko konvertora...36 in-out???....pa cesto snimam bendove koji hoce sve live da odrade za potrebe YT i ostale...a takodje mi je u mixu kada izlazim na sabirnicu i efekte potrebno barem 30 DA konvertora.RME klokuje oba Motu-a i to je cujno,nije neka revolucija ali je ipak korak na bolje.U konvertore bih ulagao dalje,neki lynx ili slicno samo u slucaju da sve ostalo od opreme sto sam ikada pozeleo vec imam...opet,moje licno misljenje....ne kazem da to treba svima da bude pravilo.Lista mojih sveukupnih prioriteta izgledala je ovako:
1.Odgovarajuci monitoring i akustika rezije 2.Odgovarajuca akustika svih recording room-ova 3.Preampi tipa UA i ADL+HW kompresija i EQs 4.Odgovarajuci mikrofoni 5.Pouzdan komp tipa MacPro+OSX+UAD 6.Sabirnica 7.Master buss HW komresor 8.HW mixeta sa barem 24 kanala 9.HW reverbi 10.Moj licni bubanj 11.Konvertori ...i neovisno o svemu ovome sto je u sustini neupotrebljivo ako u studiju nemam DORAR BEND sa DOBROM PESMOM i ARANZMANOM...stara izlizana fraza,ali svejedno zvuk uvek najvise dolazi od onoga ili necega sto ga i generise...posle je sve lako ili tesko....zavisi...Takodje je vrloooo bitna opustena i prijatna atmosfera....snimatelj mora da balansira pozitivno sa svima i da iz svakog muzicara u svakom trenutku izvuce maximum.Ako se budete zalili na neki bend ili muzicara kog ste radili ili ga radite,postavlja se veliko pitanje zasto ste saradnju sa njim i pocinjali????...pogresna procena je VASA i niko vam tu nije kriv.Za mene je klijent UVEK u pravu jer ce iza pesme koja mu se radi uvek prvo on LICNO morati i da stane.....publika ne kritikuje producenta koliko ja znam...Koga je jos briga ko je to snimao....zvuci dobro ili ne,slusaju ili ne slusaju,za sve ce na kraju da "plati" klijent...pa ako je vec spreman da preuzme odgovornost na sebe,mislim da mu to treba i dopustiti.To sto ce Perica da misli kako svi ostali gradski producenti (kojih je sve vise) samo cekaju da mu klijent svojim "glupim" sugestijama upropasti produkciju pa da ga ogovaraju,je samo odraz neprofesionalnosti,nedoraslosti zadatku i poslu i problema sa kompleksima ko zna koje vrste.....ali i to se na zalost dogadja.Svako ko je ozbiljno u poslu,sto znaci da od snimanja i produkcije zivi...zna da je potpuno nemoguce da mu svaki snimak zvuci do jaja....jer ima hiljade faktora koji na to uticu i glupo je biti besan na svog klijenta ako nesto podje po zlu....te su tako ljudi ozbiljni u poslu kadri i da shvate jedni druge...koga je briga za hejtere???...Uvek ce se naci neki Perica sto visi 24 sata po forumima i vice kako je soft do jaja i kriv mu je ceo svet sto nema posla a nije se potrudio da svojoj klijenteli obezbedi ni pristojno mesto za sranje i pisanje.....Slobodno kupujte hardver ako sa njim radite BRZE i UDOBNIJE...isplati se dugorocno gledano u svakom smislu....jos ako usput sve to kod vas i bolje svira....milina;-).....nisam ni u jednom trenutku rekao da ne moze lepo da se radi i ITB!!!....da ne bude zabune!!!!.....ali klijentela mora da se oseca udobno,sto znaci da moraju imati odvojen WC,da moraju sedeti na udobnim stolicama ili foteljama ako su vec tu po ceo dan,moraju imati korektan i pozitivan "psihicki tretman" i moraju ponekad nesto i da pojedu i popiju....nisu to nikakvi strasni zahtevi sa njihove strane,i mi jedemo bar triput dnevno....zar ne????....zato sva ta "sminka" u studiju nije sminka,vec neophodan hardver kao i sve ostalo.Sve je to deo posla,glupo mi je vec da slusam ovde kojekakvu kuknjavu pa se zato na ovo u trenutku i osvrnuh.I mi pre idemo u cistu i urednu pekaru nego u neki svinjac gde gazda Sima umislja da ce sarmom nadoknaditi to sto mu je leb budjav.....sve je to,tako se uvek i pokaze,kratkog daha...a ulaganje u bilo kakav studio i dalje nije bas malo da bi se pucalo na kratko. Last edited by quake2; 27-11-2012 at 07:02 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Banned
|
![]()
Da se vratim povezivanju sprava i tehnikalijama.
![]() Last edited by quake2; 27-11-2012 at 07:10 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Banned
|
![]()
Svi projekti se pocinju od temeljno odradjenog template-
![]() ![]() Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:48 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Izrada BUBNJA!!! Od temelja do krova! | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 33 | 10-07-2005 06:36 PM |