Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2012, 12:52 AM   #41
beboplu
Member

Default Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara. Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora. Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio. Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a. No otom potom. Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene ?perploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak ?perpoloca je drvo

Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije.

Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija.
beboplu is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2012, 02:53 AM   #42
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara.
Posto slucajno znam da su ti "akusticari" (video si diplomu???) malo tvrdji na usima....mogu ti reci da nemas pouzdanu informaciju....to se ne cita i ne pita...,vec se slusa rodjenim usima...i vremenom se uci sta i kako se slusa....sluh se vezba kao i sve ostalo...tako da si za tu informaciju trebao da konslultujes nekoga ko to moze da cuje...

Quote:
Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora.
Pa upozoren si da ce visina biti problem,jel tako???....parket koji sam ti predlozio bi ti u tanjoj varijanti koja je sasvim ok, s obzirom da si vec stavio osb, podigao visinu za samo 15mm....to bi ti bas ono ubitacno mnogo smanjilo visinu???....nepodnosljivo bi bilo da svi koji ce se saginjati tamo posle konacnog tretmana plafona,moraju da se sagnu jos za taj jedan i po centimetar????....ok...ako ces sada da krparis i nista ne uradis barem pristojno....onda smo bili u pravu sto smo ti predlagali da bolje ne radis nista.....sta mislis o tome????...jel si razmisljao o tome koliko je taj osb otporan na habanje,prosutu vodu,prljave cipele itd????... ko jos stavlja osb na patos?jel to uopste predvidjeno i namenjeno tome???.a sta cemo sa estetikom???....sta cemo sa neravninama koje ce nekome biti mozda cak i neprijatne za hodanje i skupljati prljavstinu???...ako tu ulazes neke pare,valjda ce tu biti i neke cirkulacije ljudi,neces ti sada tu danima sam sedeti i igrati se....razmisljao si o isplativosti celog poduhvata???...cini mi se da ti najvise razmisljas o ovoj akustickoj dogmi sa rumskog foruma ,koja ne zna ni za estetiku,ni za komociju,ni za funkcionalnost,ni za zdravlje itd...
Quote:
Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio.
Manji eho-bolja akustika????....prilicno losa analogija,ne razmisljas dobro...tj,ne znas sta treba da slusas...jel si primetio neku razliku u samom karakteru reflaksije?Zbog toga si valjda stavljao osb a ne da radis apsorbciju,sto bi bilo smesno...

Quote:
Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a.
Kako su to merenja pokazala da je bolje nakon OSB-a???sta u toj fazi posla merenja mogu da ti pokazu sem gde su potencijalni veliki problemi u vrlo uskim domenima???Da ti prevedem,sta uopste vidis sem gomile ogromnih neravnina????...da se nisu slucajno postavkom osb-a odmah ispravile i stale mirno...koji ti to parametar merenja prica o kvalitetu refleksije????....to,decko moj....ne postoji....kao sto rekoh....moraces da koristis svoje usi...a merenje,pogotovo mernim mikrofonom koji kosta malo vise od tepsije baklave ostavi ovima sto ne znaju da slusaju vec mlacaju papirima unaokolo.....i mere istim tim mikrofonima...

Quote:
Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene šperploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak šperpoloca je drvo
Pa jel si hodao nekada po sperploci???....razmisljaj malo o tome....vi bre vise uopste ovde ne razmisljate dali vam je udobno,dali vam je prijatno,dali ce biti prirodnog svetla,sta cete udisati,dali je nesto postojano i kvalitetno....cccc....tako zaludeti omladinu glupostima....nije u redu....al dobro....kad moz Karleusa da peva....moz i mi da se ovde igramo akusticara....jes kamena vuna nezdrava...al su i pamucne gace takodje opasne,mogu da se izlegu misevi.....i tako....to je "logika" koja se ovde neguje...

Quote:
Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije.
Lepo sam ja rekao DOGME....ko ti je rekao da mora tri puta da se lakira parket pa ti sada na tome zasnivas sve svoje razmisljanje????....procitao si to na ovom forumu i uzeo to kao aksiom....otidji do prodavnice i pogledaj sopstvenim ocima parket koji sam ti predlozio pa se vrati i pitaj me isto ako jos budes u dilemi.Razmisljaj,gledaj,slusaj,uporedjuj...nije akustika baba roga gde ti nikada nista neces razumeti vec moras sve da pitas "akusticare",vec je jedna fina zanimacija kojom se svako bavi iz nekih svojih razlicitih pobuda.I kao sto ces ti da cackas po mraku,tako ce i velika vecina drugova akusticara....samo sto oni imaju bolju spiku od tebe....znas ono...."muvaj se okolo,kao da znas sta radis"

Quote:
Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija.
Da...RT60 faktor je sigurno bio veci,ali ni blizu toliko koliko se ti sada tesis da jeste(jel bio problem da napises par cifara, kada si vec MERIO i kazes koliko se tacno rt60 promenio....ccc)...ali kakve veze kolicina refleksija ima sa njenim kvalitetom???...to su dve odvojene stvari i nemoj ih brkati.Imaces kad da se zabavljas umirivanjem refleksija i te od plocica bi ti bile najmanji problem....vidim da si ovde naucio i neke "fazone"....te sa merenjem i tako...kao ono imas neoborive dokaze za svoje tvrdnje.....nece ti to pomoci da sebi napravis prijatno mesto za rad sto ti ja sta god ti mislio od srca zelim.Citaj sve sta dohvatis...ali i razmisljaj logicno i prakticno i SLUSAJ sta radis,i bice sigurno bolja prostorija nego sto je bila.Pozzz

Last edited by quake2; 26-11-2012 at 05:18 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2012, 08:34 AM   #43
beboplu
Member

Hehe Quake2 ma ne mislim ja da meni bilo tko ovdje zeli nesto lose kao sto sam vec jednom davno rekao. Moj pristup je da poslusam svaki savjet a onda razmislim o njemu i na kraju sam odlucim sto cu i kako.

Da bilo je ljudi koji su mi rekli da je osb mekan i "ruzan" za hodanje no ne bih se slozio u potpunosti s tim tvrdnjama jer mekoca se rijesi i sad dok i nije lakiran nije nista neugodan za hodanje.
Zasto lakirati 3 ruke? pa ja na neke stvari gledam jako jednostavno.
Mislim da "stari" majstori nisu bili bas tako blesavi i postojao je razlog zasto se stavljaju 3 ruke laka sto sam se i uvjerio kad sam radio gazista za cijelu kucu tako da za neke stvari cu ipak ici na ono kako su to po meni radili stari majstori. Nisam pobornik onoga da je samo ono sto danas postji dobro treba se okrenuti proslosti da bi mozda bilo mi bolje u buducnosti ajmo to tako reci.

Parket o kojem pricas znam sto je i kakav je jer sam gledao takav u prodavaonici.

Akusticari mi nisu pricali neke price nego iskustva dobivena mjernjima njima znanima.

Moj pristup se i bazira najvise na koristenju vlastitih usiju i slusanju tako da za to se ne moras brinuti.

( ?to se tice ?perploce pricao sam s par tvornica parketa koji su rekli da oni danas u te montazne parkete na neku foru inkorporiraju u procesu i sperplocu) nemoj me sad pitati kako i kojim procesom jer to ne znam jer i ovo je podatak koji mi nisu trebali reci.

No nema veze sve u svemu ono sto ja imam sad je polazisna tocka koja je za sad takva kakva je i od nje krecem.

A ono sto sam ja mjerio osim sto sam slusao usima razliku prije i poslije je to da sam vidio da stavljanjem osb-a da su se neke frekvencije "sredile" koje su bile problematicne prije dok su bile samo plocice.

I da jos jedna stvar te plocice niti su bile u dobrom stanju niti nesto posebno reprezentativne da ostanu na podu za gledanje i hodanje.
Old 26-11-2012, 10:29 AM   #44
boggy
Moderator

boggy's Avatar

beboplu, odlicno ti izgleda patos...

OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao podloga ili kao zavrsni sloj.
http://www.building-green.net/sakura...materials.html (ikonica dole levo)

"Tri ruke laka" su ok... jos mozes i Eomsy-ja da pitas, posto on radi u fabrici lakova.... i vec je lakirao OSB.
http://rumski.com/forum/showthread.php?p=308125

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2012, 03:16 PM   #45
quake2
Banned

Ha ha ha...iskopao si sajt nekog egzoticnog arhitekte sto je stavio osb na patos i ponosno kazes....

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao zavrsni sloj.
..kao da niko od nas na forumu ne zna da svojim rodjenim ocima verovatno nikada i nigde kao zavrsni sloj na patosu nije video osb...hvala ti puno sto si nam svima otvorio oci....pogledaj malo podatke o tvrdoci osb-a,smesni su.....kontam da bi beboplu trebao u svom studiju da se mnogo ne setka i ne pomera da ne pokvari akusticka svojstva...ali na zalost....covek mora da se krece...tako je to.....I ko kaze da treba tri sloja farbe....moze komotno i cetiri...kao nesto ce se strasno desiti....hahahaaaa....

Last edited by quake2; 26-11-2012 at 03:20 PM.
Old 26-11-2012, 03:22 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
..kao da niko od nas na forumu ne zna da svojim rodjenim ocima verovatno nikada i nigde kao zavrsni sloj na patosu nije video osb...
Cenim da ga mnogi ljudi do?ivljavaju kao ne-ba?-lep materijal. Ja se pak ba? lo?im na taj dizajn (makar vizuelno).

Pozdrav,

Vasa
Old 26-11-2012, 03:27 PM   #47
quake2
Banned

Quote:
I da jos jedna stvar te plocice niti su bile u dobrom stanju niti nesto posebno reprezentativne da ostanu na podu za gledanje i hodanje.
...tako reci,da se razumemo.Ako si morao necim preko njih i ako je para bilo samo za osb....sve ok...ali da je sad akustika bolja...to ti ja na zalost ne mogu poverovati.Pozzz
Old 26-11-2012, 03:30 PM   #48
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Cenim da ga mnogi ljudi do?ivljavaju kao ne-ba?-lep materijal. Ja se pak ba? lo?im na taj dizajn (makar vizuelno).

Pozdrav,

Vasa
....i....koliko si puta negde video osb na patosu???....ti ga imas na patosu???
Old 26-11-2012, 03:50 PM   #49
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quake, shvatili smo (odavno) da ti se ne svidja OSB patos, tako da vise ne moras da spamujes forum, i smaras clanove svojim komentarima.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2012, 04:01 PM   #50
beboplu
Member

Hvala Boogy.

Quake2 , nije stvar koliko sam imao za pod no eto i sam si rekao da slusam svojim usima pa ja ti i kazem da je po meni i mojim usima akustika se popravila od kad je osb umjesto plocica.

Ja sam u zadnje vrijeme vidio cak i u dosta stanova osb na podu ( u raznim varijantama) i nije neugodan za hodanje a ni za oko, naprotiv meni je osobno ugodnije hodati po osb-u nego po plocicama.

E sad zasto 3 ruke laka a ne 582 ruke laka ja ne bih znao odgovoriti ali stari majstori ce sigurno znati reci. Ono sto ja znam je razlika izmedju laka na vodenoj i nitro bazi. Znam kako se koji ponasa i trajanje jer sam radio i sjednim i s drugim.

Hehe e da i jos jedna bitna stvar ako pricamo o ukusima i osb-u. Dosta ljudi e do sada vidjelo osb na podu u studiju i svima se iznimno svidja tekstura i kako to izgleda tako da ocito eto ukusi su razliciti i o njima ne treba raspravljati puno

Pitanja necu stici danas postaviti jer mi je iskrsnulo hitno snimanje tak da idem sad na snimanje a sutra pitanja krecu ...pripremite se
Reply

Tags
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules