Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-11-2012, 01:27 PM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Gde postaviti slu?anje u ovom stanu i da li i?ta od tretmana?

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
U pravu si, ne bi bilo ok spavati ako tretiras intenzivno plafon...
ali ti niko ne brani da okacis ponegde debelu i cupavu tapiseriju na plafon... da bi smanjio flutter i reverberaciju na nominalni nivo, barem iznad 1000Hz.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2012, 04:48 PM   #12
waster
Junior Member

OK... ja definitivno moram da imam stručnu pomoć i na lokaciji ( i bar još poneku reviziju), hoću da uložim nešto ali naravno ne uzalud, što generalno i sprečavate savetima na forumu... a s obzirom da je ovo poluprazan stan ... i već vučem neke poteze što se tiče rasporeda i nameštaja koje možda nije trebalo...
Najbitnije mi je sad da znam u kom smeru da krenem i da odluka bude konačna što se tiče rasporeda u stanu itd...

Jasno je da je ovo stan u kom živim pa se traži kompromis... razmišljao sam i čini mi se da ću da uradim to što ste mi preporučili: da pregradim onu šupljinu i da dobijem onu "konkretnu" sobu.

Gde bi išla vrata za tu novopečenu sobu? Od toga mi zavisi šta ću i gde ću što se tiče ovog centralnog-dnevnog boravka...

Da li bi moglo da se izvede npr. da vrata budu nasuprot vratima kupatila ( kupatilo je 03) , na već postojećem delu tog zida koji treba "dovršiti" pregrađivanjem... ? Ili bi morala biti na sredini tog zida?

I da li se očekuje da dobijem neke ljudske rezultate sa tretmanom za tu prostoriju? dakle dužina bi bila 3,74, širina 2,72 (kao što rekoh circa trećinom dužine je 2,72m umanjeno za16.5 cm... ) i plafon je oko 2,59.
Ako se nekako sredi režija za slušanje, pretpostavljam da to znači i da bi mogao da se snimi neki vokal npr. u njoj ili slično?

Last edited by waster; 25-11-2012 at 05:01 PM.
waster is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2012, 11:58 PM   #13
waster
Junior Member

Moraću da se nadovezujem na svoje postove...

@ Boggy - kako ste mislili da se pregradi ta "rupa" u sobi? Da se sazida ili to može da se pretvori u neki bass trap? Razumem da bi u manjoj sobi (naročito bez tog dela) toliki bas absorber dosta koristio... jer nešto naslućujem da bi se inače morala smanjiti ta režija do neupotrebljivosti .. ali me buni ta potreba za simetrijom u vezi s tim bass trapom.

Kapiram da je to pravo mesto za trap.. "super ugao" )) sad, razmišljam naglas a vi me ispravite ako grešim : OK je da se pregradi i služi kao bass trap s obzirom da je bas omnidirekcionih karakteristika i fizički veliki-velike talasne dužine pa je bez obzira na asimetriju koristan u ovom slučaju a da se površina te pregrade (koja je nastavak zida) prema prozorima i slušanju tretira na isti način kao i nastavak na tu pregradu ( koji je zid) tako da deluje na isti način -"simetrično" - što se tiče srednjih i visokih frekvencija ?
Jeste da je prostorija mala ali ipak ima skoro 6 metara ukupne dužine a pregradom bi se dobio bass trap od 2,1 x 1,54 m x 2.6 visine...

Dakle, može li se nešto napraviti tu?

Ništa osim slušanja (sa audio interfaceom i možda još jednim (eventualno 2) uređaja desktop formata koji bi mogli u stolu da stoje i syntha mi ne treba tu u prostoriji .. bilo bi lepo da pevač može da stane ispred ili iza da se ponekad nešto snimi...

Last edited by waster; 27-11-2012 at 12:16 AM.
Old 27-11-2012, 08:35 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by waster View Post
Moraću da se nadovezujem na svoje postove...

@ Boggy - kako ste mislili da se pregradi ta "rupa" u sobi? Da se sazida ili to mo?e da se pretvori u neki bass trap? Razumem da bi u manjoj sobi (naročito bez tog dela) toliki bas absorber dosta koristio... jer ne?to naslućujem da bi se inače morala smanjiti ta re?ija do neupotrebljivosti .. ali me buni ta potreba za simetrijom u vezi s tim bass trapom.
Ako bude bass trap u preostalom delu, neces moci da prolazis tuda. Ako imas mogucnosti zazidaj zid simetricno desnoj strani i stavi mala balkonska vrata na ulaz...
Quote:
Kapiram da je to pravo mesto za trap.. "super ugao" )) sad, razmi?ljam naglas a vi me ispravite ako gre?im : OK je da se pregradi i slu?i kao bass trap s obzirom da je bas omnidirekcionih karakteristika i fizički veliki-velike talasne du?ine pa je bez obzira na asimetriju koristan u ovom slučaju a da se povr?ina te pregrade (koja je nastavak zida) prema prozorima i slu?anju tretira na isti način kao i nastavak na tu pregradu ( koji je zid) tako da deluje na isti način -"simetrično" - ?to se tiče srednjih i visokih frekvencija ?
Bass trap jeste "omnidirekcionih karakteristika", ali tada soba nije... iako je bass najveci problem, preostali deo ce kasnije praviti problem zbog nesimetricnih refleksija.
Quote:
Jeste da je prostorija mala ali ipak ima skoro 6 metara ukupne du?ine a pregradom bi se dobio bass trap od 2,1 x 1,54 m x 2.6 visine...
tu mozes da stavis racunar ili sta god ti pravi buku...
Quote:
Dakle, mo?e li se ne?to napraviti tu?
da, "engine-room"
Quote:
Ni?ta osim slu?anja (sa audio interfaceom i mo?da jo? jednim (eventualno 2) uređaja desktop formata koji bi mogli u stolu da stoje i syntha mi ne treba tu u prostoriji .. bilo bi lepo da pevač mo?e da stane ispred ili iza da se ponekad ne?to snimi...
mislim da ce to sve stati.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2012, 11:57 AM   #15
waster
Junior Member

Quote:
Ako bude bass trap u preostalom delu, neces moci da prolazis tuda. Ako imas mogucnosti zazidaj zid simetricno desnoj strani i stavi mala balkonska vrata na ulaz...

Bass trap jeste "omnidirekcionih karakteristika", ali tada soba nije... iako je bass najveci problem, preostali deo ce kasnije praviti problem zbog nesimetricnih refleksija.
Uh.. ovo sam i sam znao, izvinjavam se za glupa pitanja u 2:30 AM i?čekivajući čudo jer sam video da je neko savetovao bass trap u sličnoj situaciji .. Inače, mislim da nisam ba? previ?e nerealan, samo bih voleo da znam mo?e li se tu ne?to ljudski uraditi (naravno, ne savr?eno s obzirom na dimenzije) kad već ?rtvujem prostor samo za to , pretvaram trpezariju (deo gore levo spojen sa centralnim delom) u spavaću sobu i slično... jer znam da su mnogi savetovani da ne rade ni?ta.

To sam mislio kad sam pitao "Dakle, mo?e li su tu ne?to napravitu? " -mislio sam generalno, ne na svrhu te ?upljine.
To je meni.. zato postavljam glupa pitanja , u nadi da će ?upljina nekakko da "doprinese" dimenizijama Nije mi problem da se iskoristi taj deo nekako.

OK, to smo utvrdili.

Quote:
Nisam samo razumeo, da li onda mogu ta vrata da se naprave na tom delu zida koji tek treba da se sazida ili treba da budu ba? na sredini ili kako?

Pretpostavljam da u prvom slučaju (da se naprave u tom "nastavku" zida -koji tek treba da se sazida) treba da budu mala i kreću "odmah" tu gde se nastavlja taj zid kako bi bilo mesta za neki bass trap u novostvorenom uglu?

... a taj prvi slučaj bi bio sigurno lak?i
Old 04-12-2012, 08:58 PM   #16
waster
Junior Member

OK, pričati o tretmanu tek kad se urade merenja... ali da bi merenja imala smisla treba da se prvo zazida šupljina ali i da se postave vrata.. zato su mi bitni detalji oko tih vrata i čisto neka predstava kako bi se to tretiralo s obzirom na ta vrata i prozore nasuprot vratima...
Inače, radijator je ispod prozora ali nije velike površine , širok je nekih 42 cm...

Ali, pre svega, da li bi ta balkonska vrata onda bila na samoj sredini tog zida (sredina u odnosu na celu tu dužinu posle zidanja) ?

Last edited by waster; 04-12-2012 at 09:02 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules